Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης με Μισέλ, Πετκόφ, Βούτσιτς, Κοβατσέφσκι

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης με Μισέλ, Πετκόφ, Βούτσιτς, Κοβατσέφσκι,

«Ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη και έναν φάρο που εκπέμπει διπλό σήμα: με την ολοκλήρωσή του θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από το αέριο που προέρχεται από ρωσικές πηγές και οι χώρες μας να αναλάβουν κοινό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία των χωρών μας αλλά κατεπείγουσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 20 μήνες.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.
– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο σταθμός είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι