Συναγερμός στην Ινδονησία για την έκρηξη του Σεμέρου (video)

Συναγερμός στην Ινδονησία για την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου (video),

Οι αρχές της Ινδονησίας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στην Ιάβα στην υψηλότερη κλίμακα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου. Πέρυσι στην προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου προκλήθηκε τεράστια καταστροφή στο νησί ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Το ινδονησιακό κέντρο ηφαιστειολογίας και πρόληψης γεωλογικών καταστροφών (PVMBG) ανακοίνωσε σήμερα κόκκινο συναγερμό. Το κέντρο εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές γύρω από το ηφαίστειο και σοβαρό ενδεχόμενο η δραστηριότητα του ηφαιστείου να ενταθεί. Από την κορυφή του Σεμερού, στο ανατολικό τμήμα της Ιάβας, σε υψόμετρο 3.676 μέτρων, αναδίδεται νέφος ηφαιστειακής τέφρας που έχει φθάσει σε ύψος 15 χιλιομέτρων περίπου. Το ηφαίστειο βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων ανατολικά από την πρωτεύουσα Τζακάρτα και βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας από χθες το βράδυ.

Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων. Ο εκπρόσωπος του κέντρου ηφαιστειολογίας είπε πως έχουν αρχίσει εσπευσμένες απομακρύνσεις πολιτών. Από τον κρατήρα του ηφαιστείου άρχισε να εκλύεται λάβα και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ανησυχία για τσουνάμι

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί και αυτή ενδελεχώς την κατάσταση στο Σεμερού, υπό τον φόβο εκδήλωσης τσουνάμι. Στην προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου πριν από έναν χρόνο, είχαν χάσει τη ζωή τους 51 άνθρωποι. Περίπου 10.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη. Σεισμική δόνηση τον περασμένο μήνα στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους. Το αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version