Τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα

Τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα στον κόσμο

Αυτά είναι τα αεροπλανοφόρα που θα κατακτήσουν θάλασσες και ωκεανούς τα επόμενα χρόνια. Πέντε χώρες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την ναυπήγησή τους.

Πλωτές πολιτείες, πλωτά αεροδρόμια, αεροπλανοφόρα! Σήμερα υπάρχουν 20 αεροπλανοφόρα σε όλο τον κόσμο, τα οποία ανήκουν σε εννέα διαφορετικές χώρες. Τα πιο σύγχρονα από αυτά αναμένεται να πλεύσουν στις θάλασσες του πλανήτη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κίνα, η Ινδία και η Ιταλία διαθέτουν αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ναυπήγησής τους. Ας δούμε μερικά από αυτά.

ΗΠΑ: USS Gerald R. Ford

Το USS Gerald R. Ford είναι το πρώτο της κλάσης του, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά την κλάση Nimitz.

Η ναυπήγηση του άρχισε το 2009, και τον Ιούλιο του 2017 μπήκε σε υπηρεσία στο Αμερικανικό Ναυτικό.

Έχει μήκος 1.106 πόδια, πλήρωμα 4.600 ατόμων και θα φέρει αεροπορική δύναμη 75 αεροσκαφών, που θα επικεντρώνεται στο F-35, τα οποία λόγω καθυστέρησης στην παράδοσή τους δεν αναμένεται να προσνηωθούν στο USS Gerald R. Ford πριν το τέλος του 2018.

 

ΗΠΑ: USS John F. Kennedy

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να δαπανήσει 43 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη και ναυπήγηση των τριών «supercarriers» της κλάσης Ford- το Ford, το USS John F. Kennedy και το μελλοντικό USS Enterprise.
Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της κλάσης “Ford”, θα είναι το USS John F. Kennedy (CVN 79),το οποίο έχει προγραμματιστεί να πλεύσει το 2020. Τον Ιούνιο του 2017 το πρόγραμμα ναυπήγησής του ήταν στο 50%

Μέχρι σήμερα εκτός του ολοκαίνουργιου USS Gerald R Ford (CVN-78) που παραδόθηκε στο αμερικανικό Ναυτικό, θα ναυπηγηθεί το USS Enterprise (CVN-80), το USS John F. Kennedy CVN-79 με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το Σεπτέμβριο του 2024 και το CVN-81 η χρηματοδότηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από το οικονομικό έτος 2021.

Βρετανία: HMS Queen Elizabeth

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το πρώτο αεροπλανοφόρο της κλάσης του και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Το HMS Queen Elizabeth θα είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ και είναι σχεδιασμένο εξαρχής για χρήση μαχητικών πέμπτης γενεάς (F-35B Lightning).
Έχει εκτόπισμα 65.000 τόνων, μήκος 280 μέτρων, διάδρομο προσγείωσης ίσο με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 25 .κόμβων και να μεταφέρει 36 αεροσκάφη F-35B και τέσσερα ελικόπτερα. Το αδελφό του σκάφος, HMS Prince of Wales, έχει ολοκληρωθεί δομικά και είναι στο στάδιο του εξοπλισμού.

Κίνα: Liaoning

Η Κίνα είχε αγοράσει από το 1998 στην Ουκρανία ένα παλιό αεροπλανοφόρο σοβιετικής ναυπήγησης, το εκσυγχρόνισε και από το 2012 το χρησιμοποιεί με το όνομα “Liaoning”. Το  αεροπλανοφόρο, ήταν ένα μεταχειρισμένο σοβιετικό σκάφος κλάσης Κουζνέτσωφ που αγοράσθηκε το 1998 από την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο του 2016 το μήκους 304 μέτρων αεροπλανοφόρο ανακοινώθηκε ότι ήταν “ετοιμοπόλεμο”. Έφερε εξοπλισμό  24 μαχητικά Shenyang J-15,  οκτώ ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Changhe Z-18F, τέσσερα ελικόπτερα Changhe Z-18J σε ρόλο έγκαιρης προειδοποίησης και τέσσερα ελικόπτερα Harbin Z-9C “Χαϊτου” (Δελφίνι) που είναι κινεζική έκδοση του Eurocopter AS365 Dauphin, κατασκευασμένη κατόπιν αδείας από την Harbin.
ο 2013 άρχισε η ναυπήγηση του δεύτερου σκάφους με την εμπειρία του πρώτου και πιθανότατα την ενσωμάτωση κινεζικών συστημάτων και βελτιώσεων ενώ η πρόωσή του εκτιμάται ότι θα είναι μάλλον συμβατικού τύπου και όχι πυρηνική.

Ινδία: INS Vikramaditya

Το ινδικό αεροπλανοφόρο αγοράστηκε μεταχειρισμένο από το ρωσικό ναυτικό. έφερε το όνομα Admiral Gorshkov και υπέστη εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης στα ναυπηγεία του Sevmash.
Το αρχικό συμβόλαιο για την αγορά του αεροπλανοφόρου είχε υπογραφεί το 2004 και ήταν ύψους 947 εκατομμύρια δολάρια αλλά οι καθυστερήσεις και άλλες δυσκολίες στο πρόγραμμα ανέβασαν το κόστος στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια γεγονός που προκάλεσε προστριβές ανάμεσα στην Ινδία και τη Ρωσία. Ο οπλισμός του είναι 30 μαχητικά MiG-29K και έξι ελικόπτερα Ka-31/28ASW.

 

Ιταλία: Trieste

Το Trieste (Τεργέστη) είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο της Ιταλίας μετά τα Giuseppe Garibaldi και Cavour. Ωστόσο δεν είναι ένα συνηθισμένο αεροπλανοφόρο. Προορίζεται κυρίως για χρήση ως ελικοπτεροφόρο. Το μήκος του είναι 803 πόδια και εκτιμάται ότι θα μεταφέρει ελικόπτερα AW101s ή NH90. Αλλά το ιταλικό ναυτικόμελετά επίσης το ενδεχόμενο να βάλει και ορισμένα F-35B τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα για κάθετη απονήωση και προσνήωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι