Videos

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής – Σφοδρή αντιπαράθεση για Ράμμο και Έβρο (upd)

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Την πρόταση μομφής καταψήφισαν 156 βουλευτές, έναντι 143 που την υπερψήφισαν. Έπειτα από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η αυλαία έπεσε με την ονομαστική, ηλεκτρονική, ψηφοφορία: Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, από τους οποίους 156 ψήφισαν κατά της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 143 ψήφισαν υπέρ.

Συμπερασματικά, η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μοναδικός απών από τους 300 βουλευτές που ψήφισαν ήταν ο Ανδρέας Πάτσης, διαγραμμένος από τη ΝΔ. Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε πως ο φάκελος Ράμμου δεν περιείχε συγκεκριμένα ονόματα παρακολουθούμενων και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει “συγγνώμη” για την υπόθεση της “νεκρής μικρής Μαρίας”. Απάντησε επιπλέον στο ερώτημα Τσίπρα που προκάλεσε αντιδράσεις, αν είναι. “ένοχος ή βλάξ”.

Ο πρωθυπουργός  εξααπέλυσε συνολική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από τα πεπραγμένα του το 2015 και συνεχίζοντας με την στάση του στο μεταναστευτικό, την «αντεθνική του στάση στο θέμα της ‘μικρής Μαρίας’», τον φράχτη στον Έβρο αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ Channel και τις βαλίτσες που καταγγέλλει ο Χρήστος Καλογρίτσας, ενώ τον κατηγόρησε και για «χρηματοδότηση από τον Μαδούρο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όλα και στο θέμα των υποκλοπών επικαλέστηκε για μία ακόμη φορά το απόρρητο και ότι δεν είχε γνώση για το τι έπραττε η ΕΥΠ. Η γραμμή άμυνας ήταν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις και ότι αυτή η στάση θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες. Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της πρότασης δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε στην αποδόμηση των ενεργειών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της δράσης του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατώντας την επιστολή του Χρήστου Ράμμου με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, απευθύνθηκε προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η επιστολή δεν είχε ονόματα και ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «στην επιστολή που έστειλε σε εσάς υπήρχαν ονόματα, απαντήστε αν υπήρχαν ονόματα;». Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε από το έδρανο, ότι η επιστολή ήταν η απάντηση στο ερώτημα που εκείνος είχε υποβάλλει στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για το αν παρακολουθούνταν τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα και η απάντηση ήταν θετική. Ακολούθως τον κάλεσε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και να μην παίζει τις “κουμπάρες” γιατί είναι ένοχος.

Γενικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε στο νομότυπο της επιστολής του Χρήστου Ράμμου και των ενεργειών της ΑΔΑΕ στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Επιπλέον κατηγόρησε την ΑΔΑΕ ότι έκανε διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών και την συνέδεσε με τα «ρυπαρά δίκτυα» στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση.

Απάντησε ακόμη και για το μαξιλάρι των 37 δις που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ήταν το «ενέχυρο των δανειστών έναντι της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέτρεξε ακόμη και στον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, την σκευωρία της Novartis και την πρόσφατη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα.
Κλείνοντας είπε ότι «όλα πια στην πολιτική ζωή είναι καθαρά. Καθώς φθάνουμε στο τέλος της πρώτης τετραετίας, η ΝΔ είναι έτοιμη να παραλάβει την σκυτάλη μίας δεύτερης θητείας. Σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια θέλουν οι Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε και τον στόχο των εκλογών για αυτοδύναμη ΝΔ».

Τί ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Προηγουμένως, ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Για όλους και για όλα έρχεται η ώρα της κρίσης». Μίλησε για μια πρωτοφανή σε βάθος και έκταση συνταγματική εκτροπή την οποία δεν μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται ότι συνέβη. «Το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα για αν επιβάλλετε, νικήθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα εκτεθειμένος. «Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα αλλά αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή τους κράτους για την δράση του παρακράτους», είπε.

  Διαδηλωτές στο Παρίσι απέκλεισαν το μουσείο του Λούβρου

«Όταν σας ζήτησα να δεσμευθείτε σε κάτι απλό όλα όσα λέγατε ότι ήταν ψεύδη να δεσμευτείτε και να μας πείτε ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ», είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε ότι όταν αποδειχθεί να αναλάβετε την ευθύνη σας και να μην κάτσετε ούτε μια μέρα σε αυτή την θέση, προτιμήσατε την ταπείνωση και τρέξατε προς την έξοδο. Αυτό το κάνατε γιατί γνωρίζατε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει και το ξέρατε αυτό γιατί εσείς τις παραγγείλατε κ. Μητσοτάκη». Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο στις επιθέσεις που δέχεται από το κυβερνών κόμμα, χαρακτηρίζοντας τες “εκφασισμό”.

Χαμός με το καλημέρα

Κατηγόρησε για ακόμα μια φορά για συγκάλυψη τον πρωθυπουργό και πως προσπάθησε να υποτάξει θεσμούς όπως αυτόν της δικαιοσύνης και εξαπέλυσε κύμα τρομοκρατίας σε όσους τολμούσαν να μιλήσουν. Την ίδια κατηγορία απεύθυνε και στον πρόεδρο της Βουλής, όταν παρενέβει στην αναφορά του για την μειωμένη αντιληπτική ικανότητα του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την στιγμή που έγιναν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν έδειξε αξιοπρέπεια και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του ή έστω δεν υπέδειξε τους ενόχους και επέλεξε τον δρόμο της εκτροπής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για καλά οργανωμένο σχέδιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι ρυπαρό δίκτυο αλλά εγκληματική οργάνωση και ένα μοντέλο διακυβέρνησης που το έστησε ο ίδιος από την πρώτη ημέρα.

Έκανε επίσης λόγο για χυδαία επίθεση εναντίον του Προέδρου της ΑΔΑΕ. Χαρακτήρισε αδίστακτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς στις αρχές της αποκάλυψης της υπόθεσης όπως είπε προσπάθησε η κυβέρνηση με διαρροές να βάλει την ρετσινιά του κατασκόπου στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα δάνεια της ΝΔ και του Υπουργικού Συμβούλιου, τονίζοντας πως δεν θα ανεχτεί συμψηφισμούς, ενώ ορμούμενος από τις αναφορές της ΝΔ για την στάση του στο επεισόδιο του Έβρου, ανέφερε πως «δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού από εσάς».

Η απάντηση για Καλογρίτσα

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας γενίκευσε την επίθεσή του για θέματα διαφθοράς και τα δάνεια της ΝΔ: «Το κόμμα σας, κύριε Μητσοτάκη χρωστάει είναι ένα κόμμα που χρωστά 300εκ.ευρώ στις τράπεζες. Πείτε μας σε ποια συμφωνία έχετε έρθει με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βρίσκεστε ακόμη σε οικονομική λειτουργία; Το υπουργικό σας συμβούλιο χρωστάει συνολικά 13εκ.ευρώ. Και θα τολμήσετε εσείς, οι μπαταχτσήδες του δημόσιου χρήματος -γιατί με δημόσιο χρήμα αναχρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες- να μιλάτε για το ήθος των άλλων! Το κόμμα του Πάτση, του Στάση, του Χειμαρα, του Μαραβέγια, της Νικολάου, του Πέτσα. μΕσείς που μεγαλώσατε με τις χορηγίες της Siemens και τα σπίτια του Βολταίρου. Εσείς θα μας κάνετε μαθήματα ηθικής;».

Απάντησε και στις αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης για «την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και για σακούλες με μαύρο χρήμα που έφθαναν στα γραφεία του κόμματος» λέγοντας: «Τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε δύο φορές τη χώρα. Μια το 9 και μια το 14. Εσείς που μας παραδώσατε άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις; Και κυρίως τολμάτε εσείς να περιφέρετε στο δημόσιο βίο κατασκευές και ψεύδη για “μαύρες σακούλες” που μια μάρτυρας υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, τόλμησε να εξιστορήσει; Θα αντιμετωπίσει γι’ αυτό τις νόμιμες συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μία σακούλα με μαύρα χρήματα είχε και αυτή την παρέδωσε στην λήξη της θητείας της και είχε 37 δις ευρώ δίχως τα οποία η πατρίδα σήμερα δεν θα στεκόταν όρθια».

Αναφερόμενος στην σημερινή ψηφοφορία είπε: «Η ψήφος των βουλευτών σας σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα σας δώσει μια πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη. Που δε θα αποτρέψει την εκλογική σας ήττα σε λίγο καιρό από σήμερα. Μια ήττα δική σας που θα είναι ταυτόχρονα και νίκη δημοκρατίας. Ανάσα δημοκρατίας».

Κλείνοντας είπε: «Αφήνετε πίσω σας μια Ελλάδα ρημαγμένη. Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα. Για τη κοινωνία και την οικονομία. Μα πάνω απ’ όλα ως μια μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία. Μετά την ύβρη που διαπράξατε θα έρθει η Νέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έναν άλλο δρόμο. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου».

Οι ομιλίες Κατρίνη-Κουτσούμπα

Για ένα «σχέδιο καλά οργανωμένο» μίλησε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας πως «όταν αποτυγχάνει η παρακολούθηση μέσω του Predator και ακολουθεί η παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ, τότε αυτό λέει πολλά». Μίλησε επίσης για «συντεταγμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι σήμερα αποκαλύψεις δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1% των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα».

Τόνισε δε πως το υπάρχει ένα «ρυπαρό δίκτυο» που «οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και στηρίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», και επισήμανε ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν γιατί έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα και τη δημοκρατία. Αποτελούν απειλή για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης λειτούργησαν απόλυτα θεσμικά από την πρώτη στιγμή» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν έχει ξεχαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση με κυνική στρατηγική συγκάλυψης έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να ταυτιστεί με συμπεριφορές ενόχου.Για ποιο λόγο κάποιοι ενοχλήθηκαν και επιχείρησαν να εμποδίσουν την έρευνα της ΑΔΑΕ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας;» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

  Ολοκληρώθηκε η παρέλαση – Rafale και F-16 Viper έκλεψαν την παράσταση

Προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως «ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγουν τις ευθύνες, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφή. Το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του εδώ και τέσσερα χρόνια, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, έκανε λόγο για «ευθύνες του πρωθυπουργού, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι