ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναγερμός από διεθνείς οργανισμούς για επιδημίες – Σταματούν οι έρευνες

Συναγερμός από διεθνείς οργανισμούς για επιδημίες - Σταματούν οι έρευνες

Περίπου 1,6 εκατομμύρια σεισμόπληκτοι στην Τουρκία ζουν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του σεισμού και εκατοντάδες χιλιάδες επίσης είναι οι άστεγοι στη βόρεια Συρία. Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής και οι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ομάδες στις σεισμόπληκτες περιοχές απευθύνουν επείγουσες προειδοποιήσεις για δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους καταυλισμούς, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για επιδημίες. Η τουρκική υπηρεσία AFAD ανακοίνωσε ότι σταματούν οι έρευνες για επιζώντες. 

Ο αριθμός των θυμάτων και στις δύο χώρες εγγίζει τις 50.000 ενώ περισσότεροι από 100.000 είναι οι τραυματίες. Οι άστεγοι στις πρωτεύουσες των 11 τουρκικών επαρχιών που επλήγησαν μένουν σε σκηνές, σε σπίτια συγγενών τους ή στα τρένα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Γύρω από τις πληγείσες πόλεις έχει αρχίσει η κατασκευή πόλεων-κοντέινερ. Κατ’ εκτίμηση οι άνθρωποι αυτοί ανέρχονται σε 1.600.000. Τα κτήρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή κρίνονται επικίνδυνα για κατοίκιση υπερβαίνουν τις 100.000 δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Στους οργανωμένους καταυλισμούς έχει αρχίσει και η κατασκευή δικτύων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί περίπου 6.000 κοντέινερ. Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε όλους τους πολίτες που διαθέτουν λίγο περίσσιο χώρο στο σπίτι τους να τον διαθέσουν για την προσωρινή στέγαση σεισμοπαθών. Η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για το σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στους μη οργανωμένους καταυλισμούς, που έχουν δημιουργήσει εξ ανάγκης οι περισσότεροι άνθρωποι που έμειναν άστεγοι, δεν υπάρχει υδροδότηση και αποχέτευση. Στην Αντιόχεια, οι σεισμοπαθείς αναφέρουν ότι πρέπει να αφοδεύουν έξω. Λαμβάνοντας υπόψη τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των αστέγων οι γιατροί προειδοποιούν ήδη για την επόμενη καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία, που θα είναι το ξέσπασμα επιδημιών.

Σταματούν οι έρευνες

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε σήμερα, δεκατέσσερις μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ότι σταματούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι. Με την απόφαση αυτή τα συνεργεία απομάκρυνσης των συντριμμιών θα επισπεύσουν τις εργασίες τους.

Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών

Πολύ επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Συρία, όπου περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά έχουν μείνει στο δρόμο μετά την καταστροφή, σύμφωνα με το γραφείο έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ OCHA. Σύμφωνα με την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στη βόρεια Συρία «ακόμη και πριν από τους σεισμούς, υπήρχαν κρούσματα χολέρας σε αυτήν την περιοχή». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47.000 ύποπτα κρούσματα στη βορειοδυτική Συρία και 20 θάνατοι που μπορεί να σχετίζονται με τη χολέρα. Πέρυσι, δεκάδες πέθαναν από διάρροια σε αυτές της περιοχές.

Η χολέρα δηλώνουν οι γιατροί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, εάν οι πάσχοντες έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χολέρα μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο λόγω σημαντικής απώλειας υγρών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανέφεραν ότι οι σεισμοί έχουν καταστρέψει νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ως εκ τούτου, υπάρχουν προβλήματα με την επεξεργασία νερού σε πολλά μέρη. Εστίες μόλυνσης κατά τους γιατρούς είναι και τα συντρίμμια κάτω από τα οποία εκτιμάται πως υπάρχουν χιλιάδες νεκροί που δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί. «Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο», λέει ο Μοχάμετ Χάντι, συντονιστής της έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία. Η έλλειψη εμβολιασμών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα και να παρουσιαστεί εξάπλωση της ιλαράς στα παιδιά.

Στην Τουρκία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αδάνων, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μολυσματικές ασθένειες. Τονίζει, εντούτοις, ότι στους καταυλισμούς αστέγων η παροχή τρεχούμενου νερού, η υγιεινή και η διάθεση αποβλήτων είναι από τα πιο επείγοντα θέματα για την αποφυγή μολυσματικών ασθενειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx