ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κινεζικά όπλα στην Ρωσία βλέπει ο Μπλίνκεν – Η επίσκεψη στην Τουρκία

Κινεζικά όπλα στην Ρωσία φοβάται ο Μπλίνκεν – Η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Πεκίνο σκέπτεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, μία μέρα με την συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι. «Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και τις ανησυχίες που έχουμε για το ότι η Κίνα σκέπτεται να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS. Απαντώντας σε ερώτηση τι θα περιλάμβανε συγκεκριμένα αυτή, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Όπλα κυρίως».

Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, μια συνάντηση την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε «ειλικρινή και άμεση». Μιλώντας στο Μόναχο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Κίνα να μην παράσχει βοήθεια στην Ρωσία, τονίζοντας εκ νέου ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί θέμα επιβολής κυρώσεων στο Πεκίνο.

Από την πλευρά του ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το Ουκρανικό (υποσχέθηκε μάλιστα ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει δική του ειρηνευτική πρωτοβουλία) ενώ επανέφερε και το θέμα της κατάρριψης του κινεζικού μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήταν κατασκοπευτικό, αλλά μετεωρολογικό. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που ήταν παρούσα χθες στο Μόναχο, είχε επίσης θέσει εν αμφιβόλω τη δηλωμένη ουδετερότητα της Κίνας.

Η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετέβηκε σήμερα στην Τουρκία, αρχίζοντας την διήμερη επίσκεψή του από τις περιοχές που επλήγησαν βαριά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφτηκε την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα και από εκεί με ελικόπτερο μετέβηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αύριο ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα με βασικό θέμα την διεθνή αρωγή για τους σεισμόπληκτους και την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών. Μετά τον σεισμό, οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Τουρκία κλιμάκιο ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα για την απομάκρυνση των χαλασμάτων και έκτακτη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της US AID σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει και την Συρία.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε κάνει στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου στις 18 Ιανουαρίου.

Η ατζέντα με τον Τσαβούσογλου

Στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα της κύρωσης της νατοϊκής ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Άγκυρα άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι μπορεί εγκρίνει μόνον την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σταθερά επίσης στις διμερείς συνομιλίες Αμερικανών και Τούκρων αξιωματούχων βρίσκεται το θέμα των σχέσεων της Άγκυρας με την Μόσχα. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (για την εξαγωγή σιτηρών), επαναλαμβάνουν συχνά την ενόχλησή τους για την στενή της σχέση με τη Μόσχα. Όσον αφορά το θέμα των S-400 οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό, ενώ άγνωστο είναι πως και πότε θα εξελιχθεί το θέμα της συμφωνίας για F-16.

Εκτός των διμερών σχέσεων στην ατζέντα είναι και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες στις εστίες έντασης που έχει εμπλακεί, σε Συρία και Ιράκ, Καύκασο, Ανατολική Μεσόγειο.

Από την Άγκυρα στην Αθήνα

Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται αύριο το απόγευμα στην Αθήνα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ανοίξουν τον τέταρτο κύκλο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν «καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η εν λόγω επίσκεψη θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας – χάρη στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Οι συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή του δόρατος το στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ. Επίσης, θα ενημερώσω τον Αμερικανό ομόλογό μου, για περιφερειακά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ρωσική αντίδραση για Κριμαία

Στο μέτωπο του Ουκρανικού, η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, για την Κριμαία ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο της Ουκρανίας, «υπογραμμίζουν το βάθος των διαφορών ΗΠΑ-Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και κατηγόρησε την αμερικανική διπλωματία για προβοκατόρικη πολιτική.

«Αυτή η αναφορά της Νούλαντ για την Κριμαία τονίζει, πιθανώς, τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως του κύριου προβοκάτορα της διεθνούς έντασης που υπάρχει», τόνισε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Η κυρία Νούλαντ ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο στρατόπεδο από τα πιο επιθετικά γεράκια της αμερικανικής πολιτικής». Kάλεσε τις ΗΠΑ να βγάλουν από το μυαλό τους την Κριμαία και επανέλαβε ότι τα όπλα της Δύσης προς το Κίεβο θα καταστρέφονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την άποψη της Ουκρανίας για ανάκτηση της Κριμαίας και πλήγματα σε ρωσικέ στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην χερσόνησο». Χαρακτήρισε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις «νόμιμους στόχους για το Κίεβο» και πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής εάν η χερσόνησος, τουλάχιστον, δεν αποστρατιωτικοποιηθεί».

Οι αρχές του Κιέβου έχουν ανακοινώσει πολλές φορές σχέδια επίθεσης και ανακατάληψης της Κριμαίας. Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο ζητεί από τις δυτικές χώρες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να καταφέρει πλήγματα σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία, η οποία από το 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιτέθηκε με δηλώσεις της στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ανιστόρητο. Ο Μακρόν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θέλησε την συντριβή της». Η Ζαχάροβα παρέπεμψε στη συντριβή του Ναπολέοντα και τόνισε ότι «τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έδειξαν ότι η Δύση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία, την ώρα που ο Μακρόν επανειλημμένως ζητούσε συνομιλίες με την ρωσική ηγεσία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx