Αποσύρεται η Ρωσία από συνθήκη για πυρηνικά – Ολομέτωπη επίθεση Πούτιν
21/02/2023Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία (ειδική επιχείρηση τον αποκάλεσε και πάλι) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζουν τη σύγκρουση. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New Start για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν, στο διάγγελμα προς το ρωσικό Κοινοβούλιο. «Βρισκόμαστε σε δύσκολη εποχή, μπροστά σε ιστορικά γεγονότα. Θα αποφασίσουμε τα επόμενα στάδια της στρατιωτικής επιχείρησης βήμα προς βήμα», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «η Μόσχα έκανε τα πάντα για να επιλύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς ειρηνικά, ωστόσο η Δύση προετοίμασε ένα διαφορετικό σενάριο». Είπε επίσης ότι το Κίεβο μιλούσε με τη Δύση για προμήθειες όπλων πριν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. «Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο, εμείς κάναμε τα πάντα προκειμένου να τον σταματήσουμε», συνέχιζε λέγοντας ότι η ευθύνη για την κλιμάκωση στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των δυτικών ελίτ.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι «οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, επιδιώκουν απεριόριστη εξουσία στα παγκόσμια πράγματα» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν υποκύπτει στις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων: «Σκοπεύουν να μετατρέψουν την τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση, το αντιλαμβανόμαστε και θα αντιδράσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Πούτιν στους βουλευτές.
Έμφαση στην αμυντική βιομηχανία
Ο Πούτιν τόνισε ότι «κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, πολεμώντας στην Ουκρανία» και προανήγγειλε ότι θα γίνει ένα ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων. Εξήγγειλε επίσης ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία: «Θα γίνει πρόγραμμα προτιμησιακής ενοικίασης κατοικιών για υπαλλήλους επιχειρήσεων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος (OPK)» και έδωσε εντολή να ξεκινήσει η κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων. «Το καθήκον μας τώρα είναι να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή νέων όπλων στη δική μας, ρωσική, επιστημονική βάση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος για τα σχέδια ενίσχυσης της παραγωγής όπλων.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τη Δύση ότι «θα προσπαθήσει να προκαλέσει ρήγματα στη ρωσική κοινωνία επενδύοντας σε προδότες». Αναφερόμενος στον ουκρανικό λαό είπε ότι «ο ίδιος ο λαός της Ουκρανίας έχει γίνει όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών εντολέων του, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά καταλάβει αυτή τη χώρα». Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για ηθική παρακμή. «Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς: η καταστροφή οικογενειών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων, η διαστροφή και η κακοποίηση παιδιών ως και η παιδοφιλία, εμφανίζονται σαν να είναι ο κανόνας. Και οι ιερείς υποχρεούνται να ευλογούν τους γάμους ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η επίσκεψη Μπάιντεν
Χτες ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στον πόλεμο με την Ρωσία. Πολλοί δυτικοί ηγέτες θα επισκεφθούν αυτές τις ημέρες το Κίεβο για να τιμήσουν την αντίσταση των Ουκρανών στην ρωσική εισβολή.
Footage of Joe #Biden's historic visit to the warring capital of #Ukraine.
Meanwhile, #Putin did not even dare to approach the front line during the entire war. pic.twitter.com/rzu7jHm0vH
— NEXTA (@nexta_tv) February 20, 2023
Λίγο μετά, κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του δευτέρου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας». Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα όπλα «που μπορεί ακόμα να προμηθεύονται στην Ουκρανία». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για “όσο χρειαστεί”.