Τι σημαίνει η αποχώρηση Καραμανλή με 67 λέξεις
23/02/2023Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο έχει συμβολική σημασία καθαυτή και δεν χρειάζεται μακρές επεξηγηματικές δηλώσεις, τις οποίες και ο ίδιος απέφυγε. Η δήλωσή του είναι μόλις 67 λέξεις και θα μπορούσε να είναι και μικρότερη και να περιορίζεται στις δύο πρώτες προτάσεις: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».
Στην υπόλοιπη δήλωση αφού παραθέτει το “προφανές”, ότι στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, βεβαιώνει την πίστη του στις αρχές και στις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το όνομα του νυν πρωθυπουργού δεν υπάρχει στην δήλωση ενώ δεν αναφέρεται καν στο κόμμα αλλά στην παράταξη. Όπως αναφέρουν οι λιγοστές πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Κώστας Καραμανλής «αποφάσισε» δίχως να δεχθεί παραινέσεις από συνομιλητές που ήθελαν να επηρεάσουν είτε για να μείνει, είτε για να κάνει πιο επώδυνη για την κυβέρνηση – με μία πιο σκληρή δήλωση ή σε διαφορετικό χρόνο- την αποχώρησή του.
Απέφυγε μάλιστα ακόμη και συναντήσεις με ορισμένους που του το ζητούσαν. Όπως επίσης πολύ λίγο επηρεάστηκε από την προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσπάσει καθαρή δήλωση στήριξης στην μεταξύ τους συνομιλία την προηγούμενη ημέρα. Ακόμη και το εάν θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία -ήδη διέρρευσε ότι θα παραβρεθεί στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη – δεν είναι ξεκάθαρο.
Είναι πράξη διαφωνίας στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, στο ύφος και το ήθος, από τον νυν πρωθυπουργό. Με την αποχώρησή του ο Κώστας Καραμανλής διαρρηγνύει την σχέση του με την μητσοτακική ηγεσία και αρνείται να νομιμοποιήσει τα θεσμικά της ανομήματα όπως κορυφώθηκαν πρώτα με τις υποκλοπές και μετά με την μεθοδευμένη συγκάλυψή τους. Είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής αδιαφορεί για το αν θα κερδίσει δεύτερη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ίδιος δεν θα συμβάλλει.
Ο πρώην πρωθυπουργός τήρησε την βασική του θέση του να μην κάνει κομματικές ίντριγκες κατά του εκλεγμένου αρχηγού – αυτός βγήκε με αυτόν πάμε έλεγε στους συνομιλητές του. Μέχρι που διαχώρισε την θέση του για την υπόθεση των υποκλοπών τον περασμένο Αύγουστο και το έκανε ξεκάθαρα και με σκληρό τρόπο απαξιώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «μόνο ένας ανόητος θα έκανε τις υποκλοπές». Δεν έκρυψε την δυσφορία του και τις δύο φορές που συναντήθηκαν δημόσια, την μία στην ΔΕΘ και την άλλη στην εκδήλωση για το Ίδρυμα Σαμαρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποκλοπές και η διαχείρισή τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Άμεσες παρενέργειες
Το ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αποδυναμώνει την εκλογική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικρατήσει στις επόμενες εκλογές. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να εξωραΐσουν την ενέργεια του Κώστα Καραμανλή και να αμβλύνουν τις συνέπειές της, είναι σαφές ότι ήδη μετρούν το κόστος. Για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο νεοδημοκρατικό κοινό ο Κώστας Καραμανλής ήταν σημείο αναφοράς, η παρουσία του λειτουργούσε συσπειρωτικά και περιόριζε τις διαρροές.
Αυτό το κοινό θα νιώσει απελευθερωμένο για να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να μείνει σπίτι του, παραμένοντας στην παράταξη αλλά διαχωρίζοντας την θέση του από την μητσοτακική διακυβέρνηση. Είναι εμφανές ότι η μεταλλαγμένη σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση νεομητσοτακική ΝΔ πολύ μικρή σχέση έχει τόσο με τη ΝΔ που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο και με το κόμμα που οδήγησε στην εξουσία ο ίδιος το 2004. Στον Κώστα Καραμανλή χρεώνεται από ενίους βουλευτές ότι δεν απέτρεψε αυτή την μετάλλαξη παρότι την έβλεπε να συντελείται.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει τερματίζει την κοινοβουλευτική του διαδρομή, όχι όμως και την πολιτική. Το πώς θα συμπεριφερθεί στην συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εκλογές, από το αποτέλεσμα και από το αν θα τεθεί ζήτημα πρωθυπουργού σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Στην περίπτωση ήττας θα τεθεί εκ των πραγμάτων το θέμα του επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος σε συνάρτηση με την εκλογή νέου αρχηγού. Φυσικά είναι πάντα ανοικτό το θέμα μίας μελλοντικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πέρα από τις ευρύτερες παρενέργειες η αποχώρηση έχει και άμεσες συνέπειες καθώς μένει ακέφαλο το ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στη Μακεδονία η ΝΔ καταγράφει την μεγαλύτερη υποχώρηση με αντίστοιχη ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης και λιγότερο των άλλων δεξιών κομμάτων. Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι καθώς το ψηφοδέλτιο της ΝΔ “ελαφραίνει” και καθώς δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι θα μετακινηθεί από τις Σέρρες ο συνονόματος βουλευτής, ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες ότι σκέπτεται να ηγηθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος ήδη δήλωσε ότι η μία περιφέρεια στην οποία θα είναι επικεφαλής είναι η Δυτική Αθήνα όπου η ΝΔ καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις.