Θρίλερ και ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας
11/02/2019Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αρχίζει την Δευτέρα στο Πεκίνο προκειμένου να αναζητηθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι νέες διαπραγματεύσεις γίνονται μετά το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ, με φόντο το οικονομικό και διπλωματικό θρίλερ γύρω από την Huawei και ενώ ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα αναστολή της λειτουργίας του κράτους.
Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στο Πεκίνο, κυρίως για τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών εταιριών. Στόχος των αμερικανικών πιέσεων είναι η επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή νέων δασμών στα κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Πεκίνο και Ουάσινγκτον επιβάλουν, τον τελευταίο χρόνο, ο ένας στον άλλον, δασμούς στις εισαγωγές, γεγονός που επηρεάζει τις οικονομίες των δύο χωρών, αλλά και την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ουάσινγκτον από το Πεκίνο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Τραμπ, πριν από μερικές ημέρες, στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Προειδοποίησε μάλιστα το Πεκίνο ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε αυτές τις «διαρθρωτικές αλλαγές» προκειμένου να τερματιστούν οι «άδικες», όπως είπε εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
Μεγάλη συμφωνία ή αναβολή
Ο Τραμπ έχει κάνει προτεραιότητά του μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, η οποία θα πρέπει όμως να εξισορροπεί το αρνητικό για τις ΗΠΑ εμπορικό ισοζύγιο. Επιμένει μάλιστα, σχεδόν σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο «είτε θα είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία είτε θα είναι μια συμφωνία, την οποία απλά θα αναβάλουμε για λίγο». Αφήνει έτσι να εννοηθεί ότι αν οι Κινέζοι δεν έρθουν εκεί που θέλει δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα βάλει μπροστά νέα πακέτα δασμών και κυρώσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει επίσης σαφές ότι δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, ήμερα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που όρισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ώστε να καταλήξουν σε μια νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο. Δεν το έχει όμως σίγουρο για μια τέτοια συνάντηση ούτε τον Μάρτιο.
Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν πάντως οι δύο πρόεδροι ήταν, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, στο Μπουένος Άιρες, όταν στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των 20, κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο για να διαπραγματευτούν.
Στην σκιά της Huawei
Μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις παραμένει η παγκόσμια εξάπλωση της κινεζικής εταιρίας τεχνολογίας Huawei και το διπλωματικό θρίλερ γύρω από αυτήν, το οποίο απλώνεται στον Καναδά και την Ευρώπη. Η ένταση γύρω από την Huawei κορυφώθηκε άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συνελήφθη στον Καναδά η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρίας, Μενγκ Ουάνγκζου.
Η σύλληψη έγινε μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον και μετά την δίωξη της Ουάνγκζου για τραπεζική απάτη και συνωμοσία με σκοπό να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Η διεύθυνση της Huawei, από την πλευρά της, διαψεύδει επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Πεκίνου ή με την κυβέρνηση οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Δράση για την υπόθεση Huawei αναλαμβάνει όμως και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα θα βρεθεί στην Ευρώπη και θα επισκεφθεί την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Πολωνία και στην συνέχεια το Βέλγιο και την Ισλανδία. Στην περιοδεία του, ο Πομπέο θα δώσει έμφαση στις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με την παρουσία της κινεζικής εταιρίας στην Ουγγαρία και στην ανατολική Ευρώπη.
Αναμένεται μάλιστα να τονίσει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να «ακούσουν τις προειδοποιήσεις» χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που «βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση επειδή συνεργάστηκαν πολύ στενά με τους Κινέζους». Αμερικανοί αξιωματούχοι, άλλωστε, προειδοποιούν εδώ και καιρό τους συμμάχους τους ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να διαθέτουν πρόσβαση στα συστήματα της Huawei και ιδιαίτερα σε εκείνα που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.
Στην Ουάσινγκτον εκτιμούν επίσης ότι η Κίνα βάζει στο στόχαστρό της “σχετικά μικρές χώρες, με πρόσφατη κομμουνιστική ιστορία και μεγάλα περιθώρια για διαφθορά” με σκοπό την διείσδυση στον κρατικό μηχανισμό τους, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες για να μπορεί να επηρεάσει τα ευρωπαϊκά φόρα.
Η παραδοσιακά αποκαλούμενη Δυτική Ευρώπη παίρνει πάντως τα μέτρα της. Έτσι μετά τις πρωτοβουλίες στην Γερμανία για αποκλεισμό της Huawei από την τεχνολογία πέμπτης γενιάς και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να προχωρά στην κατάρτιση σχεδίων νόμου για τις ξένες επενδύσεις, τα οποία θα αποκλείουν την κινεζική εταιρεία από δημόσιες συμβάσεις.