ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση Ερντογάν-Νιινίστο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Ερντογάν-Νιινίστο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ,

Η Άγκυρα αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας στην άκρη το θέμα της Σουηδίας το οποίο θα επανεξεταστεί μετά τις εκλογές και τη νέα τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νινίστο ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή: «Ήταν γνωστό ότι μόλις ο πρόεδρος Ερντογάν λάβει την απόφαση για επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα συναντηθούμε», ανέφερε ο Νινίστο στη δήλωσή του για την επίσκεψη στην Τουρκία. «Οι Τούρκοι επιθυμούν να είμαι παρών στην ανακοίνωση της απόφασής τους και φυσικά αποδέχτηκα την πρόσκληση και θα είμαι εκεί» εξήγησε ο Νιινίστο, o οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η επικύρωση της ένταξης καθυστερεί από το περασμένο καλοκαίρι, παρόλο που οι δύο σκανδιναβικές χώρες προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των παράνομων από την Τουρκία οργανώσεων για να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε επίσης διατυπώσει όρους στο τριμερές μνημόνιο σχετικά με τις εξαγωγές όπλων και την υποστήριξη κουρδικών ομάδων από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οδηγώντας σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αλλαγές πολιτικής τόσο στο Ελσίνκι όσο και στη Στοκχόλμη. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τη Σουηδία, η οποία έχει αρνηθεί να εκδώσει Κούρδους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Οι συνομιλίες μεταξύ των τριών χωρών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα έληξαν χωρίς σημαντική πρόοδο.

Μετά τις εκλογές η Σουηδία

Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα επικυρώσει και την ένταξη της Σουηδίας, μετά τις εκλογές τον Μάιο και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στη Λιθουανία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναγνώρισε ότι οι ενταξιακές πορείες του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης έχουν αποκλίνει. «Δεν κρύβουμε ότι θα προτιμούσαμε μια ταυτόχρονη επικύρωση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις επικύρωσης και έχω πλήρη σεβασμό για αυτό». Και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «ελπίζει σε μια ταχεία επικύρωση μετά τις τουρκικές εκλογές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι