ΑΝΑΛΥΣΗ

Επεισόδια ενός ακήρυχτου (ακόμα) παγκοσμίου πολέμου

Επεισόδια ενός ακήρυχτου (ακόμα) παγκοσμίου πολέμου, Δημήτρης Χρήστου

Περίπου 100 χλμ νοτιοδυτικά της Κριμαίας ένα αμερικανικό κατευθυνόμενο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, καταρρίφθηκε και έπεσε στη θάλασσα. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αυτό συνέβη όταν ρωσικό μαχητικό χτύπησε τον έλικα του drone και ανάγκασε τους χειριστές εδάφους να το ρίξουν στη θάλασσα. Κατά τη ρωσική πλευρά η εξήγηση ήταν πως το drone πετούσε σε χώρο που ήταν εκτός των ορίων του και μάλιστα με απενεργοποιημένους αναμεταδότες για να είναι απαρατήρητο και ότι όταν το πλησίασαν τα δύο ρωσικά μαχητικά, αυτό έχασε απότομα ύψος και έπεσε. Ένα ακόμα επεισόδιο ενός ακήρυχτου πολέμου.Τ ελικά ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική πλευρά δείχνει το drone να έχει ψεκαστεί με καύσιμα από το ρωσικό μαχητικό.

Θα επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση; Δύσκολο. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα αεροπλάνα τους θα συνεχίσουν να πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, Κρίστοφερ Καβόλι, έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της Συμμαχίας. Τώρα η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς καθώς το drone έπεσε χωρίς να διαλυθεί σε περιοχή ελεγχόμενη από το ρωσικό ναυτικό είναι πως αν ανασυρθεί θα αποκαλυφθούν τα μυστικά του.

Όπως και να έχει, το πώς έπεσε το drone έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς έχουμε την άμεση αμερικανική ανάμειξη με κατασκοπευτικό drone κοντά σε περιοχή όπου συγκεντρώνεται ο Ρωσικός στόλος. Πολλοί θα πουν, πως αφού το αεροσκάφος πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, αυτό ήταν νόμιμο. Κατά συνέπεια θα ήταν εξ ίσου νόμιμο, ρωσικά drones να πετούν για παράδειγμα στα διεθνή ύδατα του κόλπου του Μεξικού μετά από πρόσκληση συνεργασίας με την Βενεζουέλα και την Κούβα και οι Αμερικανοί να μην αντιδρούν, αφού το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει. Αλήθεια, το φαντάζεται κανείς, όταν οι ΗΠΑ επικαλούνται υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων με κάθε μέσο και στην άλλη άκρη της γης;

Περικύκλωση της Κίνας

Στην άλλη άκρη της γης, οι Αμερικανοί ενισχύουν, όπως έκαναν με τη Ρωσία, την περικύκλωση της Κίνας. Η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας όπως επισφραγίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν, Σουνάκ και Αλπανέζε στη στρατιωτική βάση του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, εκτός από την κατασκευή 10 αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων για λογαριασμό της Καμπέρας, περιλαμβάνει και στρατιωτικές πυραυλικές βάσεις στο έδαφος της δυτικής Αυστραλίας.

Απειλείται από κανέναν η απόμακρη Αυστραλία για να έχει αυτές τις υπέρογκες δαπάνες εξοπλισμών; Φυσικά και όχι. Απλά ολοκληρώνεται η συμμετοχή και υπάκουων συμμάχων όπως στην Ευρώπη για το διαχρονικό σχέδιο περιορισμού της Κίνας με στρατιωτικά μέσα. Και εκτός αυτού, οι ΗΠΑ διαθέτουν 31 στρατιωτικές βάσεις στην Ασία απέναντι στην Κίνα. Δέκα στην Ιαπωνία, πέντε στις Φιλιππίνες, τρεις στην Ταϊλάνδη, Πέντε στη νήσο Γκουάμ, τρεις στην Αυστραλία, μία στην Ινδονησία και μια στα νησιά Μάρσαλ. Μια ματιά στην υδρόγειο σφαίρα αρκεί για να δείξει την υπερβολή και τις προθέσεις.

Ελέγχουν την κατάσταση οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους; Αν κρίνουμε από τις συνέπειες των αποτυχημένων μέχρι στιγμής οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ευρώπη. Η πρόσφατη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών της SVB (Καλιφόρνια) και της Signature Bank (Νέα Υόρκη) αναστάτωσε τις χρηματιστηριακές αγορές και στην Ευρώπη, όπου απειλούνται με χρεοκοπία τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες (Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit). Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για ελεγχόμενη κατάσταση δεν άρκεσαν, καθώς ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s υποβάθμισε στην αρχή της εβδομάδας το outlook για το σύνολο(!) του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ σε αρνητικό από σταθερό.

Οι τραπεζικές χρεοκοπίες

Οι τραπεζικές χρεοκοπίες προκλήθηκαν από την αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου, λόγω και των κυρώσεων, της ενεργειακής ανασφάλειας στους τομείς του φυσικού αερίου και των καυσίμων, αλλά και των πρώτων υλών. Αυτά είχαν ως συνέπεια τις πληθωριστικές εκρήξεις, οι οποίες επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν από τις χώρες της Δύσης με οδυνηρές συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι η αντίστροφη μέτρηση της πτώχευσης για την SVB ξεκίνησε όταν επένδυσε σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα με μεγάλο φάσμα ωρίμανσης, δηλαδή μακροχρόνια, συμπεριλαμβανομένων και ενυπόθηκων ομολόγων. Όμως, τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Δηλαδή, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Και όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια γρήγορα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει σημαντική αξία.

Την ίδια ώρα, ο Δυτικός Κόσμος φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον αναπτυσσόμενο. Όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, «οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τον στρατηγικό ναρκισσισμό, με τον οποίο ζητούν συνεχώς από τους συμμάχους τους να πάρουν θέση σε κάθε θέμα. Τα καταφέρνουν με τους Ευρωπαίους, αλλά όχι με τις περιφερειακές δυνάμεις, που διαβλέπουν δραστική μείωση της αμερικανικής ισχύος και επιρροής, τα επόμενα χρόνια».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν γύρω μας, λίγοι πρόσεξαν την πρόσφατη απόφαση του Ecofin που ανακοίνωσε το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης, επιβάλλοντας κόφτη παροχών, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο προϋπολογισμός των ευρωπαϊκών κρατών παρουσιάζει υπερέσοδα σύμφωνα με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Αυτό θα εφαρμοστεί από το 2024 με μεγαλύτερη ένταση στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα! Αλίμονο για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, όποια και είναι…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx