Ο αριθμός 438.595 θα κρίνει τις εκλογές!
01/04/2023Γράφει ο Θάνος Κάλλης*
Στις εθνικές εκλογές του 2023 που θα διενεργηθούν στις 21 Μαΐου, θα προστεθεί στο εκλογικό σώμα μια νέα “φουρνιά” απρόβλεπτων ψηφοφόρων που το 2019 δεν είχε κλείσει τα 17 έτη και δεν είχε δικαίωμα ψήφου, δημιουργώντας μια άγνωστη πολιτική εξίσωση για τα κομματικά επιτελεία. Το σύνολο των νέων, λοιπόν, που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες ανέρχεται σε 438.595 άτομα, ένας αστάθμητος παράγοντας που μένει συχνά εκτός των σφυγμομετρήσεων και μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για μια γενιά νέων Ελλήνων που μεγάλωσε και βίωσε την οικονομική τραγωδία που χτύπησε την Πατρίδα μας από το 2010, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτικοποίηση τους και την ενδεχόμενη εκλογική τους συμπεριφορά. Έτσι, έγιναν μάρτυρες μιας βίαιης φτωχοποίησης και της οικονομικής εξαθλίωσης ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη και την στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών να έχει γίνει πλέον κανόνας σε πολλές οικογένειες.
Παράλληλα, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, με έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί την διαφθορά, το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Δείχνουν, ακόμη, έντονη δυσπιστία σε κρίσιμους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας, όπως στην “ανεξάρτητη” Δικαιοσύνη, δεν εμπιστεύονται διόλου τα παραδοσιακά ΜΜΕ και έχουν στραφεί σχεδόν αποκλειστικά για την ενημέρωση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικά, τα τελευταία χρόνια με την κρίση της πανδημίας και τον συνακόλουθο υποχρεωτικό εγκλεισμό τους στα σπίτια, την παραβίαση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, με την ακρίβεια να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, το στεγαστικό πρόβλημα να διογκώνεται επικίνδυνα, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να χορηγούν πτυχία χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ανάμεσα στους νέους.
Πως θα ψηφίσουν οι 17αρηδες
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αν προσθέσουμε και την πρόσφατη εθνική τραγωδία στα Τέμπη, που ανέδειξε με ολοφάνερο τρόπο τις παθογένειες και τα εγκληματικά λάθη του κομματικού συστήματος που λειτουργεί αποκλειστικά για τα συμφέροντα της οικονομικής και πολιτικής ψευδοελίτ του τόπου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι νέοι, πλέον, είναι απογοητευμένοι και κυρίως οργισμένοι, καθώς νιώθουν ότι το “σύστημα” τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους.
Σε αυτό το σημείο, γεννάται το εύλογο ερώτημα οι 17αρηδες και άνω με τι κριτήρια θα ψηφίσουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές και τι προτεραιότητες θα θέσουν. Οι 40αρηδες, 50αρηδες και άνω δημοσκόποι, επικοινωνιολόγοι και υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού των κομμάτων είναι προφανές ότι έχουν χάσει τελείως την επαφή με την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, επικρατεί άγνοια και δεν μπορούν να αφουγκραστούν “τα θέλω” της νέας γενιάς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν εξωτερικευθεί ο θυμός των νέων στις επερχόμενες εκλογές και κατέλθουν μαζικά στις κάλπες, θα υπάρξει ριζική ανατροπή των δεδομένων στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.
*Ο Θάνος Κάλλης είναι δικηγόρος και ιστορικός