ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Oui στο συνταξιοδοτικό Μακρόν από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Oui στο συνταξιοδοτικό Μακρόν από το Συνταγματικό Συμβούλιο,

Tο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία. Το συνταξιοδοτικό, που έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους 12 φορές, μετά το Oui του Συμβουλίου μπορεί να γίνει νόμος του κράτους. 

Οι εννέα δικαστές του Συμβουλίου εξέτασαν τα νομικά ζητήματα που ετέθησαν από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα και έκριναν ότι η ρύθμιση Μακρόν και η χρήση του άρθρου 49.3 βάσει του οποίου παρακάμφθηκε η Εθνοσυνέλευση είναι συνταγματικά αποδεκτή. Η απόφαση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από όλες τις πλευρές. Κατά την χθεσινή διαδήλωση διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του Συμβουλίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το δεύτερο αίτημα που κατατέθηκε ως ένσταση επί της συνταγματικότητας θα κριθεί σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 3 Μαΐου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης οι εκπρόσωποι της κοινής πρωτοβουλίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην δημοσιεύσει [το κείμενο της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης], να το αποσύρει ή να το επιστρέψει στον λαό».

«Δεν είναι αυτή η απόφαση που θα αλλάξει τα μυαλά ενός ολόκληρου λαού, αποφασισμένου να μην αφήσει αυτή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να περάσει στα 64. Είναι μια απογοήτευση, δεν είναι μια παράδοση», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του PS Olivier Faure. «Αντιμετωπίζουμε έναν κακό, άδικο, παράνομο νόμο, ακόμη και αν συνταγματικά έχει επικυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η αρχηγός της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είπε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε», μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που λήφθηκε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και πολιτικής διαμάχης εναντίον αυτού του νομοσχεδίου της δεύτερης πενταετούς θητείας Μακρόν.

Πρόσκληση Μακρόν στα συνδικάτα

Νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η Προεδρία. «Θα πρέπει να γίνει η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», είπαν στενοί συνεργάτες του Μακρόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx