Drone Orbiter-3 προμηθεύεται η Ελλάδα – Εξελίξεις και για τα τουρκικά F-16

Drone Orbiter-3 προμηθεύεται η Ελλάδα – Εξελίξεις και για τα τουρκικά F-16

Η Aeronautics Ltd. – παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή Μη Επανδρωμένων Συστημάτων Αεροπορίας (UAS) ανακοινώνει σύμβαση για την προμήθεια δεκάδων συστημάτων Orbiter 3 από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Η συμφωνία εντάσσεται στο μεγάλο συμβόλαιο μεταξύ του ισραηλινού και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια των πυραύλων Spike της Rafael. Σχετική ανακοίνωση- Δελτίο Τύπου από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει, όπως και στην περίπτωση των Spike NLOS.

Ως μέρος της σύμβασης, η Rafael θα παρέχει μια προηγμένη λύση που θα παρέχει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα Orbiter 3 ανιχνεύουν, αναγνωρίζουν και καταγράφει (DRI) τον στόχο, οι πύραυλοι Spike, που εκτοξεύονται από τον αέρα, τη θάλασσα ή τη ξηρά μπορούν να αξιοποιήσουν γρήγορα το σύστημα C4I “Fire Weaver”. Η ταχεία μεταβίβαση δεδομένων προσφέρει μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα.

Το Orbiter 3 είναι ένα μικρό τακτικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα και θεωρείται ένα από τα κορυφαία συστήματα στην κατηγορία του παγκοσμίως. Διαθέτει προηγμένες δυνατότητες ISTAR, μεγάλη αντοχή, ικανότητα μεταφοράς διαφόρων τύπων ωφέλιμων φορτίων, προηγμένη επεξεργασία εικόνας, μικρό αποτύπωμα, πλοήγηση και αντοχή σε σκληρές καιρικές συνθήκες.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της σημαντικής συνεργασίας με τη Rafael στη συμφωνία G2G με το ελληνικό ΥΠΕΘΑ. Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει την τεχνολογική συνέργεια και τη στενή επιχειρηματική ολοκλήρωση μεταξύ των δύο εταιρειών. Επίσης ευχαριστεί το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο έχει επενδύσει σημαντικές προσπάθειες για τη διευκόλυνση της συμφωνίας, και το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη λύση της Aeronautics», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της Aeronautics Group.

H Aeronautics Group ιδρύθηκε το 1997 και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Συστημάτων (UAS). Υποστηριζόμενο από συνεχή έρευνα και ανάπτυξη και με αποδεδειγμένα άριστες επιδόσεις και λειτουργικότητα, το ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Aeronautics περιλαμβάνει την τεχνογνωσία των θυγατρικών της και προσφέρει λύσεις για ένα ευρύ φάσμα αποστολών Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) που ηγούνται του τμήματος με την αιχμή συστήματα για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Έχοντας εξαγοραστεί από τις Rafael Advanced Defense Systems και Stolero Aeron Ltd., η Aeronautics χρησιμοποιεί την τεχνολογική συνέργεια μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τουρκικά ΜΜΕ για τα F-16

Στο μέτωπο των F-16 της γείτονος, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το πακέτο εκσυγχρονισμού είναι ένα πακέτο «μικρής κλίμακας» που περιλαμβάνει ραντάρ και διάφορα αεροηλεκτρονικά εξαρτήματα, ωστόσο δεν διευκρινίζεται ο αριθμός τους. Το πακέτο αυτό είναι διαφορετικό από τα 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και τα 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Block 70 της Τουρκίας που έχει αιτηθεί η Τουρκία.

Το Link-16, επίσης γνωστό ως Tactical Data Link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες. Παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), πλοίων και στρατευμάτων εδάφους.

Το Link-16 είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του όπως η μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας, η αυτόματη ανανέωση δεδομένων και η ευρεία κάλυψη. Αυτή η ικανότητα προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αεράμυνα, αεροπορική επίθεση, ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx