Ενόχληση Ιράν για την βρετανική κάλυψη στην Ναζανίν Ζαγαρί

Ενόχληση Ιράν για την βρετανική κάλυψη στην Ναζανίν Ζαγαρί

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βρετανία εκτίμησε ότι «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» η διπλωματική προστασία που χορήγησε το Λονδίνο στη Ναζανίν Ζαγαρί- Ράτκλιφ, που κρατείται στην Τεχεράνη από τον Απρίλιο του 2016.

«Η χορήγηση διπλωματικής προστασίας στη Ζαγαρί από τη βρετανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο», επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Τwitter χθες το βράδυ ο Χαμίντ Μπαεϊντινεζάντ.

«Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χορηγούν αυτού του είδους την προστασία στους πολίτες τους. Όπως πολύ καλά γνωρίζει η βρετανική κυβέρνηση, το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα. Ανεξαρτήτως της παραμονής της στη Βρετανία, η Ζαγαρί παραμένει Ιρανή», τόνισε.

Χθες Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποφάσισε να χορηγήσει διπλωματική προστασία στη Ζαγαρί-Ράτκλιφ, καταγγέλλοντας ότι το Ιράν τη μεταχειρίζεται με «απαράδεκτα» άδικο τρόπο, ενώ εκτίμησε ότι οι συνθήκες κράτησής της αντίκεινται «στο διεθνές δίκαιο».

«Αποφάσισα σήμερα ότι η Βρετανία θα προχωρήσει σε ένα βήμα που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο» και θα ασκήσει το δικαίωμά του να χορηγήσει «διπλωματική προστασία» στη Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ανέφερε ο Χαντ σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι η κίνηση αυτή έχει σκοπό να στείλει στην Τεχεράνη το μήνυμα πως «η συμπεριφορά της είναι εντελώς λαθεμένη» και σε όλο τον κόσμο ότι «η Ναζανίν είναι αθώα και η Βρετανία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν μια υπήκοός του υφίσταται τόσο άδικη μεταχείριση».

Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει σε ένα κράτος να επιδιώξει την αποκατάσταση της ζημίας που θεωρεί πως υπέστη κάποιος ή κάποια υπήκοός του, εάν πιστεύει ότι το δεύτερο κράτος τον/την μεταχειρίστηκε άδικα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η 40χρονη Ιρανοβρετανή, στέλεχος του Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη την 3η Απριλίου 2016 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, όπου είχε πάει μαζί με τη μικρή της κόρη Γκαμπριέλα, έπειτα από μια επίσκεψη που είχε κάνει στην οικογένειά της.

Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη συμμετοχή της το 2009 σε διαδηλώσεις με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος και για κατασκοπεία — κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε. Η ποινή της επικυρώθηκε από εφετείο τον Απρίλιο του 2017.

Η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί: τον Ιανουάριο, ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ δήλωσε πως διαπίστωσε πως έχει έναν όγκο στο στήθος, ενώ παραπονιέται πως τα άκρα της μουδιάζουν. Τον ίδιο μήνα, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ έκανε απεργία πείνας τριών ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες της κράτησής της και τις πιέσεις πως όπως υποστηρίζει υφίσταται για να μετατραπεί σε κατάσκοπο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx