Θέλει δίπλα του Σαμαρά και Καραμανλή ο Μητσοτάκης για να σώσει το παιχνίδι
23/04/2023Να προσεγγίσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, Σαμαρά και Καραμανλή, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση εκλογικής συστράτευσης της παράταξης επιχειρεί ο Μητσοτάκης. Οι δημοσκοπήσεις από νομούς και περιφέρειες υποχρεώνουν τον αρχηγό της ΝΔ να παίξει το παραταξιακό χαρτί και να προσφύγει στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αφήνοντας κατά μέρος την μέχρι τώρα πριγκηπική αντίληψη και αλαζονεία.
Όπως έλεγε έμπειρος βουλευτής, «για να καταφεύγει στους δύο πρώην τα πράγματα πρέπει να είναι άσχημα». Οι μετρήσεις από τις περιφέρειες δείχνουν χαμηλά ποσοστά της ΝΔ στο όριο του 30% και κάτι, ανάλογα με την περιφέρεια. Σε ορισμένες, μάλιστα, φαίνεται να είναι πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνουν επίσης αυξημένη δυσαρέσκεια των γαλάζιων ψηφοφόρων και διαρροές και σε κάθε περίπτωση αποσυσπείρωση που ενισχύεται από την απλή αναλογική.
Αυτό τον στόχο είχε και το προχθεσινό του “προσκύνημα” του πρωθυπουργού στην έδρα του Σαμαρά στη Μεσσηνία με αφορμή τα εγκαίνια –για τρίτη φορά– της μακέτας ενός έργου, του περιφερειακού δρόμου Καλάματας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης. Η χάραξη του έργου είχε γίνει πρώτη φορά επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην συνέχεια η χάραξη άλλαξε από τον Χρήστο Σπίρτζη για λόγους κατανομής των κονδυλίων.
Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την τελευταία χάραξη και υπόσχεται στους Μεσσήνιους ότι θα υλοποιήσει το έργο εάν κερδίσει τις εκλογές. Ο δρόμος εξυπηρετεί το Costa Navarino, καθώς οι υψηλού εισοδήματος επισκέπτες θα προσγειώνονται στο αεροδρόμια της Καλαμάτας και θα μπορούν να φθάνουν στο πολυτελές ξενοδοχείο, που φτιάχνει και διεθνών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ, σε 20 λεπτά, αντί για μία ώρα στροφές που έχει ο τωρινός δρόμος. Παρόλα αυτά τοπικοί παράγοντες θεωρούν ότι και πάλι οι δυσκολίες είναι μεγάλες και θα μείνει μακέτα.
Ο Μητσοτάκης για Σαμαρά
Τα εγκαίνια της μακέτας έδωσαν την ευκαιρία οι Μητσοτάκης και Σαμαράς να απευθύνουν χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση με τον πρωθυπουργό να εξυμνεί την κυβέρνηση Σαμαρά και την παράταξη και ελάχιστα την δική του κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το “εγώ”.
Μάλιστα υιοθέτησε πλήρως την ρητορική Σαμαρά ότι «το τρίτο μνημόνιο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία αν είχε συνεχίσει θα είχαν αποφευχθεί τα δεινά του 2015-19», αναφορά που προκάλεσε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για τα μνημόνια και ότι «τις κυβερνήσεις τις ρίχνει ο λαός». Ο Σαμαράς από την πλευρά του ήταν συγκρατημένος και ακόμη και στη κατακλείδα του δεν είχε πολιτικό σάλπισμα για νίκη στις εκλογές με τον Μητσοτάκη και τα ηχηρά παρόμοια που ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μετά την εμφάνιση στο βήμα της εκδήλωσης ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε βόλτα από κοινού στον πεζόδρομο της Καλαμάτας όπου ο τοπικός μηχανισμός είχε κινητοποιήσει ψηφοφόρους, μέχρι η συνοδεία να φθάσει στην πρόχειρη μικροφωνική ώστε ο Μητσοτάκης να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους πολίτες. Πρόκειται για μίμηση της τακτικής που ακολουθεί ο Τσίπρας στις επισκέψεις του. Ο τοπικός μηχανισμός είχε εξασφαλίσει επαρκή συμμετοχή, κάτι που δεν γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.
Αποστάσεις Σαμαρά
Ωστόσο ο Σαμαράς δεν περπάτησε μαζί με τον Μητσοτάκη. Οι δύο συνοδείες έφθασαν σε διαφορετικούς χρόνους. Ο πρωθυπουργός έφθασε πρώτος και περπάτησε έχοντας μαζί τους τους δύο βουλευτές, Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά (ο οποίος υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Πολάκη έχει εγκαταλείψει τις βλέψεις για επανεκλογή) και τοπικά στελέχη. Ο Σαμαράς έφθασε αργότερα με την δική του συνοδεία και τον τοπικό βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη. Από το βήμα ο Μητσοτάκης είπε «καλώς τον Αντώνη» όταν έφθασε εκεί, αλλά ο Σαμαράς και πάλι δεν τον συνόδευσε όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του και αποχώρησε. Η διαφορά στην υποδοχή των δύο ήταν εμφανής.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε η επίσκεψη στην Καλαμάτα να αρχίσει με γεύμα Μητσοτάκη-Σαμαρά σε τοπικό εστιατόριο με γουρουνοπούλα. Αν και κανένας από τους δύο δεν είναι φαν της βαριάς πελοποννησιακής κουζίνας –κι αυτό φάνηκε και στην φωτογραφία που δημοσίευσε το SLpress.gr– το επιτελείο του Μαξίμου θέλησε ο συμβολισμός της επίσκεψης να είναι πλήρης.
Φυσικά η συζήτηση ήταν για τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών. Αν και δεν υπήρξαν διαρροές, από ακριτομυθίες συνεργατών των δύο προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις τους δεν είναι ταυτόσημες. Ενώ από την πλευρά του πρωθυπουργού ήταν σαφής η πρόθεση να προβάλλει πρώτα στους ψηφοφόρους της Μεσσηνίας και μετά συνολικά στην παράταξη ότι στην μάχη αυτή έχει μαζί του τον Σαμαρά, η σημειολογία από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έδειχνε περισσότερο μια εξ ανάγκης λόγω των επικείμενων εκλογών ανοχή παρά μία ολόψυχη στήριξη. Όπως έλεγαν και οι τοπικοί “σαμαρικοί”, αφού ήλθε «στο προπύργιο μας και προσκύνησε, τι να έκανε ο Σαμαράς, να απουσίαζε;».
Ο Σαμαράς έχει κάθε λόγο να νιώθει ριγμένος από την πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Ενώ ήταν εκείνος που τον στήριξε για να πάρει την προεδρία του κόμματος και στη συνέχεια για να κερδίσει τις εκλογές, ο Μητσοτάκης δεν ανταπέδωσε, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αθέτησε τις υποσχέσεις του. Φυσικά θα υπάρξουν νέες υποσχέσεις, το ερώτημα όμως είναι εάν ο Σαμαράς θεωρήσει ότι μπορεί να δεσμεύσει τον Μητσοτάκη.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν οι εκλογές για τη ΝΔ και πιθανότατα ο Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει τον διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Αυτό ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Το εάν ο Μητσοτάκης θα επιμείνει να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και του συσχετισμούς που θα προκύψουν. Μέχρι τότε όμως και στην προεκλογική περίοδο όλες οι τάσεις της ΝΔ δίνουν την μάχη για τους δικούς τους βουλευτές.
Ο παράγων Καραμανλής
Η επόμενη φιέστα στο πλαίσιο πάντα της συστράτευσης από την πλευρά του Μαξίμου είναι η 9η Μαΐου επέτειος της ένταξης στην ΕΟΚ, όπου στην πανηγυρική εκδήλωση θα μιλήσουν ο νυν πρωθυπουργός και ο πρώην Κώστας Καραμανλής. Φυσικά οι δύο πρώην δεν θα μπορούσαν να απέχουν από μία τέτοια εκδήλωση. Από την πλευρά του Μαξίμου η εκδήλωση ευνοεί τον πρωθυπουργό να προβάλλει την παράταξη και να απευθυνθεί στον πατριωτισμό των δεξιών και λιγότερο στην δική του διακυβέρνηση που προκαλεί διαφωνίες και στους ψηφοφόρους.
Εάν όμως η προσέγγιση με τον Σαμαρά ήταν σχετικά εύκολη με τον Καραμανλή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Μητσοτάκη από τον περασμένο Αύγουστο όταν πήρε καθαρές αποστάσεις για το θέμα των υποκλοπών στην εκδήλωση στα Ανώγεια. Οι διαρροές από το Μαξίμου εναντίον του επιδείνωσαν το κλίμα.
Στις δύο φορές έκτοτε που βρέθηκαν μαζί σε εκδηλώσεις, η απαρέσκεια του Καραμανλή προς τον πρωθυπουργό ήταν εμφανής. Οι αποστάσεις επιβεβαιώθηκαν και από την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος και να τερματίσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή, σε μία εκλογή που όλα είναι ανοικτά και η απουσία του από το ψηφοδέλτιο Θεσσαλονίκης αυξάνει τις διαρροές της ΝΔ.
Ο Μητσοτάκης θέλει μία φιέστα στην Θεσσαλονίκη από κοινού με τον Καραμανλή, παρόμοια με αυτή που έστησε στην Καλαμάτα με τον Σαμαρά. Επιθυμεί κοινή εμφάνιση και ενδεχομένως δήλωση στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό. Από την πλευρά του Καραμανλή λίγες είναι οι πληροφορίες. Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα παραστεί στην τελική ομιλία του Μητσοτάκη. Τώρα λέγεται ότι καίτοι αποχώρησε από τον κοινοβουλευτικό βίο, παραμένει στην πολιτική και στην Θεσσαλονίκη είναι το δικό του κοινό. Είδωμεν.
Πάντως ενώ με τον Σαμαρά που παραμένει στο πολιτικό παιχνίδι η διαπραγμάτευση είναι πιο εύκολη, με τον Καραμανλή έχει περισσότερες δυσκολίες, εκτός εάν –λένε ορισμένοι– στην συζήτηση που προηγήθηκε ήταν μέσα και η υποψηφιότητα του εξαδέλφου του στις Σέρρες που αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών είχε αφήσει ανοικτή ο Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις την επόμενη ημέρα, ειδικά εάν η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα, απασχολούν και τον Καραμανλή και ό,τι έχει απομείνει από την καραμανλική πτέρυγα.