Η έκθεση του ΕΟΦ για θανάτους από παρενέργειες των εμβολίων
25/04/2023Αναφορές για συνολικά 63 θανάτους πιθανόν σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά της Covid-19 αναφέρει ο ΕΟΦ στην έκθεσή του προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -έκθεση που χθες ανακοινώθηκε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων και θανάτων, οι οποίες εξακολουθούν να διερευνώνται, εκτός από δύο θανάτους που κρίθηκε ότι είναι όντως πιθανό να σχετίζονται με εμβολιασμό. Οι 63 θάνατοι σημειώθηκαν είτε λίγο μετά τον εμβολιασμό (την ίδια μέρα έως και μια εβδομάδα μετά) ή αργότερα (πάνω από μια εβδομάδα ή και μήνα μετά τον εμβολιασμό).
Εν τω μεταξύ μειώθηκαν κατά πολύ οι θάνατοι και από κορονοϊό και οι διασωληνώσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Από 10 θανάτους την ημέρα στις αρχές Μαρτίου, μειώθηκαν αυτοί στους 38 την εβδομάδα ή στους περίπου 5 την ημέρα. Επίσης σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εβδομαδιαίας αναφοράς, χρειάστηκε να γίνουν μόνον δέκα διασωληνώσεις από 20-30 που χρειάζονταν μέχρι τις αρχές Μαρτίου κάθε εβδομάδα. Πτωτική είναι και η πορεία κρουσμάτων γρίπης, από την οποία το φετινό χειμώνα έχασαν την ζωή τους συνολικά 25 άτομα.
Όσον αφορά στη συσχέτιση θανάτων ή παρενεργειών, οι αναφορές γίνονται από γιατρούς, φαρμακοποιούς ή ασθενείς για την “κίτρινη κάρτα” φραμακοεπαγρύπνηση που συμπληρώνεται εδώ και δεκαετίες σε κάθε χώρα για όλα τα φάρμακα, ώστε να ελέγχεται η ασφάλεια παλαιών και νέων σκευασμάτων. Για τους θανάτους ο ΕΟΦ αναφέρει ότι τα περιστατικά αυτά, είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.
Από τα 63 περιστατικά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 σημειώθηκαν το 2022 και για τέσσερα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία. Τα περισσότερα αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, αφού το σύνολο του πληθυσμού εμβολιάσθηκε κυρίως με τα σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Ευλόγως, οι θάνατοι και οι παρενέργειες που σχετίζονται πιθανόν με άλλα εμβόλια, είναι κατ’ αναλογία πολύ λιγότεροι.
Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες
Από τις 63 αναφορές, δύο αξιολογήθηκαν ότι είναι πιθανό να συσχετίζονται με τον εμβολιασμό και η μία αφορά στο Comirnaty (της Pfizer), ενώ η άλλη στο Vaxzevria (της AstraZeneca). Από αυτές τις 63 αναφορές, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι 12 αξιολογήθηκαν ως μη βάσιμες, ότι δηλαδή τελικά δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό, οι 14 δεν στάθηκε δυνατόν να αξιολογηθούν (χωρίς να εξηγεί το γιατί ο ΕΟΦ), και οι 35 δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί, επειδή αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τον ΕΟΦ (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).
Επίσης, ελέγχονται 1.633 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που καταγράφηκαν το 2022, ως σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από αυτές, οι 1.344 δηλώθηκαν ως σοβαρές. Υπενθυμίζει ο ΕΟΦ ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 4.547.117 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν της Pfizer (4.050.772), και ακολουθούσαν 278.123 δόσεις με το Spikevax (της Moderna), 118.128 με το Jcovden (της Janssen) και 9.094 με το Nuvaxovid (της Novavax).
Το 60,2% των αναφορών για παρενέργειες έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών. Στις παρενέργειες που δηλώνονται, περιλαμβάνονται από απλά δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσον αφορά τις εικαζόμενες κατ’ αρχήν συσχετίσεις με το εμβόλιο τις ανέφεραν γιατροί (511 από τις 1.633), φαρμακοποιοί (τις 60), νοσηλευτές ή άλλοι επαγγελματίες υγείας (τις 22) και ασθενείς, συγγενείς τους ή δικηγόροι (τις 1.040). Αυτές οι αναφορές εξετάζεται αν ευσταθούν ή όχι στην πορεία. Στην παιδική και εφηβική ηλικία από το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκαν επτά περιστατικά μυοκαρδίτιδας που πιθανόν να οφειλόταν σε εμβολιασμό και αφορούσαν ως επί το πλείστον αγόρια. Το ίδιο πρόβλημα καταγράφηκε και σε 66 ενήλικες εμβολιασμένους. Μυοκαρδίτιδες αναφέρθηκαν και μετά από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Moderna και ήταν 9, αφορούσαν όμως όλες ενήλικες.
Η μυοκαρδίτιδα αλλά και η περικαρδίτιδα ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη πιθανή παρενέργεια και στις άλλες ηλικίες (συνολικά 66 περιστατικά σε άτομα 18 έως και άνω των 65 ετών. Με το εμβόλιο της Astrazeneca η συχνότερη σοβαρή παρενέργεια που αναφέρθηκε, ήταν τα αγγειακά προβλήματα (θρομβοεμβολικα επεισόδια).