Ο Θόδωρος Καρυώτης για τον Βασίλειο Μαρκεζίνη

Ο Θόδωρος Καρυώτης για τον Βασίλειο Μαρκεζίνη

Στη ραδιοφωνική εκπομπή “Τι μας ξημερώνει” της Νεφέλης Λυγερού, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης για τον θάνατο του φίλου του, Βασίλειου Μαρκεζίνη, που “έφυγε” χτες σε ηλικία 79 ετών.

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και ήταν γιος του πολιτικού Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη. Έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα.

Ήταν τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του πανεπιστημίου του Λάιντεν στην Ολλανδία και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου.

Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις που έλαβε, το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη (Sir) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στις διεθνείς νομικές σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο ομότιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής στο King’s College του Λονδίνου, Νίκανδρος Μπούρας. Ακούστε στην συζήτηση της Νεφέλης Λυγερού με τον Θόδωρη Καρυώτη, στο πρώτο δεκάλεπτο της εκπομπής:

Τι μας ξημερώνει με την Νεφέλη Λυγερού | 24.04.23 – ΕΡΤecho (ertecho.gr)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx