ΘΕΜΑ

Το who is who των 48 κομμάτων που ζητούν την ψήφο μας

Το who is who των 48 κομμάτων που ζητούν την ψήφο μας, Όλγα Μαύρου

Τα 48 έφτασαν τα κόμματα που θεωρητικά θα ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις ερχόμενες εκλογές, ενώ ποτέ άλλοτε δεν είχαν ξεπεράσει τα 20-25. Ιδιαίτερη ζέση φέτος από ποικίλους σωτήρες, με το μεγάλο χαμό πάντως να σημειώνεται στα αντισυστημικά δεξιά κόμματα. Πόσους από αυτούς τους 48 σχηματισμούς θα δούμε τελικά στις κάλπες της 21ης Μαΐου, θα ανακοινωθεί στις 2 Μαΐου από τον Άρειο Πάγο, καθώς άλλο είναι η δήλωση επιθυμίας συμμετοχής και άλλο η ανακήρυξη των κομμάτων που έχουν νομικά το δικαίωμα να ζητήσουν την ψήφο μας.

Μερικοί μικροί σχηματισμοί, αρθρώνουν όντως πολιτικό λόγο, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί κάποιος με αυτούς ή όχι και αν αντικειμενικά έχουν προγράμματα διακυβέρνησης. Όμως στις δηλώσεις μερικών νεόκοπων “πολιτικών” άλλοι αλιεύουν ψήφους καταγγέλλοντας εμβολιασμούς, άλλοι καταγγέλλοντας την δουλεία των επαγγελματιών πολιτικών προς την Κομισιόν, άλλοι την απαγόρευση του καπνίσματος, άλλοι χαβαλεδιάζουν χωρίς προσχήματα και άλλοι μάλλον δεν έχουν τίποτα να πουν, διότι είναι κυριολεκτικά άφαντοι και δεν έχουμε ιδέα τι πρεσβεύουν. Πιστεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πάρει το κόμμα τους το οριακό 3%; Μάλλον όχι. Όμως, ίσως ενδιαφέρονται μόνον για το 1,5%, το οποίο τους εξασφαλίζει κρατική χρηματοδότηση. Τι έχουν να χάσουν;

Στις εθνικές-βουλευτικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου 2019, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από το Α1 Πολιτικό Τμήμα είχαν κοπεί τότε τέσσερα κόμματα και συνασπισμοί, επειδή δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα ή ανέκυψε πρόβλημα με το δικαίωμα χρήσης του τίτλου του κόμματος. Κατά συνέπεια, το 2019 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Στις βουλευτικές εκλογές της 20η Σεπτεμβρίου 2015 είχαν δηλώσει συμμετοχή 26 κόμματα και συνασπισμοί. Τότε είχαν κοπεί επτά κόμματα και τελικά συμμετείχαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και διεκδίκησαν την ψήφο των Ελλήνων, 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων (συνολικά 19). Αυτή τη φορά, αναλυτικά δήλωσαν συμμετοχή 37 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι κόπηκε ήδη η Πατριωτική Ένωση των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου. Επίσης κόπηκε το κόμμα της Λατινοπούλου κατόπιν προσφυγής του Μπογδάνου για “τιτλοκλοπή” της ονομασίας του κόμματος που εκείνος είχε συστήσει. Η ίδια σκέφτεται να κατέλθει με άλλο τίτλο κόμματος στις “δεύτερες” εκλογές, με την οποία τα κόμματα θα έφθαναν τα πενήντα. Με αυτά, οι μνηστήρες θα έφθαναν τους πενήντα!

Οι υποψήφιοι…να είναι υποψήφιοι, είναι οι εξής πολιτικές δυνάμεις ή φορείς: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη (μαζί με την ΛΑΕ και άλλους φορείς), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (είχε λάβει 0,41% το 2019), “Ελληνική Λύση” (Κυριάκος Βελόπουλος, είχε λάβει 3,70% το 2019), “Πλεύση Ελευθερίας” (Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε λάβει 1,47% το 2019) και η ‘Ένωση Κεντρώων” του Βασίλη Λεβέντη, που είχε λάβει 1,24% το 2019, καθώς και οι “Έλληνες Οικολόγοι” με τον Δημοσθένη Βεργή.

Το who is who των νέων κομμάτων

Στον οικολογικό χώρο εκτός από τον Δημοσθένη Βεργή, έχουμε το καινούργιο κόμμα  “Ευ – Κίνηση”, του επιχειρηματία Πολ Ευμορφίδη που έχει τα CocoΜat και έχει “φάει” πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν γκρεμίζει τους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου του “κάτω” από την Ακρόπολη και ο οποίος θεωρεί επαναστατικά… τα σανδάλια. Στις επιλογές των οικολόγων και οι  Πράσινοι και Μωβ, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι που συμμαχούν αυτή τη φορά με την Πράσινη Ενότητα. Στον ίδιο χώρο θα ζητήσει ψήφους και το “Πράσινο Κίνημα“, ενώ λίγο οικολογικό είναι και το “Μαζί”.

Στην αριστερά, κατέρχονται τα κομμουνιστικά κόμματα ΟΚΔΕ (τροτσκιστές, Οργάνωση Κομμουνιστών, Διεθνιστών Ελλάδας, που είχε λάβει 0,04% των ψήφων το 2019), ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), το οποίο, αρχικά, το 1985, προήλθε από  στελέχη του ΕΚΚΕ και του μ-λ ΚΚΕ). Κατεβαίνουν πάντως τώρα χωριστά το μ-λ ΚΚΕ (είχε λάβει 0,05% το 2019) και το ΚΚΕ μ-λ (είχε λάβει 0,14%).

Στον πατριωτικό κατά δήλωσή τους χώρο κινούνται τα εξής νέα κόμματα: “Νίκη” (αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό πατριωτικό κόμμα, με πρόεδρο τον δάσκαλο Δημήτρη Νατσιό), το “Κίνημα Φτωχών” (του ηθοποιού Παύλου Κοντογιαννίδη που είχε εκλεγεί το 2012 με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”, αλλά δεν επανεξελέγη και το 2018 δημιούργησε το προαναφερόμενο κίνημα), το “Κίνημα 21” (επικεφαλής του είναι ο πλωτάρχης στρατιωτικός γιατρός Ζώης Μπέχλης που αρνήθηκε να εμβολιάσει τους ναυτικούς δοκίμους) και η “Πατριωτική Ένωση ΕΛ.ΛΑ.Σ – Ελλ. Λαϊκή Συσπείρωσις”, η οποία με προσφυγή της ακύρωσε και την κάθοδο στις εκλογές των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου.

Στον ίδιο χώρο κινείται το “Ελληνικό Όραμα” (είχε κατέλθει  και το 2019), το κόμμα “Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπούλου”(που τελικά κόπηκε), το ευρωσκεπτικιστικό  “Βόρεια Λέγκα-Κράμα Καστοριάς”, που σχηματίσθηκε στα πρότυπα της ιταλικής Λέγκας του Βορρά με πρόεδρο τον Χρήστο Ορφανίδη, πρώην δεξί χέρι του Γιώργου Καρατζαφέρη, το “Ελεύθεροι Ξανά“, με επικεφαλής τον αρχικά αντιεμβολιαστή καρδιολόγο Φαίδωνα Βόβολη, που τώρα στο κίνημα φέρεται να εντάσσει και στελέχη του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Τράγκας και το κάνει πατριωτικό, όπως δηλώνει. Επίσης δήλωσε ότι θέλει να κατέλθει στις εκλογές και το κόμμα “Δύναμη στον Πολίτη“, του δικηγόρου Γιώργου Τρανταλίδη. Κατέρχεται επίσης το κόμμα “Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος”, του Νίκου Νικολόπουλου.

Κατέθεσε δήλωση και το “Εθνικό Κόμμα Έλληνες” που ιδρύθηκε το 2020 από τον Ηλία Κασιδιάρη και το κόμμα ΕΑΝ του τέως αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Κατέρχεται και η “Εθνική Δημιουργία” που συστάθηκε το 2022 από τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιωτη και αποτελείται από το κόμμα του πρώτου “Δημιουργία ξανά” και του δεύτερου, το “Νέα Δεξιά”. Αυτοπροσδιορίζονται ως συμμαχία “φιλελεύθερων, πατριωτών και μεταρρυθμιστών”.

Υπάρχει και το κόμμα “Ελληνες” σκέτο, του νομικού Δημήτρη Μιχάκη, που κατηγορεί τον Κασιδιάρη ότι διαρκώς χρησιμοποιεί τη λέξη Έλληνες, ενώ ο ίδιος κατοχύρωσε τη λέξη σε τίτλο κόμματος από το 2012. Όπως λέει, δεν έχει καμία σχέση με τον Κασιδιάρη, θεωρεί ότι το δικό του κόμμα είναι πατριωτικό και ότι ο Κασιδιάρης του κάνει ζημία.

“Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.” και “Λ.ΕΥ.ΚΟ”!

Ψήφο ζητάει και το Λ.ΕΥ.ΚΟ που μάλλον άκομψα θεωρεί ότι έλκει ψήφους με λογοπαίγνια, διότι τελικά αναλύεται ο τίτλος ως Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα. Για το κόμμα Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.) δεν ξέρουμε τίποτα. Ούτε για το κόμμα “Φιλόνομη Δημεγερσία”, ούτε για το κόμμα “Ενότητα-Αλήθεια ΕΝ.Α” και τον συνασπισμό “Πολιτική Πρωτοβουλία”. Μεταξύ των νέων κομμάτων είναι και η “Νέα Δομή”, άγνωστη κι αυτή ως προς τα πρόσωπα και τις θέσεις. Οι Εμμανουήλ Καλιγιάννης και Στέφανος Πρόιτσης συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι και ο δεύτερος έχει σελίδα στο facebook, στην οποία καλεί τους ψηφοφόρους να μείνουν μακριά από «κόμματα και πολιτικές». Για τον κ. Καλιγιάννη δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι ο Ρεθυμνιώτης πολιτικός των Φιλελευθέρων ή πρόκειται για συνωνυμία.

Επίσης κατέρχεται το κόμμα “Social” του οποίου ηγείται ο οικονομολόγος Συμεών Καψάλας, που προ τριμήνου του ανακοινώθηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε ακαριαία να δημιουργήσει ηλεκτρονικά ένα κόμμα που δίνει βαρύτητα στον ψηφιακό κόσμο, τον οποίο θεωρεί πρόσφορο για άμεση δημοκρατία. Κατέρχεται και το κόμμα “Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.” (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση), που ξεκίνησε ως κόμμα καπνιστών και το 2009 και είχε λάβει 1.350 ψήφους. Ο πρόεδρός του Νίκος Λούβρος το 2019 είχε κατέλθει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει ήταν γνωστός από έναν πολυχώρο εικαστικών και ψυχαγωγίας στο κέντρο και ο οποίος πιστεύει ότι η πολιτική χρειάζεται χιούμορ.

Επίσης κατέρχεται ο συνασπισμός “Συμμαχία Ανατροπής”, με επικεφαλής τον Δημήτρη Καζάκη και σε αυτό συμμετέχουν τα κόμματα “Εμπρός”, ΕΠΑΜ, ΚΕΛΔΑ, το Κίνημα Δικαιοσύνης του πρώην εισαγγελέα Ι. Σακκά, το “Μαζί για μια Ελεύθερη Ελλάδα”, το ΔΗΚΚΙ, η “Ασπίδα Πολιτών-Άμεση Δημοκρατία” και η “Ελληνορωσική Συμμαχία”. Την ψήφο μας θέλει να ζητήσει και το “Ενώνω Συμμαχία Ελευθερίας”, με πρόεδρο το Νίκο Μαυραγάνη των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, που είχε ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Άλλος ένας νέος συνασπισμός, είναι η “Κοινωνία ΑξιώνΦιλελεύθερη Συμμαχία”, που απευθύνεται και στους αποδήμους, με πρόεδρο του πρώτου τον υποναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιο Φενέκο (που παραιτήθηκε όταν διαφώνησε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο το 2012) και πρόεδρο της, τη Δέσποινα Λιμνιωτάκη. Η τελευταία ως επάγγελμα δηλώνει ψηφιακός δημιουργός και ψυχολόγος και διοργανώνει μεταξύ άλλων σεμινάρια για γυναίκες που ενδιαφέρονται για την πολιτική, ενώ κάνει και συμβουλευτική για πένθος.

Κατεβαίνει στις εκλογές και η Ελλήνων Συνέλευσις, του Αρτέμη Σώρρα, που είχε λάβει το 2019 ποσοστό 0,25% ή 14.000 ψήφους, παρότι είχε ήδη προφυλακισθεί ο ιδρυτής της για απάτη και άλλα αδικήματα. Επίσης κατέρχεται το κόμμα ΤΟΛΜΑ (Τώρρα Ολοι Μαζί)  υπό τον Αθανάσιο Κολυβά, δημοσιογράφο από τη Λευκάδα, κάτοικο Καβάλας. Κατέρχεται τέλος, και το κόμμα “Πνοή Δημοκρατίας” του καθηγητή φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα, το οποίο εναντιώνεται στις διεθνείς ελίτ και στο έλλειμμα δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx