Μάχη στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος
14/03/2019Σε μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη εξελίχθηκε και η σημερινή δεύτερη συσήτηση στην Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΟ του εκκίνησε, ως «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία». Απάντησε έτσι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη χαμένη ευκαιρία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «κομματικό αντιπερισπασμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τι οποίες όμως δεν τόλμησε, και χαρακτήρισε άδικη την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα γίνεται «στο πόδι και στο άψε σβήσε».
Με αναφορές στην μνημονιακή εποχή, στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι μπροστά στις διαρκείς πιέσεις που δέχεται ο κοινοβουλευτισμός από πολλαπλά κέντρα «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».
Το θέμα της εκλογής ΠτΔ
Σημείωσε μάλιστα ότι σε αυτό αποσκοπούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο, ανοίγοντας έτσι την συζήτηση στο καίριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα της εκλογής ΠτΔ και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Ειδικά για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση ήταν αν πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή αν θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή και υποστήριξε ότι η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ σημείωσε, καταλήγοντας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους, με την ανοιχτή στήριξη και της ΝΔ. Δεν εγκρίθηκε ωστόσο η κυβερνητική πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 με πρόβλεψη άμεσης εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον αποβούν άγονες οι έξι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών. Η πρόταση αυτή δεν στηρίχθηκε ούτε από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συγκέντρωσε μόλις 148 ψήφους.
Ξανά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120 και επανέλαβε τον «δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων» που πρότεινε το κόμμα του.
«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, εστιάζοντας στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστούν από κοινού τα άρθρα 16 (ιδιωτικά Πανεπιστήμια) και 24. Κατηγόρησε μάλιστα το κυβερνών κόμμα ότι επέδειξε ατολμία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα, κάνοντας λόγο για επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής. Τέλος για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία».
Για τι ψηφίζουν
Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί με τους εισηγητές των κομμάτων και δεν άνοιξε κατάλογος ομιλητών, καθώς είχε ορισθεί ότι εκτός από τους εισηγητές θα πάρουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης, υπουργοί και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με περισσότερες από 151 ψήφους, στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου.
Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται λοιπόν να πάρει την τελική απόφασή της και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας, πάντα από εκείνες που πήραν το πράσινο φως στην πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου, θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.
Οι βουλευτές, στην σημερινή δεύτερη ψηφοφορία, θα κληθούν να ψηφίσουν επί των 32 προτάσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τεσσάρων της ΚΟ της ΝΔ και επτά συμπληρωματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από μεμονωμένους βουλευτές και συμπλήρωσαν τον απαραίτητο αριθμό των 151 ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις πρέπει να συγκεντρώσουν και σήμερα 151 ψήφους διαφορετικά απορρίπτονται και δεν προωθούνται για συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Οι κρίσιμες διατάξεις
Στις κρίσιμες διατάξεις που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται:
- Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.
- Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
- Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
- Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρεις θεωρούνται οι κρίσιμες προτασεις και είναι:
- Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
- Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.
Σημαντικές θεωρούνται ωστόσο και κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσαν μεμονωμένοι βουλευτές και αφορούν την:
- Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
- Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.
- Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.
- Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.