Με ένα οπλοπολυβόλο Bren – Μαχόμενος μέχρι τέλους κατά των Ιαπώνων
07/05/2023Τον Ιανουάριο του 1945 οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των Ιαπώνων στο Αρακάν της τότε Βιρμανίας. Το βρετανικό σχέδιο προέβλεπε την απόφαση της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο στα νώτα των ιαπωνικών θέσεων, στο Κανγκαού, προς αποκοπή των δυνάμεων της εκεί 54ης ιαπωνικής Μεραρχίας Πεζικού.
Οι Βρετανοί κατέλαβαν τον στρατηγικής σημασίας Λόφο 170 από όπου ήλεγχαν τις υποχρεωτικές οδεύσεις υποχώρησης των αντιπάλων τους. Το 1ο Κομάντο (μοίρα καταδρομών) της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο ανέλαβε την άμυνα του λόφου και την εξασφάλισή του από τυχόν ιαπωνική προσπάθεια θραύσης του κλοιού.
Οι Ιάπωνες στρατιώτες αντεπιτέθηκαν μαζικά. Σε κάποιο σημείο της βόρειας αμυντικής περιμέτρου του λόφου αμυνόταν η 4η Διμοιρία του νεαρού υπολοχαγού Τζορτζ Νόουλαντ. Η διμοιρία είχε δύναμη 25 ανδρών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της.
Στις 31 Ιανουαρίου 1945 οι Ιάπωνες άρχισαν να βομβαρδίζουν τις θέσεις της διμοιρίας με όλμους, σαρώνοντάς τις, παράλληλα με πυρά πολυβόλων. Παρόλα αυτά ο Νόουλαντ κινείτο από όρυγμα σε όρυγμα εμψυχώνοντας τους άνδρες του, αγνοώντας τα πυρά. Ξαφνικά ακούστηκαν ιαχές και τα πυρά έπαψαν. Τότε πάνω από 300 Ιάπωνες στρατιώτες εξόρμησαν κατά των θέσεων της διμοιρίας.
Με ένα οπλοπολυβόλο Bren
Οι λιγοστοί Βρετανοί πολέμησαν υπέροχα εμψυχωμένοι από το παράδειγμα του γενναίου υπολοχαγού που ήταν πρώτος στη φωτιά που πήγαινε από όρυγμα σε όρυγμα διανέμοντας πυρομαχικά και έριχνε χειροβομβίδες στους εχθρούς εντελώς εκτεθειμένος.
Ξαφνικά οι άνδρες που υπηρετούσαν ένα οπλοπολυβόλο Bren επλήγησαν. Τότε ο Νόουλαντ όρμησε στο όρυγμα πήρε το οπλοπολυβόλο ο ίδιος και άρχισε να βάλλει ακάλυπτος – η κλίση του εδάφους δεν του επέτρεπε να βάλλει από το όρυγμα – κατά των Ιαπώνων που είχαν φτάσει σε απόσταση 10 μ. Συνέχισε να βάλλει επιτρέποντας να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στους άνδρες και να γίνει δυνατή η μεταφορά τους.
Δύο άλλοι άνδρες που επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο και να αναλάβουν το οπλοπολυβόλο επίσης τραυματίστηκαν και έτσι ο Νόουλαντ έμεινε στη θέση του μέχρι που τελικά δύο άνδρες του κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι από τα ιαπωνικά πυρά και να αναλάβουν.
Ο ηρωισμός του υπολοχαγού
Η ιαπωνική επίθεση αποκρούστηκε. Ακολούθησε όμως και δεύτερη, σφοδρότερη. Τότε ο Νόουλαντ άρπαξε έναν ολμίσκο των 50 χλστ. και χρησιμοποιώντας τον περίπου ως τυφέκιο έβαλλε κατά των εχθρών. Το πρώτο του βλήμα εξουδετέρωσε έξι Ιάπωνες στρατιώτες. Όταν εξάντλησε τα βλήματα του όλμου, άρπαξε ένα τυφέκιο και συνέχισε να μάχεται. Κατόπιν βρήκε ένα υποπολυβόλο Tommy-gun και άρχισε να θερίζει τους Ιάπωνες στρατιώτες. Τραυματίστηκε αλλά συνέχισε να βάλλει μέχρι που πληγώθηκε θανάσιμα, έχοντας όμως σκοτώσει πολλούς εχθρούς.
Ο ηρωισμός του Νόουλαντ ενέπνευσε τη διμοιρία που παρά το γεγονός ότι είχε 14 από τους 24 άνδρες της νεκρούς ή τραυματίες πολέμησε επί 12 ώρες τους φανατικούς Ιάπωνες. Σταδιακά έφτασαν ενισχύσεις και οι Βρετανοί αντεπιτέθηκαν από το σημείο που κρατούσε ο γενναίος υπολοχαγός και οι άνδρες του και κατάφεραν να αποκόψουν την οδό διαφυγής της ιαπωνικής 54ης Μεραρχίας Πεζικού.
Ο Νόουλαντ ήταν μόλις 22 ετών όταν σκοτώθηκε. Γεννημένος στο Κεντ, είχε καταταγεί στο σύνταγμα Royal Norfolk και από εκεί μετατάχθηκε στο 1ο Κομάντο. Για τη θυσία του τιμήθηκε με το ανώτατο βρετανικό παράσημο, τον Σταυρό της Βασίλισσας Βικτωρίας.