ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες εξετάζει η ΕΕ – Αντίδραση του Πεκίνου

Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες σχεδιάζει η ΕΕ - Αντίδραση του Πεκίνου,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν την Ρωσία εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα και αφορά επτά εταιρείες της Κίνας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times. Προκαταβολική και έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου. 

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες εταιρείες 3HC Semiconductors και King-Pai Technology, καθώς και την Sinno Electronics και την Sigma Technology του Χονγκ Κονγκ. Η πρόταση κυρώσεων της Επιτροπής θα συζητηθεί με το 11ο πακέτο κυρώσεων σε συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις 10 Μαΐου. Έως τώρα δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την ΕΕ για το δημοσίευμα των FT.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να προειδοποιεί τις Βρυξέλλες με συνέπειες: «Εάν οι σχετικές αναφορές είναι αληθείς, τότε η ευρωπαϊκή πλευρά μπορεί να παραβιάσει σοβαρά την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με την Κίνα, να επιδεινώσει τη διάσπαση και την αντιπαράθεση στον κόσμο», δήλωσε ο Wang Wenbin και πρόσθεσε με έμφαση: «Η ΕΕ να μην ακολουθήσει λάθος δρόμο, διαφορετικά το Πεκίνο θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».

Ενόχληση Πεκίνου με Γερμανία 

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε στο Βερολίνο η αιφνίδια ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ στο Πεκίνο από την πλευρά της Κίνας. Ο Γερμανός υπουργός και αρχηγός του FDP επρόκειτο να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο. Ο Λίντνερ θα επισκεφθεί επίσης την Ιαπωνία. Ο λόγος της ακύρωσης δεν έγινε γνωστός δημοσίως από την Κίνα. Εκτιμάται όμως ότι έχει να κάνει αφενός με τις συζητήσεις στην ΕΕ για κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και αφετέρου με την επίσκεψη της υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Μπετίνα Σταρκ στην Ταϊβάν, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη.

Εάν υπάρχει αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις Γερμανίας-Κίνας θα κριθεί στην επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Qin Gang που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο τέλος της εβδομάδας στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Αναλένα Μπέρμποκ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε την Κίνα μετά την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ το περασμένο φφινόπωρο ενώ τον προηγούμενο μήνα επισκέφθηκε το Πεκίνο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx