ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

9+1 απαντήσεις του Χρίστου Δήμα στο SLpress.gr

9+1 απαντήσεις του Χρίστου Δήμα στο SLpress.gr

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιον θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσει την χώρα, δηλώνει στο SLpress.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

  • Εκτιμάτε ότι είναι αμφίρροπη αυτή η εκλογική αναμέτρηση;

Είναι σίγουρα μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της πατρίδας μας. Εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ τη πολιτική σταθερότητα, αποφασιστικότητα και δυναμική προοπτική. Οι πολίτες, όμως, έχουν πλέον στην διάθεσή τους στοιχεία, αριθμούς και δεδομένα, προκειμένου να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

  • Που νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;

Την 21η Μαΐου, οι εκλογές θα κριθούν στο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες, αν θέλουμε να βαδίσουμε μπροστά και να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε τροχιά ευημερίας και προόδου, ή αν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε μία κυβέρνηση με Τσίπρα και Βαρουφάκη ρισκάροντας να χάσουμε όσα χτίσαμε την τελευταία τετραετία.

  • Βγαίνουν τα κουκιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;

Ποια είναι η εκτίμησή σας; Εμείς πιστεύουμε πως η απλή αναλογική, την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία των πολιτών θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

  • Η πρωτιά στην πρώτη εκλογή θα καθορίσει και το αποτέλεσμα στην δεύτερη;

Στη παρούσα φάση η προσοχή μας και ο σχεδιασμός μας είναι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι οποίες θα καθορίσουν ποιον θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσει την χώρα.

  • Πώς βλέπετε τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας, αν και στην δεύτερη εκλογή δεν προκύψει αυτοδυναμία, με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματός σας;

Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν διαπραγματευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός μίας Κυβέρνησης δεν είναι μόνο αριθμητικό ζήτημα καθώς προϋποθέτει προγραμματικές συγκλίσεις και κουλτούρα συνεργασίας.

  • Το πρόγραμμα του κόμματός σας είναι πλουσιοπάροχο. Η εξέλιξη της οικονομίας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον δικαιολογούν τις υποσχέσεις; Η θα πείτε μετά “συγγνώμη δεν φταίμε εμείς είναι η διεθνής οικονομική κρίση”;

Μέχρι στιγμής έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας παρά τις διαρκείς και συνεχόμενες εξωγενείς κρίσεις. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες αλλά λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, έθεσε γερές βάσεις προκειμένου να ενταχθούμε σε μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης. Καταφέραμε να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά και να καταγράψουμε τη μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, με πρωτογενές πλεόνασμα, αντί ελλείμματος, και αύξηση του ΑΕΠ κατά 26 δισ. ευρώ το 2022. Όπως καταφέραμε να δημιουργήσουμε σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε αφήσει, λοιπόν, περιθώρια για τέτοιου είδους δικαιολογίες.

  • Γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος ότι θα κάνετε αυτά που δεν κάνατε στην προηγούμενη τετραετία σας;

Διότι από την αρχή της διακυβέρνησής μας θέσαμε ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους υλοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το γεγονός ότι αποπληρώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λειτουργεί ως μία απόδειξη ότι οι δράσεις μας είναι πολύ στοχευμένες και δεν τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε.

  • Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία παρόμοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Η εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ο σεβασμός των Συνθηκών με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν βασικές μας αρχές που θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

  • Σε περίπτωση ήττας θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Πιστεύω πως θα νικήσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Ποιο είναι κατά την άποψη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Μέσα σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο, αλλά και περιφερειακό περιβάλλον, η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ την πολιτική σταθερότητα, με δυναμική προοπτική και ισχυρή οικονομία. Και η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι όχι μόνο βοήθησε την χώρα να ορθοποδήσει εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, αλλά είναι ικανή να πάει την πατρίδα μας μπροστά, σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης σε όλους τους τομείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx