ADVERTORIAL

Ινομυώματα και ενδομητρίωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Ινομυώματα και ενδομητρίωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται,

Οι περισσότερες γυναίκες θα επισκεφθούν κάποια στιγμή τον γυναικολόγο τους, έχοντας διάφορες ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή και το στήθος. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες μάλιστα, θα εμφανίσουν ινομυώματα, χωρίς όμως να παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αν είναι μεγάλοι, πιέζουν τα όργανα της κοιλιάς. Τα αίτια εμφάνισής τους είναι άγνωστα, ενώ οι διαστάσεις ποικίλλουν και μπορεί να είναι από πολύ μικρά μέχρι γιγαντιαία. Επίσης η θέση τους είναι διαφορετική, αφού μπορεί να βρίσκονται μέσα στην μήτρα ή στα τοιχώματά της. Μπορούν να κάνουν εμφάνιση σε όλες τις ηλικίες, όμως συχνότερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας άνω των 30. Στην εμμηνόπαυση κατά βάση μικραίνουν.

Συμπτώματα στα ινομυώματα συνήθως δεν υπάρχουν. Αν όμως υπάρξουν, τότε είναι αιμορραγίες, οι οποίες παρουσιάζονται εκτός περιόδου. Όταν η απώλεια του αίματος είναι μεγάλη, τότε μπορεί να προκύψει αναιμία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο πόνος κατά το σεξ αλλά και οι διαταραχές στην ούρηση. Αν η γυναίκα μείνει έγκυος, μπορεί εξαιτίας των ινομυωμάτων να αποβάλλει. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται χειρουργείο και σπάνια επιλέγεται η φαρμακευτική αγωγή, καθώς με το πέρας της εμφανίζονται πάλι.

Ενδομητρίωση

https://www.shutterstock.com/el/image-illustration/illustration-endometriosis-endometrial-tissue-uterus-female-1821180896

Το ενδομήτριο, δηλαδή ο βλεννογόνος της μήτρας, σχετίζεται με την ενδομητρίωση. Αν αυτό αναπτυχθεί κάπου αλλού εκτός μήτρας τότε μιλάμε για ενδομητρίωση. Οι συνήθεις περιοχές ανώμαλης ανάπτυξης ενδομητρίου είναι οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση εμφανίζουν υπογονιμότητα και αρκετό πόνο.

Η αντιμετώπισή της είναι κυρίως το χειρουργείο και μετά τα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται ιδίως μετά από 3-6 μήνες. Φαρμακευτική αγωγή που προσπαθεί να καταργήσει την περίοδο και να απαλύνει τα συμπτώματα δεν συνιστάται στις γυναίκες που θέλουν στην πορεία της ζωής τους να αποκτήσουν παιδί.

Με την λαπαροσκοπική μέθοδο, γίνονται πολύ μικρές οπές στην κοιλιά, ο πόνος είναι ελάχιστος και η μελλοντική εγκυμοσύνη είναι πιθανή με την βοήθεια του γυναικολόγου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις 2 παθήσεις στο kmyrillas.gr.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι