Σκοτώνει ακόμα ο κορονοϊός – Τί δείχνουν διασωληνώσεις και επαναλοιμώξεις
18/05/2023Άλλοι 54 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση αναπνευστικών λοιμώξεων. Σημειώθηκε παράλληλα αύξηση στις διασωληνώσεις, αλλά και μεγάλη αύξηση στη θετικότητα των δειγμάτων. Η αύξηση σε θανάτους και διασωληνώσεις, δεν ερμηνεύεται εύκολα πάντως, διότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λιγότερες από των προηγούμενων εβδομάδων. Μία ερμηνεία είναι να εισάγονται πλέον μόνον τα επίφοβα για επιπλοκές περιστατικά, οπότε αν πλέον νοσηλεύονται μόνον ευάλωτοι που κινδυνεύει η ζωή τους, είναι λογικό να μην έχει ανάλογη σχέση ο αριθμός των θανάτων με τον αριθμό των εισαγομένων προς νοσηλεία.
Λόγω των προεκλογικών συγκεντρώσεων, καθώς και της προσέλευσης στα εκλογικά τμήματα χωρίς μάσκα, αναμένεται εν τω μεταξύ νέο κύμα, αγνώστων διαστάσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται στους ευπαθείς, ότι επειδή η μάσκα καταργήθηκε στο γενικό πληθυσμό, η προστασία της δικής τους μάσκας μειώθηκε περίπου στο μισό και είναι, κατά συνέπεια, σκόπιμο σε κλειστούς χώρους να φορούν διπλή, με τη μία κατά προτίμηση υψηλής προστασίας.
Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 56 άτομα και οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με το μέσο όρο των περασμένων τεσσάρων εβδομάδων. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά την εξεταζόμενη εβδομάδα (8-14 Μαΐου) ήταν 557, και ήταν κατά 23% λιγότερες από τον μέσο όρο του περασμένου μήνα. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες εβδομάδες διασωληνώνονταν περίπου δύο ασθενείς την ημέρα, ενώ τώρα έφθασαν τους τρεις ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι έχει αλλάξει ο τρόπος καταγραφής θανάτων εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να “χρεώνονται” στον κορονοϊό λιγότεροι νεκροί από όσοι πέρσι και πρόπερσι, εντούτοις υπάρχει σημαντική μείωση, σε σύγκριση με τις περιόδους έξαρσης.
Η μείωση στον αριθμό των νεκρών άρχισε από τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε είχαν σημειωθεί 206 θάνατοι κατά την αντίστοιχη εβδομάδα, ενώ μέσα Φλεβάρη σημειώθηκαν 113 θάνατοι, μέσα Μαρτίου 76 και μέσα Απριλίου 46. Τώρα, μέσα Μαΐου, έφθασαν τους 54. Στους νεκρούς του Ιανουαρίου είχαν παίξει ρόλο οι οικογενειακές γιορτές, ενώ στην τρέχουσα έξαρση έπαιξε ρόλο το Πάσχα.
Γρίπη και επαναλοιμώξεις
Από γρίπη είχαμε φέτος πολύ λίγους θανάτους (26 όλο το χειμώνα), όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πολλοί ευπαθείς, δηλαδή τα άτομα που υπέκυπταν στην γρίπη κατά κανόνα, υπέκυψαν κατά την προηγούμενη τριετία στον κορονοϊό. Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων έχει πάψει από καιρό να ανακοινώνεται, με την αιτιολογία ότι είναι αναξιόπιστος, όμως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων, κάτι που δεν μας λέει και πολλά από μόνο του.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δίνει ο ΕΟΔΥ στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγιναν 250.000 τεστ και βγήκαν θετικά τα 12.638, με τα μισά από αυτά (47%) να είναι επαναλοιμώξεις. Εντούτοις δεν μπορούμε να συνάγουμε συμπέρασμα με τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, διότι σύμφωνα με το ελληνικό διάγραμμα που ανακοινώνει στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ, έγιναν μόνον 50.000 τεστ.
Ένα από τα δύο στοιχεία είναι κατά συνέπεια ή ψευδές ή λανθασμένο. Αύξηση της παρουσίας του ιού, εν τω μεταξύ, καταγράφεται και στα λύματα των μισών ελληνικών αστικών περιοχών που εξετάζονται και κυρίως στην Αττική και στα Χανιά, ενώ παράδοξη μείωση της τάξης μάλιστα του 74%, καταγράφηκε στην Πάτρα.
Οι επαναλοιμώξεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον ανακυκλώνονται, τρόπον τινά. Ενώ είχε κυριαρχήσει η Ομικρον2, εν συνεχεία εξαπλώθηκε η Όμικρον5, και τώρα, επανήλθε η Όμικρον2. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την Μάρτιο και μετά, αλλά για λίγο να “κάνει τόπο” για την ΒΑ.5.