ΘΕΜΑ

Οι Ισραηλινοί αγοράζουν αβέρτα περιουσίες στα Κατεχόμενα

Οι Ισραηλινοί αγοράζουν αβέρτα περιουσίες στα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Η… κινητικότητα που διαπιστώνεται στις πωλήσεις ( ελληνοκυπριακών) περιουσιών στα κατεχόμενα, παρουσιάζεται στην “αντίπερα όχθη” ως ανάπτυξη, ωστόσο, συνιστά μια ακόμη εξέλιξη εδραίωσης των τετελεσμένων της κατοχής. Συνιστά εξέλιξη, που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίτευξη συμφωνίας ενώ μετά και τα όσα μεθοδεύονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είναι πρόδηλο ότι επιχειρείται εξουδετέρωση του περιουσιακού. Οι “ειδήσεις” από τα κατεχόμενα σχεδόν καθημερινές και αφορούν τις μαζικές εν πολλοίς “άδειες”, που παραχωρεί το κατοχικό καθεστώς, τον οικοδομικό οργασμό, την… ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες από τα κατεχόμενα, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε “άδεια” αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας σε συνολικά 2. 810 αλλοδαπούς για το 2022, ενώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, δόθηκε “άδεια” συνολικά σε 1.000 αλλοδαπούς. Οι ξένοι, που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα είναι, κυρίως, Ισραηλινοί αλλά και Ρώσοι, Ιρανοί. Στην μεγάλη εικόνα είναι και Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς και έχουν προτεραιότητα και το ελεύθερο να δραστηριοποιούνται με δικούς τους όρους, ενώ οι φίλοι του Ερντογάν επιβάλλουν και την κατανομή των έργων, πρωτίστως εκείνων που έχουν σχέση με το “δημόσιο”.

Το μείζον είναι πώς αντιμετωπίζεται αυτό το νέο κύμα πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η “ανάπτυξη”, που διαπιστώνεται σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων, όπου φυτρώνουν συνεχώς καινούργιες πολιτείες, όπως το Τρίκωμο. Τα εργαλεία είναι νομικά και πολιτικά και επείγει η αξιοποίηση τους.

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ ενημέρωσε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για τη δραστηριοποίηση των συμπατριωτών του στα κατεχόμενα και του έχει ζητήσει να παρέμβει. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει να βοηθήσει με τρόπο κατά τον οποίον να αποτρέπεται η επιχειρηματική δραστηριότητα συμπατριωτών του στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Κι αυτό, εάν θέλει να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει και υπάρχουν τρόποι. Δεν πρόκειται για ιδιωτικές πράξεις, αλλά για παράνομες ενέργειες. Πρόκειται για αγορά ελληνοκυπριακών περιουσιών, χωρίς τη θέληση των ιδιοκτητών και χωρίς να το γνωρίζουν.

Αγοράζουν, δηλαδή, κλεμμένες περιουσίες, τις οποίες έχει βγάλει στο σφυρί το κατοχικό καθεστώς. Αυτό που γίνεται είναι πως οι Τούρκοι/ Τουρκοκύπριοι σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών τις πωλούν τώρα, μεταβιβάζοντας τον τίτλο του σφετεριστή σε άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση σε ξένους υπηκόους, κυρίως Ισραηλινούς. Τι ενέργειες έγιναν από πλευράς της κυβέρνησης του Ισραήλ; Αυτό δεν είναι γνωστό. Εάν γινόταν οτιδήποτε προφανώς και θα ενημερωνόταν η κυπριακή κυβέρνηση. Μπορεί να είναι νωρίς για να υπήρξαν ενέργειες καθώς μόλις πρόσφατα τέθηκε το θέμα, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ.

Χρειάζεται παρέμβαση

Τι μπορεί να γίνει; Μια κίνηση, που θα μπορούσε να γίνει από πλευράς Νετανιάχου, εάν και εφόσον θέλει να βοηθήσει, είναι να εκδοθεί μια οδηγία προς Ισραηλινούς πολίτες, σύμφωνα με την οποία να τους αναφέρει πως η αγορά περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο εμπεριέχει κινδύνους. Πρώτο, είναι παράνομη πράξη, που μπορεί να τους αφήσει εκτεθειμένους έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών. Δεύτερο, θα μπλέξουν σε δικαστήρια και τρίτον δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την επένδυση τους καθώς γίνεται σε κατεχόμενη περιοχή, με τη σφραγίδα αποσχιστικής οντότητας. Εάν θέλει, λοιπόν, να βοηθήσει ο κ. Νετανιάχου και να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει να κάνει μια κίνηση, όπως αυτή της έκδοσης οδηγίας προς τους πολίτες της χώρας του. Εκτός κι εάν δεν θέλει. Εκτός κι εάν… δεν μπορεί. Εκτός κι εάν υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Συνήθως, η Κυπριακή Δημοκρατία σπεύδει να ικανοποιήσει αιτήματα του Ισραήλ και το κάνει χωρίς να προτάξει οποιαδήποτε ανταλλάγματα. Αυτή τη φορά χρειάστηκε η Λευκωσία να ζητήσει το προφανές. Ότι, δηλαδή, δεν μπορούν πολίτες του Ισραήλ να αποκτούν τον τίτλο του σφετεριστή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx