Πολιτική κόντρα για την Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια
27/03/2019Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού της “Βόρειας Μακεδονία”ς, Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη διάρκεια τηλεοπτικού debate.
Ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί μίας «επιζήμιας» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας συμφωνία.
Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις του παρουσιαστή του debate, αλλά και του ίδιου του Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια στάση θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών- αν θα την κάνει σεβαστή ή θα την αμφισβητήσει-σε περίπτωση που το κόμμά του έρθει στην εξουσία.
Σε όλη τη διάρκεια του τηλεοπτικού debate, ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλούσε τη χώρα με τη νέα της ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε αντίθεση με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι που χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι σε περίπτωση που στις εκλογές αυτές ηττηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ζητήσει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση. Από τη μεριά του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη αποτυχίας της υποψήφιας του κόμματός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 22,4%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το ποσοοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.
Ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Σιλιάνοφσκα, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2%, έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.
Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ Πεντάροφκσι και Σιλιάνοφσκα αυξάνεται, και ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι) συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου. Η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.