Το 1821 η θυσία, το 2021 ο ιός του φόβου…
25/03/2021Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, συμπληρώνονται φέτος. Σήμερα η εθνική επέτειος. Μια επανάσταση που ξεκίνησε για να αποτινάξει την τουρκική σκλαβιά από τον τόπο. Μια επανάσταση, που καθόρισε το αξιακό παράδειγμα της νέας Ελλάδος, εθνικά και κοινωνικά. Το 21, διακόσια χρόνια μετά και επίκαιρο είναι και σημείο αναφοράς παραμένει. Άλλωστε ο ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον των ίδιων κινδύνων.
Ο εχθρός παραμένει εντός των τειχών. Στην Κύπρο από το 1974 και εντεύθεν η Τουρκία κατέχει τμήμα της χώρας και επιχειρεί με αποφάσεις και ενέργειες της (ψευδοκράτος, έποικοι), να εδραιώσει την παρουσία της. Την ίδια ώρα, η κατοχική δύναμη απειλεί και προκαλεί την Ελλάδα.
Τότε, το 1821, ο αγώνας ήταν άνισος, το ισοζύγιο δυνάμεων σε βάρος της Ελλάδος. Αλλά αυτό δεν επηρέασε ούτε τις αποφάσεις της ηγεσίας της επανάστασης, ούτε ασφαλώς και την αγωνιστικότητά του λαού. Η επανάσταση ήταν αναγκαιότητα και έγινε πράξη καθώς αυτή ήταν η μόνη διέξοδος σε ένα δίλημμα που διαχρονικά εγείρεται: Είτε θα παρέμεναν για πάντα σκλάβοι, είτε θα έπαιρναν στα χέρια τους την τύχη τους και θα επαναστατούσαν για να εκδιώξουν τον κατακτητή.
Σήμερα, το δίλημμα αυτό παραμένει ενώπιον μας και δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση. Ασφαλώς και τα δεδομένα είναι διαφορετικά και πρωτίστως Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη, τα οποία συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασφαλώς και είναι διαφορετικά τα δεδομένα, καθώς ο αγώνας μπορεί να γίνει σε μια άλλη βάση, με άλλες μεθόδους και πρακτικές.
Αποφασιστικότητα και όραμα
Το ζητούμενο είναι κατά πόσο έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες, οι στόχοι και το όραμα. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχει αποφασιστικότητα για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Εάν το σύστημα, τα κατεστημένα και τα συμφέροντα επιτρέπουν εγκατάλειψη της πολιτικής του κατευνασμού και της προσαρμοστικότητας.
Παρακολουθήσαμε χθες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις κοινές δηλώσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Η επανάληψη από αμφότερους το γνωστό… ποίημα, που λένε και ξαναλένε, χωρίς να δίνουν διεξόδους. Για «προειδοποιήσεις» Μητσοτάκη έκαναν λόγο τα ΜΜΕ.
- Τι έχει προειδοποιήσει και πώς τις εισέπραξε ο Ερντογάν;
- Τι κάνει η Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία;
- Τι κάνει η Κύπρος για να ανατρέψει τα κατοχικά δεδομένα;
- Είναι με την πολιτική του κατευνασμού, που θα αντιμετωπιστεί η κατοχική Τουρκία; Αυτή η πολιτική είναι δοκιμασμένη και έχει αποτύχει καθώς αποδεδειγμένα έχει αποθρασύνει το καθεστώς της Άγκυρας.
Κομβικό σημείο
Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 είναι ένας σταθμός, ένα κομβικό σημείο, καθώς ο ελληνισμός διανύει μια δύσκολη περίοδο, βιώνει κρίσεις. Καθώς γίνεται επίκληση στον μεγάλο ξεσηκωμό, τους αγώνες, για να έχουν σημασία τα λέγονται, θα πρέπει να αφυπνίσουν εθνικά και κοινωνικά. Για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, για να διαμορφωθεί και να αναπτυχθεί ένα νέο αφήγημα για τον ελληνισμό.
Χωρίς εξαρτήσεις και απαλλαγμένος από ιούς, όπως αυτός της διαφθοράς, της διαπλοκής. Το 1821 οι Έλληνες απέδειξαν πως ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Είναι σήμερα η Τουρκία ανίκητη; Μια χώρα της οποίας η οικονομία καταρρέει και το καθεστώς δοκιμάζεται, δεν μπορεί να είναι φόβητρο. Τίποτε δεν μπορεί να φοβίζει έναν, ο στόχος και το όραμα είναι η ελευθερία και ανεξαρτησία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.