Θετικές οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

Προπαγάνδα, ΜΜΕ και κατασκοπεία οξύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στο Πεκίνο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τον τελευταίο γύρο διαλόγου που στόχο είχε την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.

Ο Μνούτσιν και ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ βρέθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα για τις πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και εβδομάδες.

«Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο και εγώ ολοκληρώσαμε εποικοδομητικές εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο», ανέφερε ο Μνούτσιν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ανυπομονώ να υποδεχθώ τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε για να συνεχίσουμε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι είχε «ένα πολύ εποικοδομητικό δείπνο εργασίας» χθες βράδυ. Δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες και δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος ήταν ο συνδαιτυμόνας του.

Ο Τραμπ επέβαλε πέρυσι δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκ. δολαρίων σε μια κίνηση να αναγκάσει την Κίνα να αλλάξει τον τρόπο που συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταστήσει πιο ανοικτή της οικονομία της σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ίσως μειώσουν κάποιους δασμούς εάν επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία, διατηρώντας παράλληλα κάποιους άλλους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Πεκίνου. «Δεν εγκαταλείπουμε τον μοχλό πίεσής μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες στην Ουάσινγκτον.

Τους Μνούτσιν και Λαϊτχάιζερ υποδέχθηκε σήμερα λίγο πριν τις 9 το πρωί τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας) ο Λιου στο μέγαρο Diaoyutai για μια γεμάτη ημέρα συνομιλιών, όπως τη χαρακτήρισε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Οι απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνουν τον τερματισμό πρακτικών του Πεκίνο, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον καταλήγουν στη συστηματική κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και την αναγκαστική μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx