Μαύρισε και την Κλεοπάτρα το Netflix!
14/06/2023Αφού επέτυχε η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας γιατί όχι και το χρώμα της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, που ήταν όμως λευκή, Μακεδόνισσα. Αρκεί να την βάψουμε μαύρη! Έτσι θα σκέφτηκαν οι παραγωγοί μίας τηλεοπτικής σειράς με ηρωίδα την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Αμ’ έπος αμ’ έργον!
Σκάρωσαν ένα εντυπωσιακό “μαύρο” σενάριο με επεισόδια έρωτος, εξουσίας και φόνων, οπότε η ταμειακή επιτυχία της ΤVσειράς εξασφαλισμένη. Έλα όμως που οι σημερινοί Αιγύπτιοι το πήραν κατάκαρδα ότι η “Μαύρη Κλεοπάτρα” αλλοιώνει την ιστορία της χώρας τους που συνδέεται με τον Ελληνισμό και διαμαρτυρήθησαν εντόνως, απαιτούντες της αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας. Εν αντιθέσει με ορισμένους Έλληνες πολιτικούς που την παραβίασαν, ξεπουλώντας τ’ όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς προ πενταετίας.
Η Κλεοπάτρα, θυγατέρα του Πτολεμαίου ΙΓ’, γεννήθηκε το 69 π.Χ και αυτοκτόνησε το 31 π.Χ. Συζευχθείσα τον αδελφόν της εκδιώστηκε από τον θρόνο και κατέφυγε στην Συρία, επανάκτησε δε το στέμμα της Αιγύπτου, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας ενεπλέχθη στα θέλγητρα της. Μετά την δολοφονία του Καίσαρος, ετάχθη κατά του Μάρκου Αντωνίου, ο οποίος την κάλεσε στην Κιλικία να απολογηθεί για την συμμετοχή της στην συνομωσία του Βρούτου. Αλλά κι ο Αντώνιος γοητεύθηκε από την Κλεοπάτρα και εγκατεστάθηκε στην Αλεξάνδρεια μαζί της. Κηρύχθηκε όμως ανάξιος της Ρώμης, υπό του Οκταβίου και ηττηθείς στην ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., κατέφυγε στην τότε αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου αμφότεροι οι εραστές, Μάρκος Αντώνιος και Κλεοπάτρα, αυτοκτόνησαν.
Έτοιμο το σενάριο από την ιστορία, με εξασφαλισμένη την τηλεθέαση του κοινού που διψάει για δραματικούς έρωτες. Αντί όμως να παρουσιαστεί η Κλεοπάτρα λευκή, όπως αναπαρίσταται σε ανάγλυφα και στο ομώνυμο φιλμ του Χόλυγουντ, οι παραγωγοί της σειράς σκέφθηκαν ότι θα ήταν επικερδές να την παρουσιάσουν ως μαύρη “πριγκιπέσσα” για την μαύρη τους πελατεία.
Πίσω όμως από την ιστορική παρατυπία υπάρχει η θεωρία του παναφρικανισμού που καλλιεργείται στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Δεν είναι η πρώτη φορά: Κι η θεά Αφροδίτη, όπως και ο Σωκράτης, έχουν παρουσιασθεί στο παρελθόν με χαρακτηριστικά των Αφρικανών, προκαλώντας μάλλον θυμηδία, παρά δυσφορία.
Διαστροφή της ιστορίας
Δεν στερείται όμως πολιτικής σημασίας η διαστροφή της ιστορίας την οποία υιοθετούν ολοένα συχνότερα διάφορες χώρες – όχι μόνον αφρικανικές, αλλά και θεωρούμενες μέχρι πρότινος προοδευμένες, όπως η Τουρκία και η Κίνα. Έτσι πχ. ο πρόεδρος της Τουρκίας υιοθέτησε την θεωρία της “Γαλάζιας θάλασσας”, με την οποία διεκδικεί κυριαρχικώς το Αιγαίον πέλαγος.
Όμως, η Τουρκία ουδένα ιστορικό τίτλο διαθέτει στην Μεσόγειο θάλασσα, πλην της αναζητήσεως υπό του Καπουδάν-πασά της νήσου Μάλτας στον χάρτη της Μεσογείου επί της οποίας είχε τεθεί ένα κηροπήγιο μ’ αποτέλεσμα να… χαθεί η νήσος για τον Οθωμανό ναύαρχο που ’πε το αμίμητο: «Μάλτα γιόκ»!… Η Κίνα επίσης διεκδικεί την Ταϊβάν, ενώ οι κάτοικοι της Φορμόζας ουδέποτε ήταν υπό κινεζική κυριαρχία.
Η Αίγυπτος έχει μακρές σχέσεις με τον Ελληνισμό από της εποχής του φαραωνικού, “Νέου Βασιλείου των Κους”. Μυκηναίοι, Μινωίτες, Αθηναίοι (ο Πλάτων είχε ταξιδεύσει στις Αιγυπτιακές Θήβες), Σπαρτιάτες είχαν στενές επαφές μαζί της, μέχρις ότου ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την χώρα κι ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, μαζί με πολλές άλλες πόλεις, μέχρις του Ινδού ποταμού.
Σήμερα, Αφρικανοί διεκδικούν τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, όπως οι Σκοπιανοί τον μακεδονικό – κατ’ εξοχήν ελληνικό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήσαν λευκοί, όπως οι σημερινοί Κόπτες, κάτοικοι της άνω Αιγύπτου, που είναι και χριστιανοί. Απ’ τους Αιγυπτιώτες προέρχονται και πολλοί συμπολίτες μας, που αποδείχθηκαν “άριστοι Έλληνες”. Όσο για τα κάλπικα ιστορήματα εις βάρος των: «Όλοι βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά τι κούφια λόγια ήσαν οι …μαύρες βασίλισσες», για να παραφράσουμε ολίγον τον ποιητή (*)…
(*) Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, “Αλεξανδρινοί βασιλείς”.