Ρωσία: Το Κρεμλίνο υποβαθμίζει την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για τη φτώχεια

Ρωσία: Το Κρεμλίνο υποβαθμίζει την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για τη φτώχεια

Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσίας (Rostat) και συγκεκριμένα αυτά που αναφέρουν ότι το 35% και πλέον των ρωσικών οικογενειών δεν είναι σε θέση να αγοράσουν από δύο ζευγάρια παπούτσια ανά άτομο, προβλημάτισαν το Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε ότι δεν κατανοεί το πώς προέκυψαν αυτά τα στοιχεία στην έρευνα της ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Δυσκολεύομαι να σχολιάσω τα στοιχεία αυτά και σας λέω εντίμως, δεν είναι κατανοητό γιατί δυσκολεύονται να αγοράσουν παπούτσια, γιατί συγκεκριμένα το ένα τρίτο (των οικογενειών) και από πού προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί.

Θα ήμουν ευγνώμων αν η Rostat μας έδινε διευκρινίσεις για τα στοιχεία αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Rostat, και προσέθεσε ότι το Κρεμλίνο «δυσκολεύεται να τα κατανοήσει».

H Rostat ανταποκρινόμενη στην απορία που εξέφρασε το Κρεμλίνο, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε για το βιοτικό επίπεδο και την οικονομική κατάσταση των Ρώσων το 2018, επισημαίνοντας ότι είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και σε βάθος έρευνες δημογραφικού χαρακτήρα που έγιναν στην Ρωσική Ομοσπνδία, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν 60.000 νοικοκυριά.

Η Rostat σχολίασε επίσης και την απορία που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχετικά με τις δυνατότητες αγοράς παπουτσιών από το ένα τρίτο των ρωσικών οικογενειών.

«Η σύνθετη παρατήρηση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού συνιστά μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και σε βάθος κοινωνικού και δημογραφικού χαρακτήρα δημογραφικές έρευνες στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους καλύτερους ειδικούς της χώρας και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Οικονομίας. Ρωτήθηκαν 60.000 νοικοκυριά. Οι συνεντεύξεις με κάθε μέλος της οικογένειας διαρκούσαν μια με μιάμιση ώρα», επεσήμανε η Rostat.

Οι διευκρινίσεις ωστόσο που έδωσε η Rostat, σε σχέση με την έρευνα της, για την οποία ενημερώθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν φαίνεται να έλυσαν την απορία του Κρεμλίνου.

«Πράγματι, είδαμε τις διευκρινίσεις εκείνες τις οποίες παρουσίασε η Rostat» δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στην διευκρίνιση που έδωσε η ρωσική Στατιστική Υπηρεσία για το θέμα των παπουτσιών, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι «εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τα κριτήρια «με βάση τα οποία διεξάγονται αυτές οι επιστημονικές ή κοινωνιολογικές μελέτες».

«Γιατί μιλάνε συγκεκριμένα για τα παπούτσια, είναι κάτι που δεν μπορώ επίσης να καταλάβω, προφανώς είναι κάποια τέτοια παράμετρος η οποία αναφέρεται σε κάτι και κάπως έτσι εξηγείται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, καταλήγοντας με την ακόλουθη δήλωση: «Όμως παρόλα αυτά δεν θα έλεγα ότι οι έρευνες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την άποψη της εφαρμογής τους, καθώς έχουν μάλλον ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Ο Πούτιν, αναμφίβολα έχει ενημερωθεί για αυτές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rostat to 79,5 % των ρωσικών οικογενειών δυσκολεύονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποκτήσουν το αναγκαίο μίνιμουμ των ειδών που χρειάζονται και να τα βγάλουν πέρα με το οικογενειακό εισόδημα.

Όπως έγραψε η εφημερίδα RBK που δημοσίευσε την έρευνα της Rostat, το 14,6% των οικογενειών δήλωσαν ότι «αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rostat το 35,4% των οικογενειών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τη σεζόν από δύο ζευγάρια παπούτσια για κάθε μέλος της οικογένειας, ενώ το ποσοστό αυτό στις πολυμελείς οικογένειες φθάνει το 40%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx