Εξαντλητικά παζάρια της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
29/06/2023Ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των χωρών της Δύσης και του ΝΑΤΟ καλούν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου. Από την πλευρά του ο Ερντογάν εμφανίζεται άκαμπτος ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας βλέπει ότι η εκκρεμότητα θα παραταθεί.
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. «Στη Λιθουανία, οι Σύμμαχοι θα πρέπει να απευθύνουν το μήνυμα της ενότητας που επιβάλλεται σήμερα απέναντι στη Ρωσία και σε υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Παρίσι τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν μια ισχυρή κίνηση. Πρέπει τώρα να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους αυτήν τη λογική και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να συμμετάσχει στη σύνοδο του Βίλνιους πλήρως ως σύμμαχος», τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Είκοσι εννέα κράτη ολοκλήρωσαν τις εθνικές τους διαδικασίες (επικύρωσης) πριν από πολλούς μήνες, καλώ τα δύο που δεν το έχουν κάνει ακόμη να αναλογιστούν σοβαρά την ευθύνη τους. Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να λάβουν τις αποφάσεις που επιτρέπουν την ενότητα, την ασφάλεια της ηπείρου».
«Ήρθε η ώρα να δεχθούμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι θα φιλοξενήσει στις 6 Ιουλίου στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο. Η Σουηδία είναι “προσκεκλημένη” στη Συμμαχία από τον Ιούνιο του 2022 αλλά η υποψηφιότητά της, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα 31 κράτη μέλη, εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Το ουγγρικό Κοινοβούλιο έβαλε στην ημερήσια διάταξή του την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια έκτακτης θερινής περιόδου η οποία θα τελειώσει στις 7 Ιουλίου.
Σειρά τηλεφωνημάτων
Οι δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προέτρεψαν την Άγκυρα να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Στοκχόλμης, υπογραμμίζοντας ότι η Σουηδία έχει σεβαστεί τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Άγκυρα. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν άφησε καμία ελπίδα ότι θα συναινέσει σύντομα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Πέραν των παζαριών για την ένταξη της Σουηδίας, είναι χαρακτηριστικό ότι η Άγκυρα έβαλε στο ΝΑΤΟ μέχρι και θέμα αλλαγής της ονομασίας των Στενών των Δαρδανελίων, σε Τουρκιά Στενά.
Είχε προηγηθεί η επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν, στη συνέχεια η συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν-Χακάν Φιντάν και χθες η επικοινωνία των συμβούλων ασφαλείας ΗΠΑ-Τουρκίας Σάλιβαν-Κιλίτς.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις», όπως ότι δίδεται άδεια από τις σουηδικές αρχές για διαδηλώσεις κατά τις οποίες «διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα». Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση του σουηδικού νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας, κατηγορεί τη Σουηδία ότι «δεν λαμβάνει επαρκώς αποφασιστικά μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας πρωτίστως το κουρδικό ΡΚΚ. Στο περιθώριο της Συνόδου έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Ένας άνδρας, με καταγωγή από το Ιράκ έκαψε χθες σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την οποία δόθηκε άδεια από τη σουηδική αστυνομία. Εκτός από την Τουρκία και άλλες ισλαμικές χώρες αντιδρούν στην πολιτική της Σουηδίας σε δημόσιες πράξεις αυτού του τύπου. Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Σουηδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.