Τι είπε η Μέρκελ για την Τουρκία – Όλα καλά με την Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θέμα
25/03/2021Να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου κάλεσε την ‘Αγκυρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών. Περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγματα αποκλιμάκωσης» και «πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας – και για την συμφωνία για το προσφυγικό».
«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες», δήλωσε η Μέρκελ σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Καγκελάριος.
«Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε ότι σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, θα της προσφέρουμε επιπλέον επιλογές για την συνεργασία μας. Και τώρα σε αυτό το Συμβούλιο θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες, αλλά ελπίζω να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», είπε, αναφερομένη και στο γεγονός ότι στην Γερμανία ζουν εδώ και πολλές γενιές άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.
Από την άλλη πλευρά, τόνισε η Καγκελάριος, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μαςστην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. «Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τα κριτήρια του κράτους δικαίου και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει – σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα πάρα πολύ λυπηρό μήνυμα. Θα ευχόμασταν η Τουρκία να είχε παραμείνει», είπε η Μέρκελ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αν διακοπεί ο διάλογος με την Τουρκία, τότε αυτό δεν θα βοηθήσει σε τίποτα».
«Γι’ αυτό θέλουμε τώρα να διαβουλευτούμε για το πώς θα επαναληφθεί ένας διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ιδιαίτερη πρόκληση της μετανάστευσης. Αυτήν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προσφυγικής συμφωνίας του 2016, η οποία, όπως είπε, κατέστησε δυνατό να αντιμετωπιστούν οι παράνομοι διακινητές προσφύγων, να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, καθώς και ο αριθμός των θανάτων στο Αιγαίο. Η Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για την «αναγνώριση που αξίζει στην Τουρκία για την προσφορά της στην υποδοχή 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων» και διαβεβαίωσε ότι «τα χρήματα που διαθέτει η ΕΕ σε έργα και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία ελέγχονται και χρησιμοποιούνται σωστά και η συμφωνία πρέπει τώρα να ανανεωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω».