Γιατί εξαπέλυσε επίθεση στη Τζενίν το Ισραήλ – Τι διαμηνύουν οι ΗΠΑ
03/07/2023Εκτεταμένης κλίμακας στρατιωτική επίθεση από αέρος και εδάφους εξαπέλυσε το Ισραήλ στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 20 χρόνια, σε μια «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια», όπως τη χαρακτήρισε.
Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, οι 10 σοβαρά, στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Εξαπολύοντας τουλάχιστον 10 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίρια, μια ταξιαρχία ισραηλινών στρατευμάτων – που υποδηλώνει 1.000 έως 2.000 στρατιώτες – υποστηριζόμενη από θωρακισμένες μπουλντόζες και ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες εισήλθε στην πόλη και στον προσφυγικό καταυλισμό της, αντιμετωπίζοντας πυρά από Παλαιστίνιους, αφού το Ισραήλ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τα σχέδιά του.
Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιχείρηση «νέο έγκλημα πολέμου κατά του ανυπεράσπιστου λαού μας», ενώ η μαχητική οργάνωση Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα κάλεσε τους νέους άνδρες στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες.
Η Λιν Χέιστινγκς, μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την «κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν», προσθέτοντας στο Twitter: «Χρησιμοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό. Αρκετοί νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους τραυματίες».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, Shin Bet, ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε ένα κέντρο διοίκησης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, το οποίο χρησιμοποιούσε μια τοπική ομάδα μαχητών.
Συγκρούσεις
Εικόνες από το εσωτερικό της Τζενίν έδειχναν ένοπλους και μασκοφόρους Παλαιστίνιους μαχητές στους δρόμους, καθώς οι μάχες με πυροβόλα όπλα και οι εκρήξεις συνεχίζονταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας.
Σε ένα σημείο ελέγχου στα περίχωρα της πόλης, ο ήχος των ολοένα και πιο σφοδρών πυροβολισμών και των αεροσκαφών πάνω από το κεφάλι ακούγονταν όσο περνούσε η μέρα. Σε μια κλιμάκωση της βίας, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κοντά σε τζαμί της πόλης, το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους ενόπλους για να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η εισβολή στην Τζενίν είναι η πρώτη μετά τη μάχη της Τζενίν το 2002 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, όταν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες που διήρκεσαν πάνω από μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 13 Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα μόνο περιστατικό. Τα γεγονότα της Δευτέρας ανεβάζουν τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν φέτος στη Δυτική Όχθη σε 133, στο πλαίσιο μιας αύξησης της βίας που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο και έχει οδηγήσει σε μια από τις χειρότερες αιματοχυσίες στην περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Την αυγή, πυκνός μαύρος καπνός από καμένα ελαστικά που είχαν ανάψει οι κάτοικοι γέμισε τους δρόμους και μισή ντουζίνα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη. Καθώς οι εκρήξεις αντηχούσαν, εκκλήσεις για υποστήριξη των μαχητών ακούγονταν από μεγάφωνα σε τζαμιά και κάθε είσοδος στον καταυλισμό ήταν περικυκλωμένη από ισραηλινούς στρατιώτες.
Ένας Παλαιστίνιος οδηγός ασθενοφόρου, ο Χάλεντ Αλαχμάντ, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στον προσφυγικό καταυλισμό είναι πραγματικός πόλεμος. Υπήρχαν χτυπήματα από τον ουρανό. Κάθε φορά οδηγούμε περίπου πέντε με επτά ασθενοφόρα και επιστρέφουμε γεμάτοι με τραυματίες». Η εισβολή ήρθε σε μια περίοδο αυξανόμενων πιέσεων εντός του Ισραήλ για μια σκληρή απάντηση σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον εποίκων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών την περασμένη εβδομάδα που σκότωσαν τέσσερα άτομα.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί σε ορισμένα τμήματα της Τζενίν και στρατιωτικές μπουλντόζες όργωναν στενούς δρόμους – άλλη μια υπενθύμιση των εισβολών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξέγερσης. Η Παλαιστίνη και η γειτονική Ιορδανία καταδίκασαν τη βία.
Χαμάς
Η επιχείρηση οδήγησε σε διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Ραμάλα, όπου ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον στρατό. Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανά αντίποινα με ρουκέτες από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν μια εστιασμένη επιδρομή μεγέθους ταξιαρχίας που αναμένεται να διαρκέσει από μία έως τρεις ημέρες και ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να κρατήσει το έδαφος. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιδρομή είχε ως στόχο να «σπάσει τη νοοτροπία του καταυλισμού ως ασφαλούς καταφυγίου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σφηκοφωλιά».
Δεν ήταν σαφές αν η επιχείρηση θα προκαλούσε ευρύτερη αντίδραση από τις παλαιστινιακές παρατάξεις, προσελκύοντας μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, τον παράκτιο θύλακα που ελέγχεται από τη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε τους νέους στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες. Ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, δήλωσε: «Στους ήρωές μας στη Δυτική Όχθη, από το νότο έως το βορρά: Αυτή είναι η μέρα σας, νέοι άνδρες. Πολεμήστε με όλα τα όπλα, όλο το θυμό σας και με κάθε δυνατό μέσο για να υπερασπιστείτε την τιμή μας στην Τζενίν».
Γκέτο
Ο καταυλισμός στα περίχωρα της πόλης της βόρειας Δυτικής Όχθης δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και η περιοχή που μοιάζει με γκέτο και φιλοξενεί περίπου 11.000 ανθρώπους, θεωρείται εδώ και καιρό εστία αυτού που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένοπλη αντίσταση και οι Ισραηλινοί τρομοκρατία.
Εκατοντάδες ένοπλοι μαχητές από μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ έχουν την έδρα τους εκεί, ενώ η ημιαυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία.
Οι Ταξιαρχίες της Τζενίν, μια μονάδα που αποτελείται από ένοπλους άνδρες από διάφορες παρατάξεις, έχουν κατηγορηθεί για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, καθώς η κατάσταση ασφαλείας σε όλο το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Η Τζενίν και η κοντινή Ναμπλούς υπήρξαν οι κύριοι στόχοι της ισραηλινής επιχείρησης Breakwater, η οποία διαρκεί πλέον περισσότερο από ένα χρόνο και περιλαμβάνει σχεδόν νυχτερινές επιδρομές και μερικές από τις σφοδρότερες μάχες στη Δυτική Όχθη από τότε που έληξε η δεύτερη ιντιφάντα, ή παλαιστινιακή εξέγερση, το 2005. Οι επιθέσεις αυτοδικίας των ισραηλινών εποίκων της Δυτικής Όχθης εναντίον παλαιστινιακών χωριών αυξάνονται επίσης σε κλίμακα και έκταση.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο μήνα στην Τζενίν, για πρώτη φορά από τη δεύτερη ιντιφάντα, ο στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό στρατευμάτων και οχημάτων από μια επιδρομή στην πόλη, αφού μαχητές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά εναντίον μιας δύναμης που είχε σταλεί για να συλλάβει δύο ύποπτους μαχητές.
Μετά την τελευταία μεγάλη επιδρομή στην Τζενίν τον Ιούνιο, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, σε μια επίθεση που οδήγησε σε αμόκ των εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις.
ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν την πόλη Τζενίν πραγματοποιώντας επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.
«Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».