Κυπριακό: Η Γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει στην πεπατημένη

Κυπριακό: Η Γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει στην πεπατημένη, Κώστας Βενιζέλος

Την πορεία των προκατόχων της ακολουθεί και η νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Αποφεύγει να αγγίξει την ουσία και γυροφέρνει μπαγιάτικες ιδέες και σενάρια. Ήλθε, λοιπόν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, έχοντας ενώπιον της μια πρόταση, την οποία της διαβίβασε τηλεφωνικά και πριν την άφιξή της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Να οργανώσει μια κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Και επειδή ο Ακιντζί απέρριψε την πρόταση, η Λουτ προσήλθε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με μια τουρκικής έμπνευσης ιδέα, την οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να τη σερβίρει και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον οποίο συνάντησε προ ημερών στη Νέα Υόρκη. Πρότεινε, λοιπόν, τετραμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και των δυο κοινοτήτων.

Η ιδέα δεν είναι τωρινή. Προτάσσεται διαχρονικά, από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς και στοχεύει να εξισώσει το κατοχικό καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί, όμως, η Λουτ αντί να αναλάβει ρόλο αγγελιαφόρου της τουρκικής πρότασης να μην έθετε την ιδέα για μια διμερή συνάντηση: Της κατοχικής Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδαφος της οποίας κατέχεται παράνομα και με τη δύναμη των όπλων από το 1974 και εντεύθεν. Με αυτή τη φόρμουλα οι συζητήσεις θα είναι απευθείας και όχι μέσω αντιπροσώπων, όπως είναι ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι πλείστοι στο διεθνές πεδίο, επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα. Η χώρα-πρόβλημα είναι η Τουρκία και για λόγους που μπορεί κανείς να αντιληφθεί, η Άγκυρα έχει μείνει τόσα χρόνια στο απυρόβλητο και ένα θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής έχει καταντήσει σε δικοινοτικό. Εάν, συνεπώς, η Λουτ, τα Ηνωμένα Έθνη εν γένει, αποφασίσουν πως θα πρέπει το Κυπριακό να λυθεί οριστικά, θα πρέπει να αγγίξουν την ουσία, που είναι η άρση της κατοχής και η δημιουργία ενός κανονικού κράτους, στο οποίο θα ισχύσουν τα αυτονόητα.

Η απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, όπως είναι γνωστό θα συντάξει έκθεση, την οποία θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 15 Απριλίου. Θέλουμε να ελπίζουμε, να μην λειτουργήσει στη λογική των ίσων αποστάσεων και να αναφέρει πως κατατέθηκαν δυο προτάσεις εκατέρωθεν και ότι απορρίφθηκαν.

Το θέμα δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες -αν και μπορεί να το πράξει με αντικειμενικότητα- αλλά να βρει τον τρόπο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Λουτ που δείχνει να βαριέται τις αποστολές στην Κύπρο, εξ ου και μένει ελάχιστα στο νησί, πρέπει να μελετήσει καλύτερα το Κυπριακό και να μην περιορίζεται να διαβάζει τις σημειώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx