Γιατί όχι συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το Σύνταγμα;
05/07/2023Εσημειώθη κι αυτό επί των ημερών μας: Με 249 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας, 69 ετών, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ψηφισθείς υπό των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, δηλαδή υπό του 83% των βουλευτών!
Πρόκειται περί της εκλογής του τρίτου παράγοντος του πολιτεύματος και η σχεδόν παμψηφία του -πρωτόγνωρη για την χώρα μας– κάτι σημαντικό υποδηλοί: Την δυνατότητα συνεννοήσεως όλων σχεδόν των κομμάτων τουλάχιστον στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες, που είναι η ανένδοτη υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, το άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, η κανονική λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, χωρίς παρεμβάσεις την αγορά κι ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού χάρτου της χώρας, του Συντάγματος 1975.
Ούτε ο πρωθυπουργός μήτε η πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνουν τόσης αποδοχής υπό των αντιπροσώπων του έθνους, όσον ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Γιατί συνεπώς δεν θα μπορούσε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινής αντιμετωπίσεως των κρισίμων προβλημάτων του Ελληνισμού;
Μάλιστα, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εις τρόπον ώστε τροχοπέδες του παρελθόντος κι αστοχήματα του προ 50ετίας πολιτικού κόσμου (με παρωπίδες) γιατί να μην να καταργηθούν; Πρώτο από όλα το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ελευθερία σπουδών στην ανωτέρα Παιδεία παρά την φυλακίζει μέσα στα στενά όρια της δημοσίας αναποτελεσματικότητας.
Η ανανέωση του κλίματος στην ανωτέρα και ανωτάτη Παιδεία με την σύμπραξη ιδιωτικών φορέων εγνωσμένης εγκυρότητας του εξωτερικού, θα διασφαλίσει την παροχή συγχρόνων γνώσεων και προγραμμάτων σπουδών που σήμερα στερείται η σπουδάζουσα νεολαία της χώρας. Αυτή και μόνη να ήταν η αλλαγή του Συντάγματος –υπάρχουν ακόμη καμιά τριανταριά- θα έδινε μεγάλη ώθηση στην εκπαίδευση των Νεοελλήνων και θα “έγραφε ιστορία”, όπως θέλει ο συρμός, στη νέα Βουλή.
Τι θα μπορούσε να κάνει ο Τασούλας
Ο κ. Τασούλας, με την πολιτική του μετριοπάθεια, με το εγνωσμένο χιούμορ και την μακρά πολιτική του καριέρα, θα μπορούσε να τεθή επικεφαλής μιας εκστρατείας συγκλίσεως των απόψεων των κομμάτων στα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος που θα ψηφίσει η επομένη Βουλή, χαρακτηριζομένη από τούδε ως αναθεωρητική. Και τα τρία στοιχεία της προσωπικότητος του επανεκλεγέντος προέδρου της Βουλής χρειάζονται στο Ταντάλειον έργο κατεδαφίσεως των “τειχών” μέσα στα οποία, απαίδευτοι και αταξίδευτοι πολιτικοί του παρελθόντος έκλεισαν την ελληνική νεολαία που σήμερα υστερεί σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως, ο πρωθυπουργός ας αφιερώσει μερικές αποστροφές της ομιλίας του τόσο στο συνταγματικό έργο της κυβερνήσεως, όσο και στη ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων στις βασικές συνιστώσες της πολιτικής που πρέπει να “κτισθούν” ώστε ν’ ανυψωθή η εκπαίδευση και να μην αναγκάζονται οι Ελληνόπαιδες να εκπατρίζονται για μυηθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και θα βοηθήσει αφού η κοινή νοημοσύνη έλλειψε επί μία πεντηκονταετία απ’ τα ελληνικά πανεπιστήμια.