ΘΕΜΑ

Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις…

Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις... Νεφέλη Λυγερού

«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις» θα μπορούσε να τραγουδήσει ο Πάνος Καμμένος… Βέβαια, πλέον είναι σε πόλεμο με τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, έπειτα από την συνέντευξη του στον ANT1 την Τετάρτη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε “παγίδα” που έστησαν οι Γερμανοί στον Αλέξη Τσίπρα για να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, με αντίτιμο το… Νόμπελ Ειρήνης! Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», «παραμορφώσεις» και «κατασκευές» του Καμμένου.

Ως απάντηση, ο πρώην αρχηγός των ΑΝΕΛ δημοσίευσε μία φωτογραφία στο Twitter, στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος σε εστιατόριο να κάθεται με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αναφέροντας πως για ότι λέει έχει και οπτικοακουστικό υλικό: «25/6/2015 hotel the hotel Bruxelles επειδή το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταληφθεί από πρώην ΠΑΣΟΚ και με προκαλεί την επόμενη φορά θα αναρτήσω και τα βίντεο και τα μηνύματα ή ας ρωτήσουν τον Πρέσβη Λευτέρη Καράγιαννη και τον Νίκο Παππά…κρίμα…», αναφέρει σχετικά.

Ήταν η πρώτη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. Είχε βέβαια προηγηθεί προ καιρού ο θυελλώδεις χωρισμός του με τον Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τον μεγάλο “έρωτα” τους στα χρόνια του Μνημονίου. Αν και ο κ. Καμμένος έκανε εκτενή αναφορά στα δραματικά γεγονότα του δημοψηφίσματος, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς οκτώ χρόνια πριν (ανέφερε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για Grexit, με αντάλλαγμα πακέτο βοήθειας 80 δις και να κρατήσει η χώρα μας 2,5 εκατομμύρια μετανάστες σε ελληνικά νησιά) ο πόλεμος με τον πρώην εταίρο του ξεκίνησε με τις αναφορές του για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικά η αναφορά πως ο κ. Τσίπρας “εξαγοράστηκε με το Νόμπελ Ειρήνης” ήταν αυτή που εξόργισε την Κουμουνδούρου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε η αιτία που διέλυσε τον πολιτικό γάμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει τότε νικητής, έπειτα από την ιδιάζουσα τετράχρονη συμβίωση τους. Ο Πάνος Καμμένος έμεινε εκτός Ευρωβουλής και στην πορεία εκτός Κοινοβουλίου και το κόμμα του αποτελεί πλέον μία μακρινή πολιτική ανάμνηση των μνημονιακών χρόνων…

Θυμόμαστε πως με το ξέσπασμα της ενδοκυβερνητικής κρίσης, ο Τσίπρας είχε επιχειρήσει να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη έκρηξη του πρώην εταίρου του, αλλά στα κατ’ ιδίαν του είχε αποστείλει τελεσίγραφο: ή βελούδινο διαζύγιο ή σύγκρουση! Είναι χαρακτηριστική η παλαιότερη αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Γνωρίζω ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφωνεί πέντε και έξι φορές την ημέρα στον κ. Καμμένο». Σήμερα, όσοι ουδέποτε στην Κουμουνδούρου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δει με καλό μάτι τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι…

Μια απροσδόκητη χημεία

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε περιγράψει γλαφυρά την πρώτη συνάντηση του με τον Πάνο Καμμένο,  στο πανηγύρι της Παναγίας στη Νίσυρο: «Σε ένα πανηγύρι που ήταν όλο το νησί σε μια αυλή. Μοίραζαν κρέας και πατάτες βραστές και θυμάμαι ότι ήταν εκεί ο Πάνος Καμμένος πολιτευτής της Δεξιάς. Εγώ από τότε ήμουν στην Αριστερά και θεωρούσα ότι είναι μπούλης», είχε πει ο Αλέξης για εκείνη τη συνάντηση!

 

Όμως, ούτε το άλλοτε “χρυσό αγόρι” της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιθυμούσε αρχικά να συμπλεύσει με τον “μπούλη”! Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που τον είχε πείσει, λέγοντάς του ότι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ δεν θα παρενέβαινε στην οικονομική πολιτική και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πάντως, πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άτομα του περιβάλλοντός του, ο Τσίπρας άνοιγε τα χαρτιά του. Περιοριζόταν να επαναλαμβάνει πονηρά ότι θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο, προκειμένου «ο τόπος να απαλλαγεί από την τρικομματική κυβέρνηση» (του Αντώνη Σαμαρά).

Ακόμα και το Δεκέμβρη του 2014, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε ότι θα συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη ότι «θα είμαστε η εγγύηση, ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος και κανένας Τσίπρας να μην διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας». Πολλοί τότε είχαν ανακουφιστεί. Παρ’ όλα αυτά, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι δύο άνδρες χρειάστηκαν μόλις 50 λεπτά στην Κουμουνδούρου για να οριστικοποιήσουν τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 162 εδρών. Είχαν προηγηθεί, όμως, αρκετές μυστικές συναντήσεις τους.

Η συμμαχία στηρίχτηκε σε πολιτικούς κοινούς παρονομαστές, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι μεταξύ των δύο εταίρων υπήρχε και ανθρώπινη χημεία. Προφανώς, δεν έλειψαν και τα σκαμπανεβάσματα, τα οποία ξεπεράστηκαν, λόγω της καλής προσωπικής σχέσης τους. Στην παρέα είχαν εξαρχής μπει και κάποιοι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, με πρώτο το Νίκο Παππά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος πάντα κατέληγε να αποφορτίζει το κλίμα, όταν εκδηλώνονταν εντάσεις με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του. Ταυτόχρονα, όμως, άφηνε ελεύθερο το πεδίο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την ιδεολογική απέχθεια και την κατά καιρούς πολιτική οργή τους για τον τότε υπουργό Άμυνας. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δημιουργούσε ποτέ ηθελημένα πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Στην προσπάθειά του, όμως, να διασώσει εκλογικά το κόμμα του, που βρισκόταν δημοσκοπικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ξεπερνούσε κάποιες φορές τα όρια σε δημόσιες τοποθετήσεις του.

“Είμαστε σαν αδέλφια”

Παρά τα προβλήματα, όμως, η συνεργασία σφραγιζόταν με δηλώσεις του τύπου: «με τον Καμμένο είμαστε σαν αδέλφια» και «θα μείνουμε σφιχταγκαλιασμένοι με τον Τσίπρα έως το τέλος». Οι συμβιβασμοί ήταν πολλοί εκατέρωθεν. Ο πρώτος ήταν το διάρκειας μόλις 36 δευτερολέπτων στο περίφημο σποτ με το τρενάκι. Στο βίντεο εμφανιζόταν ένα παιδάκι που παίζει με ένα τρενάκι, το οποίο, όμως εκτροχιάζεται. Το παιδάκι (ονόματι Αλέξης) ζητάει από τον Πάνο Καμμένο να το βοηθήσει και εκείνος λέει τα εξής «Όταν είσαι οδηγός πρέπει να ελέγχεις πάντα την ταχύτητα. Τώρα τρέχουμε, τώρα φρενάρουμε».

Ο τότε πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το σποτάκι ευφάνταστο. Μαζί, εξάλλου, είχαν γιορτάσει τη δεύτερη εκλογική νίκη τον Σεπτέμβρη του 2015. Εν μέσω χειροκροτημάτων ο Πάνος Καμμένος είχε ανεβεί στην εξέδρα, όπου είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις σημαίες των υποστηρικτών τους.

Ακολούθησαν κοινά δείπνα, εκδρομές, οικογενειακές διακοπές, αμέτρητα τηλέφωνα, μυστικές συναντήσεις, κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, βραδιές με ουίσκι, νωχελικά βράδια στα νότια Προάστια, κοινά κυβερνητικά ταξίδια, δείπνα και κοινές αποδράσεις… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και δύσκολες φάσεις: Υπήρχαν και ήταν αρκετές.

Οι δύο άνδρες χρειάστηκε να συναντηθούν αρκετές φορές μακριά από τις κάμερες ή σε προγραμματισμένα ραντεβού για χάρη των καμερών. Κάθε φορά ανανέωναν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη και την παραμονή τους στις ράγες της συγκυβέρνησης. Ο Τσίπρας συχνά πυκνά έλεγε σε συνεργάτες του ότι «ο Πάνος είναι σπαθί» και άλλα παρόμοια, ενώ ο τότε υπουργός Άμυνας συγκινημένος μίλαγε για τον ηγέτη και φίλο Αλέξη.

Το τέλος μιας σχέσης

Τελικώς οι σχέσεις του έμελλε να δοκιμαστούν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να προσπαθήσουν τα βρουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είχε χρειαστεί ένα γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών με αγκινάρες αλά πολίτα, ρολό κοτόπουλο με ρύζι, πένες σουφλέ, σαρδέλα φούρνου με πράσινη σαλάτα, κοντοσούβλι με πατάτες τηγανιτές, πέρκα με πατατοσαλάτα και μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι. Είχε ακολουθήσει μία ακόμα συνάντησή τους στη Βουλή, αφού είχε προηγηθεί μία μυστική κατ’ ιδίαν συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ξανασυζητήθηκαν όλα όσα σχετίζονται µε τη συγκυβέρνηση.

Πηγές της τότε κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι σ’ αυτές τις συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετούσε τον ρόλο του “πατέρα” που καλείται να επιβεβαιώσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του σ’ έναν ασταθή “γιό”. Όμως, η κατάσταση αυτή εντάθηκε με την ανοιχτή σύγκρουση του Καμμένου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Για τα μάτια της Εκκλησίας, αλλά και του Καμμένου, ο Τσίπρας είχε καρατομήσει το Νίκο Φίλη. Εξάλλου, δεν ήταν ο Πάνος Καμμένος δεν ήταν αυτός που είχε πει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «πες μου εσύ να ρίξω την κυβέρνηση και θα το κάνω»; Αλλά και η παραίτηση Κοτζιά οφείλονταν στο γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν τον είχε καλύψει, όταν είχε δεχτεί τα πυρά του πρώην υπουργού Άμυνας, σε εκείνη την θυελλώδη συνεδρίαση στο Υπουργικό.

Να ήταν μόνο αυτά… Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είχαν στηρίξει τον Πάνο Καμμένο στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Τον είχαν στηρίξει και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα άνω του 1,5 δις. ευρώ που είχε προτείνει για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, από όταν ήρθε η δύσκολη στιγμή και ο Τσίπρας δεν είχε διστάσει να του διαλύσει το κόμμα, αρπάζοντας του βουλευτές, προκειμένου να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία την οποία ο Τσίπρας υπερασπίστηκε στην δήλωση παραίτησης του, όπου φυσικά δεν έκανε καμία αναφορά στην στάση του πρώην εταίρου του…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx