Για “υποχωρήσεις” στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συμφωνίας μιλά ο Μητσοτάκης
13/07/2023O Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, μετά την τη νίκη του στις εκλογές, μία ημέρα μάλιστα μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά, ως μία ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, μιλώντας για «τολμηρή ατζέντα» που “επιδιώκει να εξερευνήσει”, χωρίς να αποκλείει και “υποχωρήσεις”.
Τόνισε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγει.
«Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και πάνω σε αυτό το καλό κλίμα να οικοδομήσουμε μια πολιτική που θα έχει απτά αποτελέσματα», ανέφερε. Για το ποιος είναι ο στόχος είπε ότι είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εφόσον αποφασίσουμε να πάμε στη Χάγη και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε είναι σημαντική η διατήρηση του καλού κλίματος», τόνισε.
«Θέλουμε», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, «σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαστε αφελείς αλλά είμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο». Για το αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα έρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη και δεν χρειάζεται να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση και πρόσθεσε ότι αυτό που εισέπραξε είναι μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», είπε χαρακτηριστικά.
Για την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας: «Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος. Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται».
F-16 και εξοπλιστικά
«Στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη οι πωλήσεις εξοπλισμών να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει αν χρησιμοποιούνται εις βάρος άλλης χώρα και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει.
«Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα F35 αλλά και σε πλεονάζον υλικό «που θα μας δοθεί δωρεάν και ανεξάρτητα από τα F16 στην Τουρκία».
Επανέλαβε ότι έθεσε το θέμα της Θράκης και πρόσθεσε ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πως έχει ήδη τοποθετηθεί ότι «Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.
Πολιτικές αντιδράσεις
Πάντως η αναφορά υποχωρήσεις” προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις: «Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς και θέτει μια σειρά ερωτημάτων: «Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι “οποιαδήποτε συμφωνία” με την Τουρκία “μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης”; Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση “περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα” ότι “αυτό είναι μια σχετική έννοια”;».
Όπως τονίζει ο Ν. Παππάς ο Μητσοτάκης «οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία». Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. «Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του. Για «απαράδεκτες αναφορές για υποχωρήσεις» μίλησε το ΚΚΕ.
Η υπόλοιπή επικαιρότητα
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την υπόλοιπη επικαιρότητα. Για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού. Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων»
Για πανεπιστημιακή και έφιππη Αστυνομία: «Για την έφιππη, ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλές για τους φίλους μου στη Σ. Αραβία, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Η ιδέα υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου, έκρινα πως στην παρούσα φάση δεν το χρειαζόμαστε.
«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, άκουσα με προσοχή όσα είπε, δεν καταργείται. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε βία και ανομία, και η κατάσταση είναι καλύτερη πλέον. Πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό; Βάζοντας την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι καλύτερα. Μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης, όπως τουρνικέ κλπ και εκεί ήρθε επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής οπλισμένης αστυνομίας. Τα άτομα αυτά ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει…».
Για τα νοσοκομεία: «Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να διορίζεις κάποιον ακατάλληλο σε μία θέση, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν».
Για την διαδικασία διαδοχής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο».
Προτίμηση σε κόμμα για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Μόλις είχαμε εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές αλλά εθνικές σε τέσσερα χρόνια. Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ έθεσε έναν στόχο που δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε. Ο κίνδυνος είναι από την αντιπολίτευση να μην υπάρχουν συναινέσεις για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω για παράδειγμα γιατί να μην ψηφίσει την ψήφο των αποδήμων. Το μέλημά μου είναι να τρέξουμε όσα έχουμε πει. Εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς την ταχύτητα που βάζουμε στο τραπέζι και να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές, είμαι ο τελευταίος που πρέπει να πει τι θα γίνει στην αντιπολίτευση. Εγώ εκλέχθηκα σε μία διαδικασία ανοιχτής βάσης κόντρα στα προγνωστικά».
Για το όριο εισόδου στο 5%: «Δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Η ίδια η πολιτική ζωή θα κρίνει κόμματα και κομματίδια. Δεν θεωρώ πως είναι αυτή η απάντηση».
Για τη φοροδιαφυγή: «Δεν είναι 60 δισ. είναι δεκάδες δισ. Δέσμευσή μας η αντιμετώπισή της. Είναι ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, όπως η μεσαία τάξη, ενώ άλλοι φοροδιαφεύγουν. Έχουμε τη βούληση στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και περισσότερα εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγή».
Για την οικονομία: «Ο πληθωρισμός ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, στα τρόφιμα είναι επίμονος. Αποκτά πλέον χαρακτηριστικά με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Ζητήματα ελέγχων, διαφάνειας, εκπτώσεων. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχων. Το Καλάθι του Νοικοκυριού καιτο Market pass δούλεψαν και τα αντιγράφουν άλλες χώρες με καθυστέρηση ενός έτους».
Για τις προκλήσεις σε βάθος τετραετίας: «Στη διάρκεια της 4ετίας θα γίνουν και λάθη. Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων όπως έγινε την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε φιλόδοξο σχέδιο και θα κρινόμαστε συνεχώς για αυτό. Αν πρέπει να βγάλουμε διασώστες στον δρόμο έως τέλος του έτους και δεν το κάνουμε οι πολίτες θα έχουν κάθε δικαίωμα να μας κρίνουν. Εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Δεν θα είμαστε προφανώς η αντιπολίτευση του εαυτού μας, αλλά να είμαστε πολύ αυστηροί με τα αυτιά, όχι σε γυάλινη σφαίρα όπως αυτό το κτήριο σ.σ. το Μαξίμου μετατρέπεται».
Για την τρίτη τετραετία: «Δεν έχω τέτοιους στόχους, ούτε είναι στο μυαλό μου, ρωτήστε με σε δύο χρόνια. Για τον πατέρα μου, αυτός έφτασε στην κορυφή, όταν μπήκα στη πολιτική δεν πίστευα ότι θα γίνω πρωθυπουργός, στόχος μου αυτή η τετραετία να είναι καλύτερη από τη προηγούμενη»…