ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Η αριστερή περιχαράκωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο εμβληματικός Νίκος Φίλης

Η αριστερή περιχαράκωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο εμβληματικός Νίκος Φίλης, Νεφέλη Λυγερού

Μπορεί η θερινή ραστώνη να μας ωθεί προς άλλες κατευθύνσεις, αλλά οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το δικό τους ενδιαφέρον. «Χάσαμε ως Αριστερά, ενώ επιχειρούσαμε κέντρο» υπογράμμισαν στην εισήγηση τους στην Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης του κόμματος οι Πάνος Λάμπρου και Νίκος Φίλης, αποδομώντας πλήρως την στρατηγική του πρώην προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«Η κεντρομόλα πολιτική δεν απέδωσε. Προκάλεσε φυγόκεντρες τάσεις… Χάσαμε εκεί που πλεονεκτούσαμε κοινωνικά, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Το έλλειμμα αξιοπιστίας επιδεινώθηκε από την υποβάθμιση της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας από τον αρχηγισμό και τα υλικά της δεκαετίας του ‘80… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει επί του παρόντος το αυτονόητο της κυβερνησιμότητας… Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στην συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος» ανέφερε μεταξύ άλλων η παρέμβαση τους.

Επί της ουσίας είναι ένα μανιφέστο του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”, αυτού που επιδιώκει την «περιχαράκωση στα Αριστερά», όπως επεσήμανε ο Νίκος Παππάς, ένας εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Όμως, ο Νίκος Φίλης δεν είναι όποιος κι όποιος. Είναι η εμβληματική μορφή και η φωνή του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”, ή ακριβέστερα του “μικρού-μικρού ΣΥΡΙΖΑ”.

Η πορεία του Φίλη έχει σημαδευτεί από μία σειρά αμφιλεγόμενων και προκλητικών δηλώσεων. Τελευταία, η δήλωση του προ των εκλογών στις 25 Ιουνίου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει ως υποψήφιο κάποιον που στις δηλώσεις του κάνει λόγο για “τουρκική μειονότητα στην Θράκη”, δήλωση που αποτέλεσε “βούτυρο στο ψωμί” της ΝΔ, σχεδόν αντίστοιχη με αυτήν του Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προ των εκλογών του Μαΐου.

Η δήλωση του είχε γίνει την περίοδο που στην προεκλογική συζήτηση κυριαρχούσε η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στην Θράκη. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια, κάτι που δεν συνέβη στην λογική ότι “Φίλης είναι αυτός”. Στελέχη του κόμματος έχουν πει παλαιότερα για τον Φίλη πως «λέει πάντα αυτά που πιστεύει και μάλιστα τα προωθούσε μέσω της εφημερίδας “Αυγής”, την περίοδο που την διηύθυνε με σιδερένια πυγμή. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του γνωρίζουν τις απόλυτες απόψεις και τον καταγγελτικό και ισοπεδωτικό λόγο του, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους διαφωνούντες».

Η αποπομπή του από το Παιδείας

Μπορεί η “Αυγή” να είχε μετρημένες πωλήσεις, όμως ηγεμόνευε ιδεολογικά στον χώρο του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”, προβάλλοντας μειοψηφικές απόψεις, ακόμα και για τα μέτρα του τότε 3-4%. Απόψεις που εξέφραζε παγίως ο παλιός διευθυντής της Φίλης, ακόμα και την περίοδο που ήταν υπουργός Παιδείας, στην δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τον μνημονιακό συμβιβασμό: Από τις “πενταροδεκάρες” της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μέχρι και την ευχή… καλή χρονιά στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!

Η επεισοδιακή αποχώρηση Φίλη από το υπουργείο Παιδείας είχε εκληφθεί ως μία νίκη της εκκλησίας και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός δια στόματος Ιερώνυμου «προβληματικός άνθρωπος» για τον υπουργό, λόγω της αντιπαράθεσης υπουργείου-εκκλησίας για την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολικά βιβλία. Ήταν τότε που ο Πάνος Καμμένος είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο πως αν του το ζητήσει “θα ρίξει την κυβέρνηση”.

Ως γνωστόν η κρίση αποσοβήθηκε με την αποπομπή του Φίλη, ο οποίος κάθε άλλο παρά έκατσε με “σταυρωμένα χέρια”: Όταν ο διάδοχος του, Κώστας Γαβρόγλου, είχε αποφασίσει οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό να επιλέγονται με κλήρωση και όχι με βάση την αριστεία, ο Φίλης επανάφερε την πρότασή του για κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, προκειμένου να λύσει δια της “μάχαιρας” και το πρόβλημα της επιλογής των σημαιοφόρων!

Η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική!

Η Θράκη έμελλε τελικώς να “στοιχειώσει” πολιτικά τον Νίκο Φίλη. Ως γνωστόν είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η Ρομά μουσουλμάνα είχε αποσυρθεί κακήν κακώς από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Την είχαν κατηγορήσει(!) ότι προπαγανδίζει την ελληνική συνείδηση στους Ρομά της Θράκης και ότι η δράση της λειτουργεί διασπαστικά στη μειονότητα!

Την άποψη αυτή εξέφραζε ο τότε συνυποψήφιός της, Δημήτρης Χριστόπουλος, ζητώντας τον αποκλεισμό της Σαμπιχά. Και τον πέτυχε, υποστηριζόμενος ενεργά από την πτέρυγα των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθύμισε και σε πρόσφατο άρθρο του στο SLpress.gr ο πρέσβης Αϋφαντής, τότε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα που υπέβαλε μετά την παραίτηση του. Ο ρόλος του Φίλη σ’ αυτή την υπόθεση ήταν καθοριστικός, υποστηρίζοντας τον αποκλεισμό της Σαμπιχά και μέσω της “Αυγής”, με επιθετικά και συκοφαντικά άρθρα εναντίον της.

Το μοναδικό έγκλημα της Σαμπιχά ήταν ότι είχε ιδρύσει και λειτουργούσε σχολείο για τα μικρά παιδιά της κοινότητας των Ρομά και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών Ρομά σ’ ένα εξαιρετικά συντηρητικό κοινωνικό περιβάλλον. Η δράση της είχε ενοχλήσει το τουρκικό προξενείο και τα στελέχη της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Είχε ενοχλήσει, όμως, και τους εμμονικούς “αντιεθνικιστές” του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”.

Υπέρ του σχεδίου Ανάν

Αξίζει να θυμίσουμε μία παλαιότερη ιστορία: Ο Νίκος Φίλης ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Είχε μάλιστα, υπογράψει σχετική διακήρυξη μαζί με άλλους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Εντύπωση, όμως, είχε προκαλέσει ή άρνησή του να φιλοξενήσει η εφημερίδα “Αυγή” την αντίθετη άποψη. Είναι αποκαλυπτικό το εξής περιστατικό, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση: Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Μπαλτάς είχε δημοσιεύσει στην “Αυγή” άρθρο, με το οποίο υπεράσπιζε το Σχέδιο Ανάν και ουσιαστικά ζητούσε την επαναφορά του.

Όταν ο Γιώργος Αϋφαντής, την περίοδο που ήταν ακόμα διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, είχε στείλει ένα ένα κείμενο-απάντηση, ο Φίλης δεν του το δημοσίευσε. Όταν ο πρέσβης επέμεινε, επικαλούμενος το δημοκρατικό δικαίωμα της ισηγορίας, ο διευθυντής της “Αυγής”, είχε φιλοξενήσει την απάντηση, συνοδεύοντάς την με ένα υποτιμητικό σημείωμα.

Στην τελευταία σελίδα της Αυγής είχε δημοσιευτεί σχόλιο που έφερε ως υπογραφή τα αρχικά “Ν.Φ.”, με το οποίο εξαπέλυε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου. Τον κατηγορούσε για «εκπλήσσουσα μονομέρεια» και «κινδυνολογία» και τον εξομοίωνε με τον Ραούφ Ντενκτάς: «Η διχοτομική αντίληψη, τελικώς, λειτουργεί με το νόμο των “συγκοινωνούντων δοχείων”». έγραφε…

Ο Νίκος Φίλης υπενθυμίζει πως η λεγόμενη “σημιτική” σχολή σκέψης, αυτή που ζητά “υποχωρήσεις” έναντι της Τουρκίας, είναι διακομματική. Εξάλλου, η πατρότητα του όρου “Πρέσπες του Αιγαίου”, ανήκει στον ίδιο τον Φίλη. Πάντως αυτή την φορά η εσωκομματική “μουρμούρα” για τα εθνικά δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον πλέον στη ΝΔ, μετά την προαναγγελία για “υποχωρήσεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx