ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις συνδέσεις των φωτοβολταϊκών

Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις συνδέσεις των φωτοβολταϊκών, Φίλης Καϊτατζής

Από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μας είπαν ότι δεν αναμένεται να συναντήσουν πρόβλημα για τη σύνδεσή τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στέγης.

Για το ζήτημα αυτό και γενικότερα για τις δράσεις του Διαχειριστή στο θέμα των συνδέσεων η ενημέρωση που μας έδωσαν από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι: «Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, μικρά φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με συσσωρευτές που συνδέονται στα νοικοκυριά και σε αγροτικές καταναλώσεις με σκοπό η ενέργεια που παράγεται να συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνεται (netmetering), δεν αναμένεται να συναντήσουν πρόβλημα για τη σύνδεσή τους. Αφενός, το μέγεθος της ισχύος τους είναι μικρό και η διασπορά τους στο Δίκτυο αναμένεται να είναι μεγάλη, αφετέρου ο νομοθέτης (άρθρο 97 του ν. 4951/2022) έχει προνοήσει να παρακρατήσει ‘ηλεκτρικό χώρο’ στο Δίκτυο για τους σταθμούς αυτούς».

Παρόλα αυτά «ο ΔΕΔΔΗΕ, προβλέποντας ότι το ενδιαφέρον για μικρά ή μεγάλα φωτοβολταϊκά θα παραμείνει λόγω της στρατηγικής της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας για απανθρακοποίηση, υλοποιεί μια σειρά από δράσεις στο Δίκτυο με σκοπό να είναι εφικτή και συμφέρουσα η σύνδεση των φωτοβολταϊκών και των άλλων ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια».

Οι δράσεις του Διαχειριστή

Ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις του Διαχειριστή: 1) Αντικατάσταση ή προσθήκη Μετασχηματιστών Υψηλής/Μέσης Τάσης σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) του Δικτύου στους οποίους έχει εξαντληθεί η δυνατότητα σύνδεσης νέων σταθμών ΑΠΕ. Δεκατέσσερις υποσταθμοί αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τουλάχιστον δεκαέξι με ιδίους πόρους.

2) Νέες προδιαγραφές του εξοπλισμού που εγκαθίσταται ή αντικαθίσταται στο Δίκτυο ως προς την αντοχή του σε σφάλμα (βραχυκύκλωμα). Η σχεδίαση και λειτουργία του Δικτύου πραγματοποιείται από τον Διαχειριστή με τρόπο ώστε η μέγιστη αναμενόμενη τιμή του σφάλματος που ενδέχεται να παρουσιαστεί στο Δίκτυο να μην υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια. Με τη χρήση του νέου εξοπλισμού τα όρια αντοχής του Δικτύου θα αυξηθούν, οπότε το Δίκτυο θα μπορέσει να υποδεχθεί νέους σταθμούς ΑΠΕ.

3) Διασυνδέσεις Νησιών: Με τις διασυνδέσεις Μέσης Τάσης των νησιών που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ παράλληλα με τις διασυνδέσεις Υψηλής Τάσης που έχουν ενταχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, όπως και με τους Υποσταθμούς Υψηλής/Μέσης Τάσης που θα κατασκευαστούν στα νησιά, αυξάνεται το δυναμικό ΑΠΕ που μπορεί να συνδεθεί σε αυτά.

4) Επιβολή λειτουργίας χωρίς έγχυση στο Δίκτυο (zerofeed-in). Σε μια εγκατάσταση κατανάλωσης στην οποία λειτουργεί σταθμός παραγωγής, είναι δυνατόν να επιβληθούν λειτουργικοί περιορισμοί ώστε να μην εγχέεται ενέργεια στο Δίκτυο και η ενέργεια να διατίθεται αποκλειστικά για την τροφοδότηση των φορτίων του καταναλωτή ή να αποθηκεύεται σε ένα σύστημα αποθήκευσης εντός της εγκατάστασης. Το σχήμα αυτό καθιστά δυνατή τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα.

Ομαδοποίηση έργων ΑΠΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ «αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ομαδοποίηση των αιτήσεων νέων συνδέσεων παραγωγών, εκδίδοντας κοινή προσφορά σύνδεσης, στις περιπτώσεις που αυτό συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του Δικτύου και στη μείωση του κόστους των απαιτούμενων έργων ή/και των χρεώσεων των παραγωγών για τη σύνδεση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx