ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κύμα θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν κατά των χριστιανικών κοινοτήτων

Κύμα θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν κατά των χριστιανικών κοινοτήτων,

Λίγες ημέρες μετά την διάλυση της Βουλής στο Πακιστάν και τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ένα εκρηκτικό κύμα θρησκευτικής βίας ξέσπασε στην επαρχία Πουτζάμπ, την πιο πολυπληθή περιοχή, νοτίως της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Στο στόχαστρο του όχλου στην πόλη Τζαρανγουάλα, βρέθηκαν αρχικά δύο χριστιανικές εκκλησίες και γειτονικά σπίτια χριστιανών, οι επιθέσεις όμως γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη την πόλη, σε όλες τις εκκλησίες και τις χριστιανικές συνοικίες.

Εικόνες και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες έξαλλοι μουσουλμάνοι με ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στους χριστιανικούς ναούς και μετά σε σπίτια. Προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει φήμες κατά δύο χριστιανών ότι προέβησαν σε βλασφημίες για τον προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο τί είπαν ή έκαναν. Αρκούσε η πληροφορία ότι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία. Συνολικά οκτώ εκκλησίες πυρπολήθηκαν και άγνωστος αριθμός κατοικιών και καταστημάτων χριστιανών μειονοτικών καταστράφηκε, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για θύματα και τραυματίες.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι «η κατάσταση στην πόλη είναι θλιβερή και επαίσχυντη». Οι πακιστανικές χριστιανικές κοινότητες στοχοποιούνται τακτικά με τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας, οι οποίοι σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπνέονται από αναχρονιστικό πνεύμα και αποσκοπούν στην εκδίωξη των χριστιανών.

Ο βοηθός επίτροπος της επαρχίας, ζήτησε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και της τάξης, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ευαίσθητη και ευάλωτη». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Anwaar-ul-Haq Kakar καταδίκασε τη βία, γράφοντας σε δήλωσή του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι «θα ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον εκείνων που παραβιάζουν το νόμο και στοχεύουν μειονότητες».

Σε πολιτικό κενό το Πακιστάν

Η πολιτική κατάσταση ωστόσο, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη αυτή την περίοδο, όπως και η οικονομική κατάσταση εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την χώρα και επιδεινώθηκε όχι μόνο λόγω της διεθνούς κρίσης, αλλά και των μεγάλων φυσικών καταστροφών των τελευταίων μηνών. Ο Κακάρ, ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τέσσερις ημέρες. Η συνταγματική προθεσμία για την διεξαγωγή εκλογών είναι τρεις μήνες, όμως η πρώην κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με την αντιπολίτευση ως προς την ημερομηνία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράτζα Ριάζ Άχμα συμφώνησαν πάντως στο πρόσωπο του Κακάρ, διόρισαν τον γερουσιατή του κόμματος Αουάμι του Μπαλουχιστάν (BAP), που είχε αποσύρει την υποστήριξή του από τον Ιμράν Χαν στα τέλη Μαρτίου και συνέβαλε στην ανατροπή του τότε πρωθυπουργού. Στη συνέχεια συμμάχησε με τον Σαρίφ. Πάντως, στο χάος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας από τις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο Κακάρ μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες εκρήξεις βίας, όπως αυτή στο Πουτζάμπ. Στα τέλη Ιουλίου άλλωστε είχε σημειωθεί έκρηξη σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση σε άλλη επαρχία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100, επίθεση που είχε αποδοθεί στον ISIS.

Ο επικεφαλής επίσκοπος της Εκκλησίας του Πακιστάν Αζάντ Μάρσαλ δήλωσε ότι «οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι λαϊκοί της χώρας είναι βαθιά πληγωμένοι και στενοχωρημένοι» από το περιστατικό. «Βίβλοι έχουν βεβηλωθεί και χριστιανοί έχουν βασανιστεί και παρενοχληθεί έχοντας κατηγορηθεί ψευδώς», δήλωσε ο Μάρσαλ στο X, ζητώντας δικαιοσύνη και άμεση δράση από τις αρχές επιβολής του νόμου και το νομικό σύστημα.

Το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών όπου η βλασφημία είναι έγκλημα που τιμωρείται με θανατική ποινή.

Το 2013, περισσότερα από 100 σπίτια χριστιανών πυρπολήθηκαν από εξοργισμένους μουσουλμάνους στην κοινότητα Badami Bagh της Λαχώρης, αφού η αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο άνδρα που κατηγορήθηκε ότι μίλησε εναντίον του προφήτη Μωάμεθ. Τρία χρόνια νωρίτερα, μια μητέρα πέντε παιδιών από το Πουντζάμπ καταδικάστηκε για βλασφημία και σε απαγχονισμό, αφού κατηγορήθηκε ότι βεβήλωσε το όνομα του προφήτη Μωάμεθ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx