Πώς μπορεί η Αθήνα να γίνει κέντρο Μόδας
10/09/2023Το κέντρο της Αθήνας παλαιότερα, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, είχε μια διαφορετική δομή και λειτουργία σε σχέση με τη σημερινή εποχή. Υπήρχαν βιοτεχνίες και εργαστήρια που ασχολούνταν με τη μεταποίηση διαφόρων υλικών, όπως υφάσματα, δέρμα, μέταλλο, και ξύλο. Αυτές οι βιοτεχνίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τώρα έχουν μείνει πλέον ελάχιστα εργαστήρια στο κέντρο της Αθήνας.
Ο μετασχηματισμός που συνέβη κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης και της αστικής ανάπτυξης άλλαξε τη μορφή της παραγωγής και των επιχειρήσεων. Μια δυνατή πόλη χρειάζεται ισχυρές τοπικές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και παρέχουν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για δημιουργία πλούτου. Για να ακμάσει όμως η τοπική οικονομία πρέπει να είναι σε θέση η Πολιτεία (κρατικοί φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση) να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες, ώστε οι θέσεις εργασίας να είναι βιώσιμες και να υπάρχει διαρκής οικονομική ευημερία.
Ένα Business Hub για την μόδα
Η Αθήνα θα μπορούσε να ακμάσει ξανά αναπτύσσοντας νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας. Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία ενός Βusiness Ηub για τη μόδα. Βασικές στρατηγικές προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να είναι οι παρακάτω:
Προσβασιμότητα (Walkability): H εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας και η δυνατότητα να περπατήσεις γειτονιά-γειτονιά, αποτελεί τεράστιο παράγοντα για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δεχτούν πελάτες. Στο Λονδίνο, η περιοχή South Bank, παράλληλα του ποταμού Τάμεση, έχει 100% βατότητα. Στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχουν αντίστοιχοι “περίπατοι”. Γιατί όμως να μην τους δημιουργήσουμε;
Υποδομές και Ασφάλεια: Επένδυση σε υποδομές που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας. Είναι γνωστό ότι η παρανομία στο κέντρο τρομοκρατεί επιχειρηματίες και πολίτες. Πολλές γειτονιές έχουν καταντήσει γκέτο και “άβατο” με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η καθημερινότητα των οικογενειών και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το σημείο, τον σημαντικότερο ρόλο τον έχει η Πολιτεία με τη θέσπιση νομοθεσίας για τη προστασία του πολίτη, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Co-Working Spaces: Η δημιουργία καινοτόμων υποδομών φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας, όπως τα “Co-Working spaces” μπορούν να αναπτύξουν την κοινότητα των νέων επιχειρηματιών. Μέχρι σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μία και μοναδική Θερμοκοιτίδα Μόδας, παράγωγο ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε αντιπαράθεση, στο Λονδίνο εντοπίζονται πάνω από 60 Accelerators, Incubators και Co-Working Spaces έτοιμα να υποδεχτούν την επόμενη γενεά των νέων επιχειρηματιών. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να προβεί σε ανάλογο αναπτυξιακό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός κρατικού “Business Hub” Μόδας. Πολλά από τα κτίρια που διαθέτει ο Δήμος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι’ αυτή τη χρήση.
Δημιουργία Fashion District: Ανάπτυξη μίας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα συγκεντρώνονται καταστήματα Μόδας, Ατελιέ, Showroom, βιοτεχνίες, κατασκευαστές, ράφτες, μοδίστρες, υποδηματοποιοί, πιλοποιοί (καπελάδες) και άλλοι handcrafters. Με άλλα λόγια, σχεδιαστές και κατασκευαστές δίπλα ο ένας στον άλλον. Τα οφέλη θα είναι ανυπολόγιστα με την ανταλλαγή ιδεών και την συνεργασία στην παραγωγή. Τέτοιους είδους Fashion Districts βρίσκουμε παντού στο εξωτερικό.
Ενίσχυση της Ταυτότητας: Υποστήριξη των “Local Designers” και της μόδας “Μade in Greece”. Δημιουργία εργαστηρίων για emerging designers. Η ελληνική Μόδα εξελίσσεται μέσα από νέους επιχειρηματίες που αναζητούν εφαλτήριο για το ξεκίνημά τους. Η Πολιτεία πρέπει να τους δώσει κίνητρα ανάπτυξης.
Εκδηλώσεις και Εβδομάδες Μόδας: Διοργάνωση Fashion Weeks που θα φέρουν επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου, με κορυφαίο παράδειγμα το Sibiu στη Ρουμανία, το οποίο προσελκύει πολλούς σχεδιαστές, buyers, καλλιτεχνικό κόσμο και κοινό από όλη την Ευρώπη, μία φορά το χρόνο. Η Αθήνα μας, θα μπορούσε να γίνει κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για όλη την Ευρώπη. Ας γίνει τώρα η αρχή.
Εκπαίδευση, κατάρτιση και Βιώσιμη ανάπτυξη: Η δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς η βιομηχανία της Μόδας επηρεάζει το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Σχεδιαστές και παραγωγοί πρέπει να αγκαλιάσουν τα αειφόρα υλικά, να εκπαιδευτούν σε αειφόρες τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης, στρατηγικές μείωσης ενεργειακής απόδοσης, ελαχιστοποίησης αποβλήτων και προώθησης της “slow fashion”.
Συνεργασία με Πανεπιστήμια και Σχολές Μόδας: Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και Σχολών Μόδας για την εκπαίδευση των fashion startuppers. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε αντίθεση με το εξωτερικό. Πρέπει να καλλιεργηθεί μία διαφορετική κουλτούρα που θα προσανατολίζει τους αποφοίτους των σχολών σε πρακτικές προσεγγίσεις και σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Δημιουργία προϊόντων Μόδας με εμφανές το στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών. Η εστίαση πρέπει να δοθεί στον τοπικό σχεδιασμό και την κατασκευή, ώστε οι τουρίστες να έχουν σημαντικό λόγο να αγοράσουν κάτι περισσότερο από τουριστικά σουβενίρ.
Δημιουργία Βusiness Day: Σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν Business Days με αντικείμενο τη συνάντηση επενδυτών με ντόπιους επιχειρηματίες και σκοπό την ανάπλαση του κέντρου και των επιχειρήσεων μέσω επενδύσεων. Υπάρχουν επενδυτές που αναζητούν νέες προσεγγίσεις και καινοτομίες. Στρατηγικές χρειαζόμαστε για να τους προσεγγίσουμε.
Συνεργασίες με τουριστικούς οργανισμούς
Τουριστικά Πακέτα: Συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία πακέτων που θα προωθούν την εμπειρία του καταναλωτή στην τοπική αγορά. Όταν δίνονται κίνητρα, κινείται και η οικονομία.
Εξαγωγικές Ευκαιρίες: Να δωθεί υποστήριξη για εξαγωγική δραστηριότητα σε ελληνικές μάρκες και σχεδιαστές μόδας, ώστε να εξάγουν τα προϊόντα τους σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην προβολή της ελληνικής Μόδας σε παγκόσμια κλίμακα.
Ψηφιακή Παρουσία: Δημιουργία ισχυρής ψηφιακής παρουσίας για το “Βusiness Ηub” και τους σχεδιαστές της μόδας μέσω ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων και e-commerce. Όταν η τεχνολογία τρέχει, δεν έχουμε τη πολυτέλεια να μένουμε πίσω.
Οικονομική στήριξη από το κράτος: Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υποστήριξη του κλάδου της Μόδας μέσω επιδοτήσεων. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι ανεπάρκειας πόρων, η θέσπιση τέτοιων ρυθμίσεων.
Φορολογικά κίνητρα: Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και η εφαρμογή φορολογικών κινήτρων για τους επιχειρηματίες που εγκαθίστανται στο κέντρο της πόλης μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Τέλος, για να έχουν νόημα όλα τα παραπάνω και να γίνει η Αθήνα προορισμός Μόδας διεθνώς, πρέπει να αναπτυχθούν συνεργασίες με τουριστικούς οργανισμούς για την παρουσίαση των τοπικών σχεδιαστών σε διεθνείς εκδηλώσεις Μόδας. Συμπερασματικά, η επιτυχία για την ανάπτυξη της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στη Μόδα στο κέντρο της Αθήνας είναι τελικά πολυπαραγοντική. Έχουν οι αρμόδιοι τη διάθεση να χτίσουν ή να γκρεμίσουν τοίχους για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα με νέα αναπτυξιακά μοντέλα; Οι επιχειρηματίες και η τοπική κοινότητα, έχουν τη διάθεση.