Στο Βλαδιβοστόκ Πούτιν-Κιμ – Έφθασε το τρένο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Πούτιν-Κιμ στο Βλαδιβοστόκ - Έφθασε το τρένο του ηγέτης της Βόρειας Κορέας,

Μετά από πολύωρο ταξίδι με το θωρακισμένο τρένο του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατευθύνεται στο Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία, για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων βρίσκεται στον προορισμό του ή είναι θέμα ωρών να φθάσει. Η σιδηροδρομική απόσταση Πιόνγκγιάνγκ-Βλαδιβοστόκ είναι σύμφωνα με ταξιδιωτικούς οδηγούς περίπου 1.200 χλμ. Η απόσταση της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας από τη Μόσχα είναι 6.413 χλμ. 

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν πως ο Κιμ αναχώρησε την Κυριακή με το τρένο από την Πιονγκγιάνγκ. Το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «αναχώρησε με το τρένο του το απόγευμα της Κυριακής για να μεταβεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, επικεφαλής αντιπροσωπείας κρατικών αξιωματούχων, αξιωματικών του στρατού και στελεχών του Κόμματος Εργατών» και πρόσθεσε: «Ο σεβαστός σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον σύντροφο Πούτιν». Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Κιμ Γιόνγκ Ουν στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2012. Η τελευταία συνάντηση Πούτιν-Κιμ είχε γίνει το 2019.

Στο Βλαδιβοστόκ, διεξάγεται το ετήσιο οικονομικό φόρουμ της ρωσικής άπω ανατολής και θα επικεντρωθεί στη σύναψη διμερών συμφωνιών στο διμερές εμπόριο και στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών. Η Μόσχα επιδιώκει να εξασφαλίσει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού και όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κιμ από την πλευρά του φέρεται να επιδιώκει την εξασφάλιση ρωσικής τεχνολογίας όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Ανησυχία της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία θέλει η Βόρεια Κορέα να της πουλήσει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ δηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τα όπλα της Βόρειας Κορέας. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, έχει προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ ότι «θα καταβάλει υψηλό τίμημα εάν προμηθεύσει με όπλα τον Πούτιν», χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά για τις κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Το να πρέπει να διασχίσει όλη τη χώρα του για να συναντήσει έναν παρία της διεθνούς σκηνής, ώστε να του ζητήσει βοήθεια για έναν πόλεμο τον οποίο ήλπιζε ότι θα κέρδιζε μέσα σε έναν μήνα, θα έλεγα ότι αυτό ισοδυναμεί με επαιτεία», είπε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του State Department.

Απάντηση Μόσχας σε ΗΠΑ

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρονται για τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. «Όπως γνωρίζετε, στις σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας, όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο από την πλευρά του προσπάθησε να καθησυχάσει τη Νότια Κορέα, που ανησυχεί ότι ο Κιμ ενδιαφέρεται για ρωσική πολεμική τεχνολογία, προκειμένου να ενισχύει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. «Έχουμε πρεσβεία της Νότιας Κορέας στη Μόσχα· αν το επιθυμούν, μπορούμε να τους δώσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες», είπε ο Ρουντένκο. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει και θα συνεχίσει να έχει επαφές με τη Σεούλ, εμπορικό εταίρο της, και ότι τα δύο κράτη «έχουν κοινά συμφέροντα», πιο συγκεκριμένα «τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορειοανατολική Ασία και στην κορεατική χερσόνησο».

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε στο φόρουμ για την ανάπτυξη της ρωσικής άπω ανατολής.  Αναφερόμενος στην Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις για ανακωχή λέγοντας ότι «το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός για να επανεξοπλιστεί».  Η συνάντηση με τον Κιμ θα γίνει το απόγευμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx