“Εξοικονομώ”: Ο Δ. Φούρλαρης (ΡΑΑΕΥ) για νέες πρωτοβουλίες
21/09/2023Η προσαρμογή της ενεργοβόρου βιομηχανίας, στην ενεργειακή πραγματικότητα πρέπει να γίνει χωρίς επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικότητας, λέει ο αντιπρόεδρος στον τομέα ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας Δημήτρης Φούρλαρης, ο οποίος μας μίλησε επίσης για τις καμπάνιες εξοικονόμησης ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.
-Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της ΡΑΑΕΥ για το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας;
Στο πλαίσιο της προτεραιότητας της Αρχής για ενδυνάμωση και προστασία των καταναλωτών, η ΡΑΕΥΥ υλοποίησε τα ακόλουθα τρία καινοτόμα έργα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας:
-Ενημερωτική καμπάνια για θέματα εξοικονόμησης στα socialmedia (Linkedin, Facebook και Instagram) σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών, εστιάζοντας σε πρακτικές και απλές συμβουλές που βοηθούν τους καταναλωτές, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας με εύκολο τρόπο χωρίς επιπλέον κόστος.
-Ανάπτυξη Εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Αρχής για τον υπολογισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να προβούν σε εκτίμηση της κατανάλωσης και του κόστους χρήσης των οικιακών συσκευών.
-Ανάπτυξη Οδηγού Εξοικονόμησης Ενέργειας για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και κτιρίων. Στόχος της εφαρμογής είναι να προσφέρει προτάσεις εξοικονόμησης προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κατάσταση του εκάστοτε κτιρίου, τα μετεωρολογικά και στατιστικά δεδομένα της Eurostat, τις τιμές ενέργειας, τις τιμές κατασκευών, τις τιμές κτιριακού εξοπλισμού, προηγμένες θερμοδυναμικές και ρευστοδυναμικές εξισώσεις, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα διαθέσιμα μέτρα για το κέλυφος και τον εξοπλισμό του κτιρίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
-Η εκστρατεία ενημέρωσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας απέδωσε; Και, ποια είναι η συμβολή της ΡΑΑΕΥ στον στόχο της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης σε ποσοστό 5% τις ώρες αιχμής, όπως προβλέπει κανονισμός της Ε.Ε;
Η εκστρατεία ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας που πραγματοποίησε η Αρχή είχε εξαιρετική απήχηση. Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο, σημειώθηκε μείωση κατά 11,4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής της τετράμηνης περιόδου Δεκέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, η ζήτηση ενέργειας υποχώρησε από τις 4 TWh τον Ιανουάριο του 2022 στις 3.9TWhκαι 3.8TWh τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 αντίστοιχα. Η απήχηση της εκστρατείας είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την βράβευσή της στα βραβεία Energy Mastering Awards 2023, όπου και απέσπασε το χρυσό και το χάλκινο βραβείο στις κατηγορίες ‘‘Έξυπνο Ενεργειακό Λογισμικό’’ και “Ενεργειακή Καινοτομία” αντιστοίχως.
-Έχετε εικόνα, αν βιομηχανίες , οι επιχειρήσεις ,οι περιφέρεις οι δήμοι κλπ εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης;
Αν και η ΡΑΑΕΥ δεν διαθέτει τέτοια δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι κυρίως οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν.
-Η εξοικονόμηση υπό συνθήκες μήπως πλήττει την ανταγωνιστικότητα- υπάρχουν προτάσεις για αυτό;
Η βιομηχανία ήδη εφαρμόζει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ έχει διατυπωθεί και η πρόθεσή της μέσω του ΣΕΒ να συμμετάσχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο όμως που δεν θα πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της. Η ενεργειακή κρίση είναι γεγονός ότι δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της παραγωγής δυσχεραίνοντας τη θέση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων όλων των κλάδων.
Η προσαρμογή είναι απαραίτητο να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους επιβίωσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η μακροχρόνια εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος αποτελεί θεμέλιο για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων.
-Δράττομαι της ευκαιρίας τώρα που η Ρυθμιστική Αρχή έχει επεκταθεί, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, στα ύδατα και τα λύματα, να ρωτήσω πως θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ύδατος;
Η εκτίμηση πάντως είναι με τους ίδιους τρόπους, όπως και στη Ενέργεια. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν στελεχωθεί οι άλλοι δύο κλάδοι της Αρχής ,οι των Υδάτων και των Αποβλήτων. Με τον νόμο 5037 ΦΕΚ Α 78/29.3.2023 επήλθε η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και η διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Η ΡΑΑΕΥ έχει ρόλο και στα εξής θέματα:
• Χορήγηση αδειών παραγωγής.
• Παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας.
• Προστασία των καταναλωτών.
• Παρακολούθηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
• Χορήγηση αδειών.
• Εποπτεία επί των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Μεταφοράς.
• Έγκριση τιμολογίων μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων.
• Χορήγηση εξαίρεσης από υποχρεώσεις παροχής πρόσβασης τρίτων.
• Παρακολούθηση πρόσβασης στις ενεργειακές διασυνδέσεις.