Την βοήθεια του κοινού ζητά το Βρετανικό Μουσείο για… αγνοούμενες αρχαιότητες!
27/09/2023Το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε στον ιστότοπό του κατάλογο με αντικείμενα που μοιάζουν με αυτά που δεν μπορεί να βρει στις αποθήκες του και ζητάει τη βοήθεια του… κοινού! Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Αύγουστο παύθηκαν δυο στελέχη του ως αναμεμιγμένα στην “απώλεια” αρχαιοτήτων από τις αποθήκες του μουσείου και ότι σύμφωνα με πληροφορίες αγνοείται η τύχη άνω των 2.000 κομματιών-κοσμημάτων, αγγείων και άλλων αντικειμένων για τα οποία δεν είχε δοθεί μέχρι σήμερα καμία πληροφορία.
Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί, είναι ότι όλα τα “αγνοούμενα” κομμάτια ανήκαν στην ελληνική και ρωμαϊκή συλλογή της αποθήκης. Επίσης, σύμφωνα με το BBC 60 αντικείμενα έχουν επιστραφεί, αλλά δεν αναφέρεται από ποιον και πώς ακριβώς, ούτε ποια είναι αυτά. Το ίδιο ενημερωτικό μέσο αναφέρει ότι άλλα 300 έχουν εντοπιστεί και θα επιστραφούν άμεσα.
Μεταξύ των αντικειμένων που για πρώτη φορά δημοσιοποιείται η κλοπή ή απώλειά τους, είναι δύο κυπριακά και ένα ελληνικό, όμως το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ανήρτησε περίπου 15 φωτογραφίες από παρεμφερή αντικείμενα, τονίζει ότι όσα βλέπουμε εκεί, είναι ενδεικτικά ως παρόμοια. Διευκρινίζει ότι τα εικονιζόμενα αντικείμενα υπάρχουν στο Μουσείο, αλλά μοιάζουν με αυτά που λείπουν ή έχουν καταστραφεί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οι ειδικοί στην ανάκτηση αρχαιοτήτων μας συμβούλευσαν να μην κοινοποιούμε πλήρεις λεπτομέρειες για τα χαμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα στην παρούσα φάση. Αυτό που μπορούμε να κοινοποιήσουμε ζητώντας την βοήθειά σας, είναι περιγραφικό για ό,τι πιστεύουμε ότι έχει κλαπεί. Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων είναι από το Τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και εμπίπτουν κυρίως σε δύο κατηγορίες: πολύτιμους λίθους και κοσμήματα».
Τί γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ
Οι Βρετανοί γράφουν ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι παρόμοια με αυτά που λείπουν, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στη συλλογή. Πρόκειται για πολύτιμους λίθους, στολίδια χαραγμένα με απεικονίσεις, εν γένει μικρά αντικείμενα, που συχνά τοποθετούνται σε δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα, και κάποια είναι ημιτελή. Μπορούν να είναι ημιπολύτιμοι λίθοι όπως ο σαρδόνυχας και ο αμέθυστος ή και από γυαλί. μπορούν να είναι χυτά από καλούπι ή χαραγμένα στο χέρι.
«Τα περισσότερα αντικείμενα είναι από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή εποχή, όμως κάποια μπορεί να έχουν κατασκευαστεί στη σύγχρονη εποχή κατ’ απομίμηση. Μπορεί να παρουσιάζουν εικόνες διάσημων ατόμων από το κλασικό παρελθόν, μυθολογικές σκηνές, ζώα ή αντικείμενα. Αυτά τα κοσμήματα είναι ποικίλης ποιότητας. Κάποια θα είναι σπασμένα ή και κατεστραμμένα. Χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα Αυτά χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 15ος έως 11ος αιώνας π.Χ.) και την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο», αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο.
Τα αντικείμενα
Ελληνιστική βαθυτυπία, ύψους μόλις ενός εκατοστού, όπου έχει χαραχτεί ένας πολεμιστής με λόγχη και ασπίδα, ο οποίος ακουμπά σε βράχο. Χρονολογείται χονδρικά στο 323π.Χ.-31π.Χ. Αγοράσθηκε από τον Αθηναίο συλλέκτη νομισμάτων Σ. Σεφεριάδη το 1928. Μοιάζει με το κλαπέν. Δεν αναφέρεται το πού βρέθηκε.
Κυπριακό, χρυσό σκουλαρίκι της Εποχής του Χαλκού, που βρέθηκε στην Έγκωμη Λευκωσίας και χρονολογείται στο 1550 π.Χ.-1050 π.Χ. Έχει διάμετρο 2,5 εκατοστά και ζυγίζει 4 γραμμάρια. Το πήγε στο Μουσείο το 1897 ο υπεύθυνος της ανασκαφής στην Έγκωμη και υπάρχει κι άλλο ένα ίδιο. Από την ίδια περιοχή πήραν και ένα χρυσό δαχτυλίδι που χρονολογείται στο 1450π.Χ.-1200 π.Χ. Και τα δύο αυτά αντικείμενα υπάρχουν στο μουσείο, αλλά μοιάζουν με τα κλαπέντα.
Στην ανακοίνωσή του το Μουσείο αναφέρει επίσης ότι έχει καταχωρήσει αντικείμενα που λείπουν στο Μητρώο Απολεσθέντων έργων Τέχνης και έχει συστήσει «μια διεθνή ομάδα ειδικών στη μελέτη πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, οι οποίοι θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για να μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χαμένων αντικειμένων». Προσθέτει ότι παρακολουθεί ενεργά την αγορά τέχνης και συνεργάζεται με την Μητροπολιτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα διαθέτει «μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιονδήποτε έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης: [email protected]».