ΑΠΟΨΗ

Αδικαιολόγητη η πενταετία για δημάρχους-περιφερειάρχες

Αδικαιολόγητη η πενταετία για δημάρχους-περιφερειάρχες

Για σκεφθείτε: οι επόμενοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλεγούν το 2028! Το έχω ξαναγράψει… Σε μια εποχή, που τρέχει με τέτοιες ταχύτητες, στην Ελλάδα υπάρχουν αιρετές θητείες αυτοκρατορικής διάρκειας! Σε μια εποχή σαν τη σημερινή – την ψηφιακή εποχή, την εποχή του Internet, του ΙοΤ (του Ιnternet of Things), της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) – που το ένα έτος πριν από δέκα χρόνια ισοδυναμεί στις σημερινές συνθήκες τουλάχιστο με πέντε έτη (λόγω ταχύτητας και πυκνότητας της πληροφορίας, λόγω των δυνατοτήτων ταχείας λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων και έργων κλπ), είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση για πενταετείς θητείες!

Αυτή η ρύθμιση, επιπλέον, δημιουργεί προϋποθέσεις καθεστωτικών καταστάσεων και συμπεριφορών. Βαθιά αρνητικές σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται κοντά στην κοινωνική βάση και πρέπει να διακρίνονται από λειτουργίες ανοιχτής, αποτελεσματικής, άμεσης δημοκρατίας και από μορφές εναλλαγής, με την ταυτόχρονη άσκηση ελέγχου, λογοδοσίας, συμμετοχικού προγραμματισμού και συμμετοχικής δράσης.

Επίσης, οι πενταετείς θητείες στους θεσμούς αυτούς (Δήμοι και Περιφέρειες) δημιουργούν προϋποθέσεις για επέκταση των διαβρωτικών φαινομένων χρηματισμού, πελατειακών αντιλήψεων και ρουσφετολογικών πρακτικών, για βαθύτερη αλλοτρίωση και αποσύνθεση των κοινωνικών αρμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύγχρονες, αναπτυγμένες χώρες/κοινωνίες η θητείες των τοπικών (δημοτικών και άλλων) αρχών είναι τριών ή/και δύο ετών. Και, πάντως, όχι αυτής της διάρκειας (πέντε έτη), αντίστοιχη με εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, της μόνης, εξάλλου, ευρωπαϊκής χώρας με αυτή τη διάρκεια προεδρικής θητείας.

Αποτελεί, λοιπόν, ελάχιστο αλλά κρίσιμο κριτήριο δημοκρατικής αντίληψης και πραγματικής δημοκρατικής λειτουργίας η τετραετής θητεία (το πολύ τετραετής) των δημάρχων και περιφερειαρχών. Θα έπρεπε να συζητηθεί, επίσης, παλαιότερη πρόταση μου για όριο αριθμού θητειών, πχ, το μέγιστο δύο ή τρεις θητείες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επαναφορά της τετραετούς θητείας των δημάρχων και περιφερειαρχών είναι απολύτως αναγκαία. Στο κάτω-κάτω, ευθυγραμμίζει τις εκλογές στο ίδιο επίπεδο χρονικής διάρκειας (τέσσερα έτη) για κάθε αιρετό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (Κοινοβούλιο, Δήμοι, Περιφέρειες) που ασκεί πραγματική εξουσία (και περιλαμβάνει τη διάθεση και διαχείριση παντοειδών πόρων, οικονομικών και πολλών άλλων, του ελληνικού λαού).

Αναμένουμε επ’ αυτών – και, εν πρώτοις, για την επαναφορά της τετραετούς θητείας: τις δεσμεύσεις, πρωτίστως, όλων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά και των υποψηφίων συμβούλων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx