Προσωρινή εκεχειρία Φίλη-Κασσελάκη με ορίζοντα διαγραφές ή διάσπαση
03/10/2023Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της εκλογής του νέου προέδρου. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης, μετά την συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν αναίρεσε τις επιθέσεις που προχώρησε εις βάρος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες είπε πως έκανε «με πόνο», χαρακτηρίζοντας την επικράτηση του στις εσωκομματικές εκλογές ως «τρίτη ήττα» του κόμματος. Κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος σε ενότητα, εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την προσεχή Κυριακή. Μένει το ερώτημα τι θα ακολουθήσει μετά την προσωρινή εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Φίλη να εμμένει σε Συνέδριο τον προσεχή Νοέμβριο, επισημαίνοντας πως «δεν ξέρω αν θα υπάρξει αναβολή».
Η μεγάλη μάχη στο εσωτερικό του κόμματος μετατίθεται, λοιπόν, για μετά τις αυτοδιοικητικές, με ορίζοντα το συνέδριο, όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση υπολογίζει πως θα πάρει ρεβάνς. Σε κάθε περίπτωση παραδοσιακές τάσεις ρευστοποιούνται, στελέχη μετακινούνται και η βασική αντίθεση που διαπερνά πλέον το κόμμα διαμορφώνει τις νέες ομαδοποιήσεις: με τον νέο πρόεδρο ή απέναντί του, σε μία προοπτική αμφισβήτησης ακόμα και ανατροπής του.
Φυσικά κατά την συνήθεια των αριστερών θα την επενδύσουν με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα, από το ό,τι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σύμπτωμα της μεταπολιτικής, ότι είναι απολίτικος και οι παρεμβάσεις του δεν έχουν αριστερό πρόσημο, μέχρι μανιφέστα για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η σύγχρονη Αριστερά και την οποία βέβαια δεν μπορεί να υπηρετήσει ο νέος πρόεδρος.
Ομπρέλα αμφισβήτησης
Στο εσωτερικό των δύο βασικών στρατοπέδων δεν υπάρχει ομοιογένεια. Χαρακτηριστική ήταν η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομπρέλας στην οποία διαδικτυακά, λέγεται ότι πήραν μέρος περισσότερα από 1.000 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι απόψεις ακούστηκαν, λίγο πολύ τις έχουν εκφράσει και δημοσίως για το ποιόν του νέου προέδρου και το που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο διά ταύτα δεν υπήρξε συμφωνία. Ακούστηκε και η άποψη για μαζική αποχώρηση τώρα, που απορρίφθηκε.
Προκρίθηκε να συνεχιστεί η αμφισβήτηση με έμφαση πια στο ιδεολογικό και προγραμματικό πεδίο, με κορύφωση το Συνέδριο που γίνεται πλέον το κομβικό σημείο για τις εσωκομματικές εξελίξεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Έφη Αχτσιόγλου να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το ευρύτερο σκεπτικό είναι με τις εσωκομματικές διεργασίες να ελέγξουν το Συνέδριο και τα όργανα που θα εκλεγούν και να ωθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε παραίτηση.
Εύκολο δεν είναι, αλλά ούτε και θα είναι εύκολο για τον Κασσελάκη να ασκεί ηγεσία και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, έχοντας απέναντί του την Κεντρική Επιτροπή, τον γραμματέα, την Πολιτική Γραμματεία και έναν σημαντικό αριθμό στελεχών που καθημερινά, αντί να προβάλλουν την γραμμή (από τα φιλόξενα πλέον κανάλια, αν πρόκειται για κριτική στον αρχηγό) θα τον αμφισβητούν.
Κάπως έτσι επιμένουν στο να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο τον Νοέμβριο και προηγουμένως, εντός των προσεχών εβδομάδων, να συγκληθούν τα όργανα, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή. Μία ακόμη κίνηση είναι να συγκεντρώσουν υπογραφές (θέλουν να είναι χιλιάδες) σε πολιτικό κείμενο που θα εκφράζουν την αγωνία τους για το πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντάρτικο της παλιάς φρουράς
Η παλιά φρουρά που νιώθουν ιδιοκτήτες του κόμματος έχουν ξεκινήσει αντάρτικο αποδομώντας τον νέο πρόεδρο και αμφισβητώντας εμμέσως το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Μπροστάρης, όπως προαναφέραμε, ο Νίκος Φίλης, αλλά στο ίδιο πλαίσιο λιγότερο ή περισσότερο έντονα, κινούνται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Σία Αναγνωστοπούλου, Πάνος Λάμπρου κ.α.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει την ώρα του στις συνεδριάσεις των οργάνων. Αμφισβήτησε τον Στέφανο Κασσελάκη, ήδη από την πρώτη Κυριακή και δεν τον συνεχάρη μετά τη νίκη του. Ενδιάμεσα, αν και είπε ότι υπάρχει μόνο ένα κείμενο θέσεων για προγραμματική σύγκλιση, απέφυγε να κατονομάσει την Έφη Αχτσιόγλου, δείχνοντας τις αποστάσεις που κρατά, ή και την δυσαρέσκεια γιατί έθεσε υποψηφιότητα και δεν του άφησε ανοικτό δρόμο για την ηγεσία.
Η ομάδα Αχτσιόγλου
Το πιο σημαντικό είναι η στάση που θα κρατήσει η Έφη Αχτσιόγλου, αφού η δική της υποψηφιότητα ήταν που συγκέντρωσε το 35% την πρώτη Κυριακή και το 44% την δεύτερη. Μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι για το επόμενο διάστημα, που μπορεί να είναι και μακρό, θα αποστασιοποιηθεί και θα φροντίσει περισσότερο τον γιο της. Απέφυγε να βγάλει ακόμη και φωτογραφία με τον νέο πρόεδρο, στην συνάντηση που είχε μαζί του στην Βουλή. Έδιωξε μάλιστα τους φωτογράφους και στην συνέχεια δεν έκανε δηλώσεις στις κάμερες. Δεν παραβρέθηκε στην παρουσίαση του συνδυασμού του Κώστα Ζαχαριάδη, που ήταν δική της επιλογή, για να αποφύγει την κοινή φωτογραφία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση της Ομπρέλας, προφανώς περιμένει. Παρόμοια στάση εκτιμάται ότι θα κρατήσουν και τα άλλα δύο στελέχη της νέας γενιάς, τα οποία και δημόσια ευχαρίστησε το βράδυ της ήττας, δείχνοντας ότι αποτελούν ομάδα και την επομένη της αναμέτρησης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Έχει ενδιαφέρον η πληροφορία που διέρρευσε ότι ο κ. Χαρίτσης ήταν η προτίμηση του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία, ωστόσο είχε κάνει συμφωνία προηγουμένως με την Έφη Αχτσιόγλου την οποία και τήρησε.
Στην ίδια ομάδα είναι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος, μετά από αποστασιοποίηση χρόνων από τον Αλέξη Τσίπρα, επανεμφανίστηκε για να στηρίξει δημοσίως την κ. Αχτσιόγλου. Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται να κινείται και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και στην περίπτωσή του υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο. Φυσικά, αν και η ομάδα είναι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, προς το παρόν δεν φαίνεται να ταυτίζονται με την άμεση σύγκρουση που επιλέγει η Ομπρέλα.
Μέχρι στιγμής την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά στελεχών που ομνύουν στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, συνέδεε η παρασκηνιακή δυσαρέσκεια για την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα της ήττας του. Σημειώνεται ότι όλοι το αρνούνται με κατηγορηματικό τρόπο, ωστόσο πρόσωπα που γνωρίζουν καταστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ορισμένοι κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άρχισαν να στήνουν τον δικό τους μηχανισμό. Είναι λογικό λοιπόν να βρίσκονται υπό την επήρεια σοκ, καθώς ένας νέος εξ’ Αμερικής ανέτρεψε τις εξελίξεις που προετοίμαζαν.
Οι νέο προεδρικοί
Θολό όμως είναι το τοπίο και στο στρατόπεδο των περί τον νέο πρόεδρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ταυτισμένος μαζί του και εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία παρά τω πλευρώ του, κάτι που εκνευρίζει τα στελέχη της Ομπρέλας. Ενωτική στάση με το ειδικό βάρος που διαθέτει κρατά η Όλγα Γεροβασίλη. Είναι δύο στελέχη που απολαμβάνουν ευρύτερη αναγνώριση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Χαμηλό προφίλ κρατά ο Νίκος Παππάς που δεν διεκδικεί άλλη θέση, πέρα από του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που ήδη κατέχει.
Η κ. Αχτσιόγλου αρνήθηκε να καταλάβει θέση και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης. Το ερώτημα για τον πρόεδρο του κόμματος είναι τι θα κάνει με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί την θέση του συντονιστή των τομεαρχών κοινοβουλευτικού έργου που ακόμη κατέχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και παρότι δεν είναι βουλευτής, θέλει να την διατηρήσει.
Ο κ. Πολάκης από τη μία έχει συμφωνία με τον Στέφανο Κασελάκη, από την άλλη ενδεχόμενη αναβάθμισή του θα δώσει αφορμή για νέες επιθέσεις κατά του προέδρου για ταύτιση κλπ. Ο ίδιος ο Πολάκης εξακολουθεί να κάνει παρεμβάσεις που προκαλούν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές εντός και εκτός κόμματος. Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, από τα πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, διεκδικεί την θέση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τώρα κατέχει ο Διονύσης Καλαματιανός. Στο ευρύτερο πλαίσιο έχει υπάρξει συμφωνία με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος το θέτει και σαν προσέγγιση με το “Πράττω”.
Το συνέδριο
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα η εσωκομματική διαδικασία του Συνεδρίου αποκτά κομβική σημασία για τις εξελίξεις. Η μεν Ομπρέλα θα επιχειρήσει να ελέγξει το Συνέδριο και τα όργανα το ίδιο όμως θα κάνουν και οι περί τον νέο πρόεδρο. Είναι σαφές ότι θα παίξει ρόλο πλέον και ο Σωκράτης Φάμελλος και η νέα ηγετική ομάδα όπως φυσικά ο Παύλος Πολάκης –που διαθέτει πυρήνες, αλλά δεν αρκούν – και ο Νίκος Παππάς, ίσως ο πιο έμπειρος παίκτης στην πλευρά του προεδρικού στρατοπέδου.
Στο σημείο αυτό μπαίνει και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος επίσης γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις αλλά διεκδικεί και εκείνος ρόλο στη νέα κατάσταση. Πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει η προσέγγιση και με τους παλιούς του φίλους, με τους οποίους μετά τις εκλογές διέρρηξαν τις σχέσεις τους.
Σημαντική στο πλαίσιο αυτό για την δυναμική και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν είναι η θέση του γραμματέα για την οποία ακούγεται το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα. Ο κ. Τεμπονέρας είχε ανοίξει περπατησιά για την ηγεσία, έκανε πίσω βάζοντας όρους, αλλά πολλοί θεωρούν ότι θα είναι ο καλύτερος για να πλαισιώσει σαν γραμματέας τον νέο πρόεδρο. Φήμες θέλουν για την θέση να ενδιαφέρεται ο κ. Σπίρτζης. Πάντως, όσον αφορά στο Συνέδριο, ο κ. Αποστολάκης που είναι από τους κοντινούς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πηγαίνει για τον νέο χρόνο.
Διαγραφές ή διάσπαση;
Η σχεδόν καθημερινή κριτική στον πρόεδρο από τα στελέχη της παλιάς φρουράς ανακόπτει την δυναμική που φυσικά θέλει να αποκτήσει. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκράτησε την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Παράλληλα, αμφισβήτηση δίνει διαπραγματευτικά χαρτιά στους συστημικούς παίκτες που διαπραγματευτούν με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα από αυτό το πρίσμα ένα ερώτημα που απασχολεί τους περί τον κ. Κασσελάκη είναι αν θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Συνέδριο για το οριστικό ξεκαθάρισμα, ή εάν θα πρέπει να τους διαγράψει νωρίτερα, από την στιγμή που συνεχίζουν τις επιθέσεις και μετά την Κυριακή, προχωρώντας ακόμα μία φορά στον παραλληλισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τραμπ.