Τί σχέση έχει ο Τζέιμς Μποντ με τον Ρόντεϊ Κλάρενς Μποντ και την Ελλάδα;
04/10/2023Ήταν Απρίλιος του 1953 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των βρετανικών βιβλιοπωλείων ο χαρακτήρας του Τζέιμς Μποντ. Ο Ίαν Φλέμινγκ είχε ονειρευτεί να γράψει την καλύτερη ιστορία κατασκοπείας και ακριβώς αυτό έκανε στη Τζαμάικα, καθισμένος πίσω από το κόκκινο γραφείο της εξωτικής του βίλας. Κάπως έτσι δημιούργησε τον αγαπημένο σε όλους πράκτορα 007. Τον περιέγραφε ως ψηλό, αθλητικό, όμορφο, γύρω στα σαράντα, με ταλέντα, εξυπνάδα, αλλά ελαττώματα και πάθη, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα τυχερά παιχνίδια και τις γυναίκες.
Στο νέο βιβλίο του Νίκολα Σαίξπηρ με τίτλο “Ian Fleming, the complete man” που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες, αποκαλύπτονται πολλά για τον πατέρα του Τζειμς Μποντ που έγραψε τελικά 13 μυθιστορήματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ούτε ο ίδιος, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί το ποσό θα λατρευόταν ο ήρωας του από άκρη σε άκρη της γης, μέσα από τις δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες. Εκεί ο γοητευτικός και τετραπέρατος κατάσκοπος πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια κάποιων εκ των γοητευτικότερων ανδρών της μεγάλης οθόνης: Σον Κόνερι, Πιρς Μπρόσναν, Ντάνιελ Κρεγκ, Ρότζερ Μουρ και πολλούς ακόμα. Η μια ταινία διαδεχόταν την άλλη και έτσι ο Τζέιμς Μποντ ταξίδευε και συνεχίζει να ταξιδεύει τους θεατές σε εξωτικές τοποθεσίες, εξωφρενικές περιπέτειες με μπόλικο martini, καλοραμμένα κουστούμια και λαμπερά πάρτι.
Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο
Η μεγαλύτερη, όμως, αποκάλυψη του βιβλίου είναι ποιος ήταν τελικά ο άνδρας που ενέπνευσε το όνομα του εμβληματικού λογοτεχνικού και κινηματογραφικού ήρωα. Μέχρι πρότινος, πολλοί πίστευαν ότι ο Aμερικανός ορνιθολόγος Τζέιμς Μποντ, ειδικός στα πουλιά της Καραϊβικής, ήταν αυτός στον οποίο βασίστηκε ο συγγραφέας για να πλάσει τον χαρακτήρα του. Το βιβλίο ανατρέπει τα όσα πιστεύαμε. Σύμφωνα με αυτό, ένας μυστηριώδης άνδρας με το όνομα Ρόντεϊ Κλάρενς Mόρτιμερ Μποντ, ήταν αυτός που δάνεισε άθελα του το όνομα του στον κατάσκοπο.
Η ιστορία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, πόσο μάλλον εφόσον λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο αληθινός Μποντ έσωσε τον αδελφό του, Πίτερ Φλέμινγκ από σίγουρο θάνατο. Η ιστορία έχει ως εξής: Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 που τα τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, σηματοδοτώντας τη σκοτεινή σελίδα της ελληνικής Κατοχής, ο Πίτερ Φλέμινγκ επιχείρησε να εγκαταλείψει την ελληνική πρωτεύουσα με ένα ατμόπλοιο. Δεν ήταν μόνος του. Είχε μαζί του ένα ζευγάρι φίλων, τη Νάνσι και τον Χάρολντ, τα παιδιά τους και ακόμη 70 άτομα από τη βρετανική πρεσβεία.
Το σχέδιο δεν πήγε όπως αναμενόταν, καθώς δέχθηκαν επίθεση από αέρος. Με τα πολλά, ο Πίτερ έστειλε σήματα Μορς, σε μια τελευταία προσπάθεια να σωθούν. Τότε ήταν που εμφανίστηκε ο Ρόντεϊ Κλάρενς Mόρτιμερ Μποντ, ήρωας της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας. Είχε καταφέρει να δραπετεύσει από την Αθήνα με ένα μικρό και αργό καΐκι, δεχόμενος και αυτός επίθεση από εχθρικά αεροσκάφη. Μόλις είχε φτάσει στην Κρήτη, όταν έλαβε το SOS του Πίτερ και των υπολοίπων.
Ο Μποντ έσπευσε αμέσως να τους βοηθήσει. Αδιαφορώντας για τη γερμανική απειλή από αέρος, απέπλευσε με το πρώτο φως της ημέρας, παίρνοντας μαζί του δύο ακόμα αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, έναν γιατρό, πολλά τρόφιμα και πολλές κουβέρτες. Η ιστορία αυτή είχε συγκλονίσει τον Πίτερ Φλέμινγκ. Έτσι, όταν ο αδελφός του Ίαν εξομολογήθηκε ότι γράφει ένα κατασκοπευτικό θρίλερ και δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιο θα είναι το όνομα του ήρωα, εκείνος του είπε δίχως καν να τον κοιτάξει: «Δοκίμασε το Μποντ».
Πέρασμα και από Ελλάδα
Εκτός από την άγνωστη ιστορία πίσω από το όνομα του Μποντ, το βιβλίο περιγράφει πώς ο Ίαν Φλέμινγκ χρησιμοποίησε ως υλικό για τα βιβλία του τις δικές του έμπειρες από την εποχή που εργάστηκε στις μυστικές υπηρεσίες. Όπως είναι φυσικό, έκανε ως ένα βαθμό μία σύνθεση όλων των χαρακτήρων και προσωπικοτήτων που είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί. Φυσικά, χρησιμοποίησε και στοιχεία δικά του, αλλά και του αδελφού του Πίτερ.
Κανείς, όμως, δεν γνώριζε μέχρι σήμερα την επιρροή του ήρωα πολέμου, Ρόντεϊ Μποντ. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτεται στη νέα βιογραφία του Φλέμινγκ είναι ότι το 1944, ο Ρότνεϊ Μποντ ενεργώντας έξω από την Κωνσταντινούπολη με την κωδική ονομασία “Χατζής”, κανόνισε τη διαφυγή του μελλοντικού πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου: Τον υποδέχτηκε σε μια παραλία κοντά στη Σμύρνη και τον φυγάδευσε από αέρος, στο Κάιρο. Ο Μποντ, μάλιστα, έφυγε από τη ζωή το 1953 στη Νέα Υόρκη, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το “Casino Royale”. Δεν πρόλαβε ποτέ να δει το όνομα του να γίνεται όχι μόνο γνωστό, αλλά και συνώνυμο ενός ανδρικού προτύπου που συνεχίζει ακόμα όπως φαίνεται να γοητεύει.