Εξόφθαλμος ο διχασμός στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
05/10/2023Ώρα Τσίπρα ακολούθησε στην παρθενική του εμφάνιση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, αφού η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 4:30 της Πέμπτης, άρχισε με 40 λεπτά καθυστέρηση. Το χιουμοριστικό σχόλιο βουλευτών ήταν ότι φαίνεται πως ακολουθεί τα πατήματα του προκατόχου του, τουλάχιστον στο ωράριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν άργησε πολύ, μπήκε στην αίθουσα με 10 λεπτά καθυστέρηση και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα. Μάλιστα όταν κάποιος παρατήρησε ότι «ο νέος πρόεδρος ακολουθεί ώρα Τσίπρα» ο απελθών είπε «έπρεπε να είχατε ψηφίσει τον Τσακαλώτο να είναι και πέντε λεπτά νωρίτερα».
Με καθυστέρηση μπήκε στην αίθουσα και η κ. Αχτσιόγλου, ενώ τελευταίοι πριν τον πρόεδρο του κόμματος οι πιο κοντινοί του Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλος Πολάκης – προφανώς έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση που κατέθεσε στο τέλος για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Στέφανος Κασσελάκης όταν μπήκε κάθισε στην πρώτη σειρά και αμέσως μετά σηκώθηκε και πήγε να χαιρετίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ομιλία του προέδρου τους δεν “ενθουσίασε” τους βουλευτές και όχι μόνο των ελληνικών του. Το κλίμα στην συνεδρίαση ήταν μουδιασμένο και εμφανώς αμήχανο, λόγω και της πολιτικής απειρίας του Κασσελάκη. Από το χειροκρότημα σε λίγες στιγμές της ομιλίας του, φάνηκε ο διχασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρκετοί δεν χειροκρότησαν σε κανένα σημείο. Ακόμη και στο τέλος της ομιλίας δεν χειροκρότησαν τον πρόεδρό τους – έστω από αστική ευγένεια – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα είναι αμφίβολο αν παρακολούθησε αφού σε όλη την διάρκεια ήταν αφοσιωμένος στο κινητό του, όπως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο μόνος που έλλειπε ήταν ο Νίκος Παππάς, λόγω κορονοϊού.
Αν και ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη ενότητας και στην «μία ψυχή που πρέπει να έχει πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα και ο ίδιος» – αμερικανικού τύπου συναισθηματισμοί – αίσθηση είναι ότι το ψυχικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει διευρυνθεί μετά την εκλογή του. Ένιοι εκ των βουλευτών συμπεριφέρονταν μεταξύ τους, σαν ξένοι στον ίδιο χώρο. Το μούδιασμα συνεχίστηκε και αμέσως μετά στο καφενείο της Βουλής με ξεχωριστές παρέες. Όπως έλεγε με χιούμορ βουλευτής: «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σασμό!», παίζοντας και με την καταγωγή του προέδρου και του Παύλου Πολάκη.
Καταγραφή δυνάμεων
Στην ψηφοφορία για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε και η πρώτη καταγραφή δυνάμεων. Με πρόταση του προέδρου του κόμματος ορίστηκαν: Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός. Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γιώργος Τσίπρας. Τελικά συντονιστής των τομεαρχών θα είναι ο Παύλος Πολάκης, στην θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη. Οι τομεάρχες θα οριστούν στην συνέχεια.
Την πρόταση υπερψήφισαν 28 βουλευτές του κόμματος, ενώ 16 ψήφισαν λευκό δείχνοντας την διαφωνία τους. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν ψήφισε – λόγω του θεσμικού του ρόλου του προέδρου της ΚΟ – ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε, ενώ ο Νίκος Παππάς που θα ψήφιζε υπέρ απουσίαζε. Στους 16 όμως που ψήφισαν λευκό ήταν και η Όλγα Γεροβασίλη που διαφώνησε με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, λόγω συγκεκριμένου προσώπου – εκτιμάται του Παύλου Πολάκη. Συνεπώς 15 βουλευτές τοποθετήθηκαν απέναντι στην πρόταση του προέδρου του κόμματος αποτελώντας και την βασική αντιπολιτευτική ομάδα, αν και μάλλον πρέπει να εξαιρεθεί και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Μεταξύ των βουλευτών που διαφώνησαν είναι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Νάσος Ηλιόπουλος, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Ψυχογιός, Κώστας Μπάρκας. Στοιχείο που επισημάνθηκε ήταν πως ετέθη σε ψηφοφορία και η θέση του κ. Πολάκη, αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο.