“Mea culpa” ισραηλινής υπηρεσίας για το μακελειό – Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν
16/10/2023Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα».
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και πολλές ανησυχητικές εξελίξεις, ιδίως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η συγκρουσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να ληφθούν μέτρα που θα μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν το συντομότερο δυνατό».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Κατα τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανάληψη ευθύνης
Την ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις σφαγές Ισραηλινών και ξένων πολιτών από τη Χαμάς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβε ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), Ρόναν Μπαρ, σε επιστολή του προς του υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Σε αυτήν, ο Μπαρ ανέφερε ότι η απουσία προειδοποίησης για μια επίθεση της Χαμάς είναι ένα θέμα που βαραίνει εκείνον και τη Σιν Μπετ. «Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης, η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει εμένα», ήταν η αρχική του τοποθέτηση.
Στη συνέχεια, τόνισε πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη από την πρώτη ημέρα των μαχών, δημιουργήσαμε έναν ειδικό σχηματισμό, σε συνεργασία με τις IDF, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των απαχθέντων και των αγνοουμένων».
Στην επιστολή του, ο Μπαρ πρόσθεσε ότι «όλοι οι υπάλληλοι της οργάνωσης έφτασαν στις μονάδες, άνοιξαν ιδιωτικά γραφεία, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες. Όλοι όσοι έφεραν όπλο κατέβηκαν για να πολεμήσουν», ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, όχι σε μια απλή μάχη. Ένας πόλεμος τελειώνει με μια απόφαση και μια αλλαγή κατάστασης. Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Θα πάμε μέχρι το τέλος».
Νέα πυρά της Χεζμπολάχ
Νέα επίθεση εξαπέλυσε η λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν εδώ και ημέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε τη Δευτέρα πέντε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ. Μία λιβανέζικη πηγή ασφαλείας και το τηλεοπτικό δίκτυο «al-Manar» που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον βόρειο Λίβανο.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συνεχίζουν από τις 7 Οκτωβρίου να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς. Νωρίτερα τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.
Σειρήνες στο Ισραήλ
Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από την Γάζα ήχησαν ξανά σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Ακούστηκαν και ορισμένες εκρήξεις, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. Απόρροια του συναγερμού που σήμανε και στην Ισραήλ, ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση της Κνεσέτ, που βρισκόταν σε εξέλιξη, με τους συμμετέχοντες να κατευθύνονται προς τα καταφύγια.
Προηγουμένως, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, την Κνεσέτ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αναφερόμενος στη Χαμάς είπε ότι είναι μέρος του Άξονα του Κακού του Ιράν και της Χεζμπολάχ και αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Ο Νετανιάχου είπε ακόμα ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς όπως νίκησε τον ISIS και τους Ναζί. Διαβεβαίωσε την Κνεσέτ ότι το έθνος του Ισραήλ είναι ενωμένο στον στόχο της νίκης, ενώ υπογράμμισε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις αποτυχίες πληροφοριών και ασφάλειας που επέτρεψαν στη Χαμάς να εξαπολύσει μια τέτοια αιματηρή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί και να πολεμήσει τη Χαμάς.
Με περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς νεκρούς και τουλάχιστον 199 ομήρους πίσω στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας έπληξε πριν από δέκα ημέρες. Θα διερευνήσουμε διεξοδικά κάθε πτυχή. Το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο, τη νίκη. Θα θριαμβεύσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη με σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι μέρος του κακού άξονα του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
»Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους. Τώρα, πολλοί σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Κατανοούν ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Ακριβώς όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και τον ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς. Είμαστε αφοσιωμένοι σε όλες τις οικογένειες. Δεν θα υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας να φέρουμε πίσω τους αδελφούς και τις αδελφές μας».
Το πέρασμα Ράφα
Την εντολή Νετανιάχου για να εισβάλει στη Γάζα περιμένει ο στρατός του Ισραήλ, ενώ όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Λωρίδα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος έχουν απομακρυνθεί μετά τα τελεσίγραφα για εκκένωση και κατέφυγαν στο νότιο μέρος. Το πρωί αναμένονταν να ανοίξει το πέρασμα Ράφα στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα για τους εκτοπισμένους. Την σχετική ανακοίνωση είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που βρέθηκε χθες στο Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Ο Μπλίνκεν σήμερα θα είναι και πάλι στο Ισραήλ.
Το άνοιγμα του περάσματος Ράφα θα είναι αποκλειστικά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Δεν θα επιτραπεί να περάσουν Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τη Γάζα, παρά μόνον υπήκοοι άλλων χωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν μέσω Αιγύπτου να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το άνοιγμα, όπως έγινε γνωστό θα είναι προσωρινό, από τις 9 το πρωί και για λίγες ώρες, όσο επιτραπεί από τους Ισραηλινούς με την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου και συμφωνήσει η Χαμάς. Οι τελευταίες αναφορές από τα αιγυπτιακά μέσα κάνουν λόγο για πεντάωρη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μέχρι που θα πάει η βοήθεια θα φανεί στην πορεία. Είναι άγνωστο εάν θα φθάσει και στην πόλη της Γάζας, για την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει να εκκενωθεί. Σήμερα ανακοινώθηκε νέα διορία μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
H πρώτη εμπλοκή στο εγχείρημα σημειώθηκε λίγο μετά την ώρα του ανοίγματος. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την μεταφορά βοήθειας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων τρίτων χωρών από τη Χαμάς. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι 199 Ισραηλινοί υπήκοοι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα. Το πέρασμα κατόπιν αυτών δεν άνοιξε στις 9 όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram. Στην αιγυπτιακή πλευρά σχηματίστηκαν ουρές φορτηγών για τη Γάζα.
Λίγο μετά τις 11 ανακοινώθηκε από το Ισραήλ ότι επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα. Η βοήθεια μεταφέρεται στη Λωρίδα υπό αιγυπτιακή επίβλεψη, την οποία ζήτησαν οι ΗΠΑ. Η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως νερό και φάρμακα. Καύσιμα, ωστόσο, δεν θα δοθούν στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί την προμήθεια καυσίμων για νοσοκομεία όσο και αμάχους, για να λειτουργήσει γεννήτριες στις σήραγγές της, και όχι για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Νωρίτερα και η Χαμάς είχε αρνηθεί συμμετοχή σε συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ιζάτ Ελ Ρεσίκ δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει αλήθεια στις αναφορές σχετικά με το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο ή μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
Φήμες για παρουσία Μπάιντεν
Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για επικείμενο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, εν μέσω πολέμου με τη Χαμάς που έχει συγκλονίσει τη Μέση Ανατολή και η ακύρωση ενός προγραμματισμένου ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στο Κολοράντο τις “φούντωσ” ακόμα περισσότερο.
Ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να ταξιδέψει σήμερα Δευτέρα (16.10.2023) στο Κολοράντο, ωστόσο το ακύρωσε και έτσι οι φήμες ότι προετοιμάζει ταξίδι για το Ισραήλ για να δείξει τη στήριξή του εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς, “φούντωσαν” ξανά. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη πηγές, μετέδωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πάει στο Ισραήλ την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Προφανώς, δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου στην εμπόλεμη χώρα.
Για την ώρα, ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν μεγάλο λάθος», δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο». Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Όχι” στην επίσκεψη
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο εβραϊκό κράτος, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, αλλά του ειπώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Ζελένσκι έχει διατυπώσει ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το Ισραήλ έχει στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Αύριο θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών της ΕΕ, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ Σίσι. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η εικόνα από τα μέτωπα
Οι νεκροί στο παλαιστινιακό θύλακα έχουν φτάσει τους 2.670 ενώ οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 1.000. Την ίδια στιγμή το Ιράν απειλεί με εμπλοκή στη σύγκρουση, ενώ χθες Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Γάζα εξουδετέρωσε έναν από τους διοικητές της Χαμάς. Στο μεταξύ το Ιράν απειλεί για εμπλοκή μέσω του υπουργού Εξωτερικών του ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη».
Παράλληλα το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του στρατού σκότωσαν έναν από τους κορυφαίους διοικητές της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα με τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ να συνεχίζονται. Πρόκειται για τον Matez Eid, επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της εθνικής ασφάλειας της Χαμάς. Ακόμη οι IDF έκαναν γνωστό ότι επλήγησαν 250 στρατιωτικοί στόχοι στα βόρεια της Γάζας. Τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός βρήκε στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα πτώματα ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.
Μπλίνκεν: Θα ανοίξει το πέρασμα Ράφα
Οι αραβικές χώρες που επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αυτήν την εβδομάδα είναι «αποφασισμένες ότι η σύρραξη δεν θα διευρυνθεί», όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος αναχωρώντας από το Κάιρο για το Ισραήλ. «Κανείς δεν πρέπει να ρίξει λάδι στην φωτιά αλλού», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών της ώρα που οι συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο δημιουργούν ανησυχίες για την διεύρυνση του πολέμου. «Οι αραβικές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα χρησιμοποιούν τα δικά τους κανάλια για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ότι πιστεύει πως θα επιτευχθεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα, όρος εκ των ως ουκ άνευ που έχει θέσει η Αίγυπτος για να επιτρέψει την έξοδο των Αμερικανών από τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης ότι διόρισε τον βετεράνο της αμερικανικής διπλωματίας στην Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ απεσταλμένο για την βοήθεια προς την Γάζα. «Θα βρίσκεται επί τόπου στο Ισραήλ ήδη από αύριο για να συντονίσει» την μεταφορά της βοήθειας, είπε. «Η Ράφα θα ανοίξει. Εφαρμόζουμε με τον ΟΗΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μηχανισμό για την συγκέντρωση της βοήθειας που προορίζεται για όσους την έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
https://www.youtube.com/watch?v=bm1VYIU3tZc
Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον καιρό
Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος του στη γερμανική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ. «Όχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.
Δημοσίευμα των New York Times, τις προηγούμενες μέρες ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.
Ακόμη κάλεσε να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο να υποσχεθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο», ανέφερε. Η εξάλειψη της Χαμάς είναι «μεγάλος, δύσκολος στόχος», αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.
Αποστάσεις Αμπάς από Χαμάς
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των «πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων και των δύο πλευρών».
Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με το WAFA.
Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. «Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA. Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και η UNRWE του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς μέσω άλλων χωρών και οργανισμών για την απελευθέρωση των ομήρων και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
ΠΟΥ για απελευθέρωση των ομήρων
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες, φρικιαστικές, βάρβαρες και καταδικαστέες». Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν {αλαιστινίους αμάχους». Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.
Έναυσμα του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, με χιλιάδες νεκρούς στις δυο πλευρές μέσα σε μια εβδομάδα, ήταν η αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων), πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ. Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.